Η ελληνική «Γαστρονομία της Πυράς» προβάλλεται εκτός συνόρων και, μάλιστα, με κρητική υπογραφή.
Πρόκειται για το ελληνικό παραδοσιακό ψήσιμο στη φωτιά, στη σχάρα, στη γάστρα, στην τσερέπα, στη σούβλα, το κρητικό αντικριστό, το κλέφτικο. Όπως και τα αντίστοιχα κρέατα, οι ιδιαίτερες κοπές τους και τα κρεατοπαρασκευάσμτα που αξιοποιούνται από τη «Γαστρονομία της Πυράς».
Η meat & fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη, πρόεδρος του World BBQ Association στην Ελλάδα, και η ομάδα της, συμμετέχoυν για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο Brazilian BBQ Festival της Μεσογείου στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Parque Municipal de Parades, ένα καταπράσινο πάρκο στην πόλη Paredes, 40 χλμ από το Porto.
Πραγματοποιώντας ένα όραμα πολλών χρόνων η ελληνική ομάδα ταξιδεύει τη δική μας «Γαστρονομία της Φωτιάς» στο εξωτερικό, επιλέγοντας να ψήσει αποκλειστικά και μόνο ελληνικό κρέας από προβατίνα και αρνί. Στόχος είναι να προβάλει τα ελληνικά αμνοερίφια σε διεθνές επίπεδο και να καταξιώσει τη μοναδική γευστική υπεροχή που διαθέτει το ελληνικό κρέας.
Το κρέας έχει επιλεχθεί εδώ και τρείς μήνες από την ίδια την meat & fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη, ώστε να τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν οι διοργανωτές στο εξωτερικό, δηλαδή αρκετό ενδομυϊκό λίπος και περιφερειακό λίπος, σωστή εκτροφή καθώς και σωστή διαχείριση πριν και μετά τη σφαγή.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Bbq Portugal Assosiation, κάτω από την ομπρέλα του World BBQ Association.
Συμμετέχουν μερικές από τις πιο σημαντικές ομάδες BBQ & Grill στον κόσμο, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, το Μαρόκο , η Αγγλία, η Ιρλανδία και το Μεξικό, με 25 συνταγές και διαφορετικούς τρόπους ψησίματος και bbq, όπως parilla, asado και robata.
Παράλληλα, γίνονται πολλές εκδηλώσεις meat and fire master classes, γευστικές δοκιμές και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και εμπόρους συσκευών και αξεσουάρ ψησίματος και αναψυχής να επιδείξουν τα προϊόντα τους και να επεκτείνουν το πελατολόγιό τους αλλά και τους λάτρεις του ψησίματος να βρουν τον εξοπλισμό που τους ταιριάζει φέρνοντας τις δυο αυτές πλευρές σε επαφή.
Προβατίνα και αμνοερίφια στα ευρωπαϊκά σαλόνια
Το κρέας της προβατίνας, χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη κρέατος, αποτελώντας θα λέγαμε, ένα ανεξάρτητο κεφάλαιο στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας.
Σύμφωνα με όλους όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία και την παρασκευή του, το πρόβειο κρέας είναι ένα αδικημένο, συχνά κακοποιημένο προϊόν, που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει βγάλει και κακή φήμη. Πολλοί για παράδειγμα θεωρούν πως μυρίζει, πως είναι σκληρό ή πως έχει πολύ λίπος.
Στην πραγματικότητα, αν το επιλέξει κάποιος σωστά και ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία ωρίμανσης και ψησίματος, σίγουρα κερδίζει ένα επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα το οποίο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο!
Οι προβατίνες που επιλέχθηκαν είναι από την Αργολίδα και συγκεκριμένα από τον εκτροφέα και κρεοπώλη «ΖΟΥΡΑΣ-ΣΤΑΙΚΟΣ» στο Λυγουριό, ενώ τα αρνιά είναι από την Κρήτη και από τον εκτροφέα Διονύση Λουλουδάκη και το «Σπίτι του αρνιού» από τη Φαιστό.
Το μενού στο φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Αρνί κρητικό, αντικριστό με αφράλατο Γαύδου
Σουβλάκια προβατίνας με τζατζίκι από ελληνικό γιαούρτι και γλιστρίδα
Φιλέτο & παϊδάκια προβατίνας με καπνιστή μελιτζανοσάλατα
Λουκάνικα προβατίνας με δίκταμο και χαρουπόμελο.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένας 16χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε…
Ο γάμος αναβλήθηκε, δε ματαιώθηκε μιας και «μόλις τελειώσει η υπόθεση θα παντρευτούμε», λέει η…
Σε πόλεις με κρίσιμη μάζα καταναλωτών, κάτι που μεταφράζεται σε δυνατότητα προσέλκυσης τουλάχιστον 150.000 ανθρώπων,…
Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε η έγραψε η δρ. κλινικής ψυχολογίας,…
Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας χθες Κυριακή (24/11), καθώς,…
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης νομού Χανίων, σύμφωνα με την σχετική…
This website uses cookies.