Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο ακραία ενδεχόμενο αστοχιών στον τρόπο με τον οποίο ηλεκτροδοτείται η Κρήτη, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης για το φετινό καλοκαίρι, δεν καταφέρνουν να «θωρακίσουν» ενεργειακά το νησί για ένα χρονικό διάστημα 45 ημερών. Επομένως, η συγκεκριμένη περίοδος, η οποία εκτείνεται από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου, κρίνεται κρίσιμη για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού.
Όπως έχει γράψει το energypress, για το καλοκαίρι του 2024 έχει υπολογιστεί ότι το έλλειμμα επάρκειας στην Κρήτη μπορεί να ανέλθει έως τα 190 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το συγκεκριμένο έλλειμμα, έως την 1η Ιουλίου θα καλυφθούν τα 85 Μεγαβάτ, με τη μεταφορά στο νησί από τη ΔΕΗ τριών αεριοστροβιλικών μονάδων ισάριθμης συνολικής ισχύος.
Ωστόσο, τα υπόλοιπα 105 Μεγαβάτ του μέγιστου ελλείμματος θα καλυφθούν από τις 15 Αυγούστου και μετά, όταν θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία (τμηματικά) η «Ήρων 1», που θα εγκατασταθεί στο νησί.
Υπενθυμίζεται ότι η διετής χρονομίσθωση από τη ΔΕΗ της «Ήρων 1» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και η μεταφορά της στο νησί, αποτελεί βασικό «πυλώνα» των προκρινόμενων μέτρων για τη «θωράκισή» του μέχρι την έναρξη λειτουργίας του καλωδίου Κρήτη-Αττική. Η «Ήρων 1» αποτελείται από τρεις αεριοστροβολικές μονάδες, συνολικής ισχύος 147 Μεγαβάτ.
Σύμφωνα πάντως με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού το φετινό καλοκαίρι, θα πρέπει έως την 1η Ιουλίου να προστεθούν στο νησί επιπλέον 60 Μεγαβάτ κατʼ ελάχιστον, ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 όλες οι μονάδες που θα εκτιμηθούν ως απαραίτητες για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης, μέχρι να ενταχθεί πλήρως η Κρήτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα μείνουν ακάλυπτα 105 Μεγαβάτ, δημιουργεί ανησυχία τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς. Βέβαια, για να υπάρξει όντως αυτό το έλλειμμα, θα πρέπει να συνδυαστούν παραπάνω από μία αρνητικές συγκυρίες. Κι αυτό γιατί το έλλειμμα των 190 Μεγαβάτ, για τη θερινή περίοδο, θα μπορούσε να προκύψει με την υπόθεση ότι όχι μόνο θα τεθούν εκτός λειτουργίας και τα δύο κυκλώματα του Κρήτη-Πελοπόννησος, αλλά και πως θα παρουσιαστεί παράλληλα βλάβη σε κάποια από τις μεγαλύτερες μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη.
Αν και είναι απίθανο να υπάρξει μία τέτοια διπλή αστοχία, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Έτσι, η «μικρή» διασύνδεση θα μπορούσε όντως να τεθεί εκτός συστήματος, στην περίπτωση που υπάρξει πυρκαγιά στην Πελοπόννησο. Επίσης, καθώς οι μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη είναι απαρχαιωμένες, στην περίπτωση βλάβης είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά για να γίνει η αποκατάσταση.
Σε μία ανάλογη «τέλεια καταιγίδα», η μόνη λύση θα είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων έκτακτης ανάγκης. Στην πράξη, τα μέτρα αυτά στοχεύουν στη μείωση του φορτίου, ώστε να μπορεί να καλυφθεί από το διαθέσιμο δυναμικό.
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία της «ΗΡΩΝ 1» το καλοκαίρι του 2025 εγγυάται ότι τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά την μεθεπόμενη θερινή περίοδο. Με βάση τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, προβλέπεται πως για τη μονάδα θα υπογραφεί σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, από την 1η Ιουλίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025. Μέχρι τον Ιούνιο του 2025, εξάλλου, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και το Κρήτη-Αττική, καθώς σύμφωνα με το Προκαταρκτικό Σχέδιο για την περίοδο 2025-2034, η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, ώστε να ηλεκτρισθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Θοδωρής Παναγούλης / energypress.gr
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.