Στην ψηφιακή εποχή μεταφέρεται πλέον ο σχολικός εκφοβισμός.
Η τελευταία λέξη της μόδας στα σχολεία είναι οι θύτες να τραβούν βίντεο από ντροπιαστικές στιγμές του θύματός τους και να το αναρτούν στο διαδίκτυο.
Έτσι, μαθητές βλέπουν τους εαυτούς τους να πρωταγωνιστούν σε βιντεάκια που γίνονται viral στο Instagram και κυρίως το TikTok.
Η ρίζα του κακού ξεκινάει από το γεγονός πως παρόλο που είναι σαφές ότι τα κινητά στην τάξη απαγορεύονται, όλοι, κυρίως στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, τα χρησιμοποιούν.
Καθηγητής μαθηματικών αναφέρει στο Cretalive πως το κινητό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στο μάθημα, ο ίδιος ζητάει από τους μαθητές του να κάνουν εκεί πράξεις, όταν χρειάζεται.
Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουν, η χρήση του δεν περιορίζεται εκεί. Πέρα από το προφανές, ότι μάθημα δε γίνεται όταν τα παιδιά ανταλλάζουν μηνύματα μεταξύ τους, μπορεί να αποτελέσει και ένα «όπλο» για κάποιον που θέλει να εκφοβίσει έναν συμμαθητή του. Υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις διακίνησης βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο ακόμα και στην Κρήτη.
Διευθύντρια Λυκείου ανέφερε πως αν ο νόμος εφαρμοστεί και αρχίσουν οι τιμωρίες για όσους έχουν μαζί τους κινητό, τότε θα πρέπει να αποβληθούν όλοι οι μαθητές αφού δεν υπάρχει πλέον παιδί χωρίς κινητό. Μάλιστα, κάποιες φορές οι καθηγητές βρίσκουν απέναντί τους τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι αντιδρούν όταν μαθαίνουν πως κατασχέθηκε το κινητό του παιδιού τους.
Δυστυχώς, υπάρχουν και καθηγητές που απαντούν σε κλήσεις την ώρα του μαθήματος και, φυσικά, δίνουν το κακό παράδειγμα στα παιδιά, όπως αναφέρουν γονείς στο Cretalive.
Οι ψυχολόγοι δεν αρκούν
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σημαντική προσπάθεια με την ένταξη ψυχολόγων και κοινωνιολόγων στα σχολεία. Ωστόσο, για παράδειγμα ένας ψυχολόγος μοιράζεται σε πολλά σχολεία.
Έτσι δεν είναι πάντα παρών όταν τα παιδιά ίσως τον χρειάζονται και, όπως είναι λογικό, δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών και του ψυχολόγου, για να μπορέσει ένα παιδί να ανοίξει την καρδιά του και να μιλήσει για ό,τι το απασχολεί.