Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρητική Βραδιά στο Πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου

Αφιερωμένο στην Κρήτη και το Σύλλογο Κρητών Γαλατσίου – Λαμπρινής ήταν το Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ του Δήμου Γαλατσίου. Η εκδήλωση αυτή, που συνηθίζεται να γίνεται στο τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου κάθε χρόνο, έγινε για πρώτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια χωρίς να έχει προηγηθεί βροχή. Η μέρα ήταν ζεστή και το Άλσος Βεΐκου με τη δροσιά του προσφερόταν ως ιδανικός τόπος για μια τέτοια εκδήλωση.

Τα Μέλη και οι Φίλοι του Συλλόγου δουλεύοντας από το πρωί είχαν φροντίσει να είναι όλα έτοιμα στις 8.30΄ μ.μ.  όταν άρχισαν να φθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες. Σε λίγο ο χώρος είχε γεμίσει, τα τραπεζοκαθίσματα που αντιστοιχούσαν σε 1.200 και πλέον άτομα δεν έφθαναν με αποτέλεσμα αρκετοί να παραμένουν όρθιοι. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9.30΄ με το Γιάννη Κακουδάκη και το Συγκρότημά του που αποτελείται από τα παιδιά του Νίκο και Φάνη στα Λαούτα και τον Δημήτρη Λιάκο στα κρουστά. Με τους ήχους της Κρητικής μουσικής «έφτιαξε» η ατμόσφαιρα με γνωστά Κρητικά τραγούδια αλλά και επίκαιρες μαντινάδες σχολιασμού της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης της Χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παύλος Δερμενάκης ευχαρίστησε τον κόσμο, Κρήτες και Φίλους της Κρήτης, για τη μαζική τους παρουσία σε μία ακόμα εκδήλωση του Συλλόγου, το Δήμο Γαλατσίου και ειδικότερα τον Πρόεδρο του Αθλητικού & Πνευματικού Κέντρου κ, Μανώλη Πρωτονοτάριο για την ένταξη της εκδήλωσης στο 9ο Φεστιβάλ του Δήμου και όλα τα Μέλη και τους Φίλους του Συλλόγου που φρόντισαν με την προσωπική ανιδιοτελή τους εργασία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που ζούμε όλοι μας αλλά και στον αγώνα που δίνουμε για αξιοπρεπή – ανθρώπινη ζωή ενάντια στην πολιτική της συνεχούς αφαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων από το τη Χώρα  και το Λαό. Υπενθύμισε, όπως είχε αναφέρει και πέρσι στην ίδια εκδήλωση, ότι πολιτική του Συλλόγου αλλά και όλης της Κοινωνίας θα πρέπει να είναι η αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη, ιδιαίτερα στους πλέον αδύναμους ώστε να μην είναι ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Τα πως θα πορευτεί ο Σύλλογος στη συνέχεια, αφού πλέον καλείται να λάβει αποφάσεις για θέματα που άπτονται και της πολιτικής, χωρίς να κομματίζεται, για να συμβάλει στην προστασία των μελών του και των συμφερόντων τους, θα εξεταστούν στην Γενική Συνέλευση που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου. Η κρίση αγγίζει όλους και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε στο όνομα της μη κομματικοποίησης των Συλλόγων.  Μόνο από το ΔΣ του Συλλόγου ένα μέλος έφυγε ήδη ως μετανάστης στο εξωτερικό, δύο ελεύθεροι επαγγελματίες άλλαξαν ριζικά τον τρόπο δραστηριοποίησης και το κόστος λειτουργίας τους για να επιβιώσουν ενώ άλλοι, οικογενειάρχες, δουλεύουν τις μισές ή και λιγότερες μέρες του μήνα και με πολύ χαμηλές αποδοχές.

Ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο των κοινωνικών & πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ο Σύλλογος Κρητών συμμετείχε με άλλα Κρητικά Σωματεία στην οργάνωση, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωσης στο Γυναικείο Τμήμα των Φυλακών του Κορυδαλλού για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, με ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Τέλος επεσήμανε ότι παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που έχει ο Σύλλογος θα φροντίσει για την ανάπτυξη ακόμα περεταίρω των δραστηριοτήτων για να δώσει μια εναλλακτική μορφή ενημέρωσης, πολιτισμού και διασκέδασης στα Μέλη και τους Φίλους του. Σημείωσε ότι το επόμενο ραντεβού είναι στις 23 και 24 Σεπτέμβρη στον ίδιο χώρο στην παραδοσιακή Γιορτή Τσικουδιάς, με τα Σπυριδάκια την πρώτη μέρα και τον Πέτρο Μαρούλη τη δεύτερη. Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε το Χορηγό της εκδήλωσης «ΝΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ» καθώς και το Χορηγό Επικοινωνίας «Κρήτη FM 87.5»

Εκ μέρους του Δήμου χαιρέτισε την εκδήλωση ο Μ. Πρωτονοτάριος Πρόεδρος του Αθλητικού & Πνευματικού Κέντρου, ο οποίος αφού έδωσε τα συγχαρητήρια στο Σύλλογο Κρητών, για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης και τη μεγάλη όπως φαίνεται επιτυχία της από άποψη συμμετοχής κόσμους,  αναφέρθηκε στο πλούσιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο του 9ου Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στην Κρητική Βραδιά που θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιουλίου με μουσικούς το Γιώργο Ζωϊδάκη και το Συγκρότημά του.

Μετά τους χαιρετισμούς συνέχισε ο Γιάννης Κακουδάκης με τη λύρα του.  Το χορευτικό συγκρότημα «ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΜΑΝΑΡΩΛΗΣ» του Συλλόγου, σε μεγάλα κέφια έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια, με τέλειο συγχρονισμό παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία Κρητικών Χορών. Στη συνέχεια ακολούθησε χορός από όλο τον κόσμο.

Υπήρχαν πλούσια πιάτα με παραδοσιακά Κρητικά εδέσματα (βραστό με πιλάφι, ντάκος, μυζήθρα, κ.λ.π.) καλό Κρητικό κρασί και τσικουδιά. Ο Σύλλογός, όπως πάντα, προσέφέρε τα διάφορα παραδοσιακά εδέσματα σε πολύ προσιτές τιμές. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος στην ομιλία του ο Σύλλογος περιμένει από αυτή και άλλες αντίστοιχες, μαζικού χαρακτήρα, εκδηλώσεις διασκέδασης να εξοικονομήσει κάποια έσοδα, για τη χρηματοδότηση των λοιπών δραστηριοτήτων του. Συνεπώς οι οποιεσδήποτε αγορές εδεσμάτων και ποτών αποτελούν στοιχείο οικονομικής ενίσχυσης προς το Σύλλογο, και για το λόγο αυτό ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους.

Το κέφι, όπως συμβαίνει πάντοτε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου – Λαμπρινής ήταν μεγάλο. Η μεγάλη πίστα συνεχώς γεμάτη κυρίως από νεολαία. Έτσι φυσιολογικά το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Ήταν μια ευχάριστη βραδιά όπου ο Σύλλογος συνδύασε την παρουσίαση τους ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται στη νεολαία με τη συνολική παρέμβαση του στην κοινωνία του Γαλατσίου και όλα αυτά δεμένα με ένα παραδοσιακό Κρητικό γλέντι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Μπούρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Βιντζηλαίος, Βασίλης Δερεδίνης, Έλενα Ζέρβα, Γιώργος Καπέλης, Γιάννης Μανιάτης, Άρης Παπαδοκωστόπουλος, Μανώλης Πρωτονοτάριος, και Μανώλης Τσιρώνης,  οι Κρήτες Περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής κ.κ. Μανόλης Επιτροπάκης και Κώστας Κανελάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Κώστας Ξυλούρης, ο πρώην Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κ. Στέλιος Παλάσσαρος, καθώς και Αντιπροσωπείες από τα Κρητικά Σωματεία του Λεκανοπεδίου Αττικής Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης,  και των Συλλόγων του Γαλατσίου Θεσσαλών, Ηπειρωτών, και της Δράσης. Από τον τύπο παραβρέθηκαν ο Παλμός Γαλατσίου, η Κρητική Ενημέρωση και τα Κρητικά Νέα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την…

10 hours ago

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο Κρητικής καταγωγής σοβιετικός θρύλος των αιθέρων του οποίου τη γέννηση υπενθύμισε η Ρωσική πρεσβεία

"Σαν σήμερα το 1904 γεννήθηκε ο Σοβιετικός πιλότος δοκιμών Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου…

10 hours ago

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη…

11 hours ago

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα «myCoast». Κυκλάδες, Χαλκιδική, Πρέβεζα, αλλά και…

11 hours ago

Πόσο πιο υποτελής μπορεί να γίνει η δημοτική αρχή των Χανίων;

Τι κατάντια είναι πια αυτή! Τα Χανιά, μία πόλη που κάποτε είχε ένα πολύ ισχυρό…

11 hours ago

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης έκλεισε για να γίνει η απόβαση των Αμερικάνων

Το κέντρο των Χανίων μπλόκαρε για να εξυπηρετηθούν οι αμερικάνοι στρατιώτες του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ. Πιο…

11 hours ago

This website uses cookies.