ΤΟΠΙΚΑ

Κρητικό ρίφι στα… ευρωπαϊκά σαλόνια!

Η ελληνική «Γαστρονομία της Πυράς» προβάλλεται εκτός συνόρων και, μάλιστα, με κρητική υπογραφή.

Πρόκειται για το ελληνικό παραδοσιακό ψήσιμο στη φωτιά, στη σχάρα, στη γάστρα, στην τσερέπα, στη σούβλα, το κρητικό αντικριστό, το κλέφτικο. Όπως και τα αντίστοιχα κρέατα, οι ιδιαίτερες κοπές τους και τα κρεατοπαρασκευάσμτα που αξιοποιούνται από τη «Γαστρονομία της Πυράς».

Η meat & fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη, πρόεδρος του World BBQ Association στην Ελλάδα, και η ομάδα της, συμμετέχoυν για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο Brazilian BBQ Festival της Μεσογείου στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Parque Municipal de Parades, ένα καταπράσινο πάρκο στην πόλη Paredes, 40 χλμ από το Porto.

Η Μυρσίνη Λαμπράκη συστήνει την ελληνική «Γαστρονομία της Πυράς» στο μεγαλύτερο Brazilian BBQ Festival της Μεσογείου

Πραγματοποιώντας  ένα όραμα πολλών χρόνων η ελληνική ομάδα ταξιδεύει τη δική μας «Γαστρονομία της Φωτιάς»  στο εξωτερικό, επιλέγοντας να ψήσει αποκλειστικά και μόνο ελληνικό κρέας από προβατίνα και αρνί. Στόχος είναι να προβάλει τα ελληνικά αμνοερίφια σε διεθνές επίπεδο και να καταξιώσει τη μοναδική γευστική υπεροχή που διαθέτει το ελληνικό κρέας.

Το κρέας έχει επιλεχθεί εδώ και τρείς μήνες από την ίδια την meat & fire chef  Μυρσίνη Λαμπράκη, ώστε να τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν οι διοργανωτές στο εξωτερικό, δηλαδή αρκετό ενδομυϊκό λίπος  και περιφερειακό λίπος, σωστή εκτροφή καθώς και σωστή διαχείριση πριν και μετά τη σφαγή.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Bbq Portugal Assosiation, κάτω από την ομπρέλα του World BBQ Association.

Συμμετέχουν μερικές από τις πιο σημαντικές ομάδες BBQ & Grill στον κόσμο, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, το Μαρόκο , η Αγγλία, η Ιρλανδία και το Μεξικό, με 25 συνταγές και διαφορετικούς τρόπους ψησίματος και  bbq, όπως  parilla, asado και robata.

Παράλληλα, γίνονται πολλές εκδηλώσεις meat and fire master classes, γευστικές δοκιμές και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και εμπόρους συσκευών και αξεσουάρ ψησίματος και αναψυχής να επιδείξουν τα προϊόντα τους και να επεκτείνουν το πελατολόγιό τους αλλά και τους λάτρεις του ψησίματος να βρουν τον εξοπλισμό που τους ταιριάζει φέρνοντας τις δυο αυτές πλευρές σε επαφή.

Στα ευρωπαϊκά σαλόνια ταξιδεύουν η προβατίνα και τα αμνοερίφια

Προβατίνα και  αμνοερίφια στα  ευρωπαϊκά σαλόνια

Το κρέας της προβατίνας, χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη κρέατος, αποτελώντας θα λέγαμε, ένα ανεξάρτητο κεφάλαιο στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας.

Σύμφωνα με όλους όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία και την παρασκευή του, το πρόβειο κρέας είναι ένα αδικημένο, συχνά κακοποιημένο προϊόν, που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει βγάλει και κακή φήμη. Πολλοί για παράδειγμα θεωρούν πως μυρίζει, πως είναι σκληρό ή πως έχει πολύ λίπος.

Στην πραγματικότητα, αν το επιλέξει κάποιος σωστά και ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία ωρίμανσης και ψησίματος, σίγουρα κερδίζει ένα επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα το οποίο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο!

Οι προβατίνες που επιλέχθηκαν είναι από την Αργολίδα και συγκεκριμένα από τον εκτροφέα και κρεοπώλη «ΖΟΥΡΑΣ-ΣΤΑΙΚΟΣ» στο Λυγουριό, ενώ τα αρνιά είναι από την Κρήτη και από τον εκτροφέα Διονύση Λουλουδάκη και το «Σπίτι του αρνιού» από τη Φαιστό.

Το μενού στο φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Αρνί κρητικό, αντικριστό με αφράλατο Γαύδου

Σουβλάκια προβατίνας με τζατζίκι από ελληνικό γιαούρτι και γλιστρίδα

Φιλέτο & παϊδάκια προβατίνας με καπνιστή μελιτζανοσάλατα

Λουκάνικα προβατίνας με δίκταμο και χαρουπόμελο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…

12 hours ago

Ο Τάσος Δούσης για την ταινία “Υπάρχω” και τον Στέλιο Καζαντζίδη: “Αυτά που έπρεπε να ειπωθούν, δεν ειπώθηκαν”

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…

13 hours ago

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…

13 hours ago

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…

13 hours ago

Κι άλλος επικίνδυνος οδηγός στην Κρήτη: Μπήκε αντίθετα στον μονόδρομο, προκαλώντας τον τρόμο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…

13 hours ago

Λύνεται το κουβάρι του μυστηρίου με τον τραυματισμό της 60χρονης στο Ρέθυμνο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…

13 hours ago

This website uses cookies.