Αποζημιώσεις- “ψίχουλα”, που στην καλύτερη περίπτωση ανέρχονται στο 50%, δίνει ο ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, για τις ζημιές που προκάλεσε το περασμένο καλοκαίρι ο καύσωνας που έπληξε τα σταφύλια του νομού Ηρακλείου.
Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που αφορά στους αμπελουργούς του πρώην δήμου Γοργολαϊνίου, όπου τα πορίσματα του ΕΛΓΑ προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, ενώ μέχρι χθες που έληγε η σχετική προθεσμία κατατέθηκαν ενστάσεις από αρκετούς παραγωγούς, που περίμεναν να λάβουν πιο μεγάλες αποζημιώσεις για τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους.
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης τόνισε ότι, μετά από αυτά τα αποτελέσματα, χάνονται και οι ελπίδες του τοπικού πληθυσμού, για τις ζημιές που έχουν σχέση με την ακαρπία της ελιάς, για την οποία ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετική πρόταση.
«Έχουν σταλεί πορίσματα σε 400 άτομα στον πρώην δήμο Γοργολαϊνίου, για ζημιές σε επιτραπέζια σταφύλια, σταφιδάμπελα και κρασάμπελα. Τα περισσότερα πορίσματα αφορούν στα επιτραπέζια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Πυργούς. Έχουν κάνει αίτηση για αποζημίωση γύρω στα 50 άτομα. Και οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί είναι από μηδέν έως 50%. Και αποζημιώνεται, όμως, από 15% και πάνω. Δηλαδή, εάν έχεις ζημιά 50%, σου αφαιρούν το 15% και πληρώνεσαι για το υπόλοιπο 35%. Ήταν, λέει, 20% και το κατέβασαν στο 15%», είπε χαρακτηριστικά στo neakriti.gr ο Μιχάλης Χαιρέτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτά τα πορίσματα έχουν πάει σε όλο τον νομό Ηρακλείου. Εμείς, αν κρίνουμε από τη δική μας την περιοχή, υπάρχει δυσαρέσκεια και για χαμηλότερες εκτιμήσεις των γεωπόνων και για καθυστέρηση των ελέγχων. Φανταστείτε ότι είχαν έρθει οι γεωπόνοι με μεγάλη καθυστέρηση για να δουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές, ακόμα και σε αμπέλια που οι παραγωγοί τα είχαν τρυγήσει, ενώ άλλοι τα είχαν ξεπατώσει. Δηλαδή, υπάρχει θέμα σε ό,τι αφορά τον χρόνο ανταπόκρισης του ΕΛΓΑ στις εκτιμήσεις των ζημιών».
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς, εξάλλου, τονίζει ότι η κυβέρνηση έστειλε όλους τους γεωπόνους και περισσότερα κονδύλια στη Θεσσαλία, μετά τις βιβλικές καταστροφές. Και έτσι υπήρξε πρόβλημα στην υπόλοιπη Ελλάδα, τόσο σε χρήματα για τις αποζημιώσεις όσο και σε δυναμικό για την καταγραφή των ζημιών.
«Και μάλιστα, γενικότερα στην περιοχή τη δική μας, επειδή το 70% με 80% ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, υπάρχει αναστάτωση στον κόσμο μετά και από αυτές τις πληρωμές, για το αν θα δώσουν στην ελαιοκαλλιέργεια αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελιάς», όπως συνέχισε ο Μιχάλης Χαιρέτης.
«Εμάς εδώ πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν έβγαλαν λάδι ούτε για το σπίτι τους. Εγώ να φανταστείτε καλλιεργώ γύρω στις 600 ρίζες ελιές και έβγαλα 23 κιλά λάδι, από 2 με 2,5 τόνους που έβγαζα άλλες χρονιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χαιρέτης.
«Ο ΕΛΓΑ δεν έχει λεφτά. Τα έχει όλα δώσει στη Θεσσαλία. Πού να πρωτοδώσει τώρα; Αυτή είναι η αλήθεια», λέει ακόμη ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς και περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Μαλεβίζι φέτος.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει. Και στις ελιές και στα αμπέλια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Περίμεναν αυτές αποζημιώσεις και τελικά είδανε ότι πρόκειται για “ψίχουλα”. Περίμεναν και τις επιδοτήσεις, οι οποίες ήταν και αυτές πετσοκομμένες. Και μας είπαν ότι χάθηκαν 88 εκατομμύρια. Αν είναι δυνατόν. Ψύλλοι στ’ άχυρα ήταν και δεν ξέρουνε τι έγιναν;», διερωτάται με νόημα ο Μιχάλης Χαιρέτης.
«Υπάρχει δηλαδή μεγάλη αναστάτωση. Ο κόσμος δεν ξέρει πώς θα βγάλει την υπόλοιπη χρονιά», καταλήγει ο κοινοτάρχης.
Η χειρότερη χρονιά για τα αμπέλια – «Δεν έκοψα ούτε κιλό! Όλα πήγαν στη στοίβα»
Στο μεταξύ, άλλοι αμπελουργοί έλεγαν στo neakriti.gr χθες ότι σε όλο τον νομό Ηρακλείου οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού στην καλύτερη περίπτωση έφτασαν το 50%.
«Εμένα μου έβαλαν 40% ζημιά. Και χωρίς υπερβολή η ζημιά στο δικό μου το αμπέλι ξεπέρασε το 60%», είπε χαρακτηριστικά στo neakriti.gr αμπελουργός που διατηρεί αμπέλια στη Φοινικιά. «Ούτε κιλό δεν έκοψα για την εξαγωγή. Όλα τα πήγα στη στοίβα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, κάθε χρόνο, όπως λέει, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών της Κρήτης είχε λάβει όλες τις αποζημιώσεις του ως το τέλος της χρονιάς. Και φέτος είναι η μόνη χρονιά που πέρασε ο χρόνος των ζημιών, δε δόθηκε καμία αποζημίωση, ήρθαν οι εκτιμήσεις με την έναρξη του νέου έτους και ήταν και τόσο χαμηλές.
Στο μεταξύ, πάντως, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ανακοίνωσε τις βασικές αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση στον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Οι βασικότερες αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:
- Καθορισμός της τιμής αποζημίωσης τον Ιανουάριο, μετά από διαβούλευση με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τους φορείς και τις διεπαγγελματικές. Η τιμή αυτή θα έχει επίπτωση και στις εισφορές των αγροτών.
- Καθορισμός κατωφλίου δυναμικότητας παραγωγής ανά χωράφι. Ο παραγωγός θα μπορεί να δηλώνει την ποσότητα παραγωγής που θέλει να ασφαλίσει.
- Κατάργηση όλων των μειωτικών συντελεστών. Οι αγρότες θα αποζημιώνονται με βάση το συμβόλαιο που θα κάνουν με τον ΕΛΓΑ.
- Προαιρετική ασφάλιση για ζημιογόνα αίτια, όπως η ακαρπία και οι φυτοπαθολογικές προσβολές.