ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Υψηλές πληρότητες και τον Σεπτέμβριο – Κοντά στο 60% τον Οκτώβριο

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όμως η τουριστική ζήτηση και κίνηση κινούνται ακόμη σε “ρυθμούς Αυγούστου”, με τους επιχειρηματίες του χώρου να κάνουν λόγο για υψηλές πληρότητες και για μια σεζόν που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Κρήτη και άλλους προορισμούς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινούνται σε ποσοστό 90% στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Είναι ενδεικτικό πως ο προγραμματισμός θέσεων των αεροπορικών εταιρειών σε πτήσεις από το εξωτερικό κυμαίνονται στις 800.000 αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, όταν τον Αύγουστο, ο οποίος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση από το εξωτερικό και τα περισσότερα έσοδα, είχαμε κάθε εβδομάδα σχεδόν 1.000.000 προγραμματισμένες θέσεις.

Οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί εξακολουθούν να είναι γεμάτοι. Με πληρότητα στα καταλύματα έως και 90% “τρέχει” και τον Σεπτέμβριο η Μύκονος. Το νησί των Ανέμων μέχρι στιγμής έχει υποδεχτεί 677.000 χιλιάδες επισκέπτες σε σχέση με τις 750.000 αεροπορικές αφίξεις του 2019.

Στο ίδιο επίπεδο είναι οι πληρότητες και στην Κρήτη (η σεζόν για το νησί κινείται κοντά στα νούμερα του 2019 παρά τις απώλειες από τη ρωσική αγορά), ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα πρώτα δεδομένα με βάση την ζήτηση δείχνουν πως τον Οκτώβριο οι πληρότητες θα κυμαίνονται στο 60%. 

Ακόμη ένας δημοφιλής προορισμός στο εξωτερικό, η Ρόδος, αναμένεται να έχει κίνηση μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ περίπου 20 ξενοδοχεία που διαθέτουν γύρω στις 5.000 κλίνες θα μείνουν ανοιχτά και τον χειμώνα και θα είναι διαθέσιμα, ώστε να φιλοξενήσουν τους Ευρωπαίους συνταξιούχους.

Ικανοποίηση για τον Σεπτέμβριο

Η τουριστική αγορά πήρε μεγάλη ανάσα από τη ροή τουριστών και τα έσοδα εκτιμάται πως θα κυμανθούν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019. Οι προσδοκίες ανεβαίνουν και για την Αθήνα, καθώς αυτός και ο επόμενος μήνας είναι μήνες “αιχμής” για τα αθηναϊκά καταλύματα. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας είχαν τον Ιούλιο πληρότητα 63,3% από 46% τον Ιούλιο του 2021, μέση τιμή δωματίου (ADR) 117 ευρώ από 97 ευρώ πέρσι και έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) στα 74,5 ευρώ από 45 ευρώ πέρσι.

Πέρσι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, τα έσοδα από τον τουρισμό είχαν φτάσει τα 2,17 δισ. ευρώ, ενώ οι αφίξεις από το εξωτερικό άγγιξαν τα τρία εκατομμύρια. Αντίστοιχα, το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό πριν από την πανδημία, οι εισπράξεις ήταν 2,85 δισ. ευρώ και οι αφίξεις 5,1 εκατομμύρια. Στόχος για τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι ο φετινός Σεπτέμβριος να ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019.

Σχέδιο για επέκταση της τουριστικής περιόδου

Για το σχέδιο προσέλκυσης βορειοευρωπαίων συνταξιούχων ώστε να περάσουν τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Τόνισε ότι η ιδέα να προσκαλέσει κατοίκους της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης το φθινόπωρο και τον χειμώνα στην Ελλάδα, βρίσκει ανταπόκριση.

“Στην Ελλάδα έχουμε έναν γλυκό, ήπιο χειμώνα λίγων ημερών και άρα πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες, ενώ οι βορειοευρωπαίοι εταίροι μας έχουν έναν χειμώνα έξι, επτά και οκτώ μηνών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Οπότε, δυνητικά, οι βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα να περάσουν τον χειμώνα τους πολύ πιο οικονομικά και με σαφώς μικρότερη οικονομική επιβάρυνση. Υπάρχει η διάθεση από τη Lufthansa να αυξήσει τις πτήσεις της για το 2023 στην Ελλάδα κατά 30%, η Austrian πετάει από Βιέννη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μέσα σε 1,5 και 2 ώρες αντίστοιχα, το ίδιο κάνουν η Aegean και η Sky Express. Όλοι αυτοί καταλαβαίνουν ότι εδώ παρουσιάζεται μία ευκαιρία για τη βιομηχανία, για τους ανθρώπους του τουρισμού, για την οικονομία μας, αλλά και για τους Βορειοευρωπαίους εταίρους μας”, ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε, έχουν γίνει όλες οι επαφές και οι συνεννοήσεις ώστε, για την επίτευξη του σχεδίου, να παραμείνουν ανοιχτά τους επόμενους μήνες τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους βορειοευρωπαίους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

6 hours ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

6 hours ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

6 hours ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

6 hours ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

6 hours ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

6 hours ago

This website uses cookies.