ΤΟΠΙΚΑ

Κρητικό ρίφι στα… ευρωπαϊκά σαλόνια!

Η ελληνική «Γαστρονομία της Πυράς» προβάλλεται εκτός συνόρων και, μάλιστα, με κρητική υπογραφή.

Πρόκειται για το ελληνικό παραδοσιακό ψήσιμο στη φωτιά, στη σχάρα, στη γάστρα, στην τσερέπα, στη σούβλα, το κρητικό αντικριστό, το κλέφτικο. Όπως και τα αντίστοιχα κρέατα, οι ιδιαίτερες κοπές τους και τα κρεατοπαρασκευάσμτα που αξιοποιούνται από τη «Γαστρονομία της Πυράς».

Η meat & fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη, πρόεδρος του World BBQ Association στην Ελλάδα, και η ομάδα της, συμμετέχoυν για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο Brazilian BBQ Festival της Μεσογείου στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Parque Municipal de Parades, ένα καταπράσινο πάρκο στην πόλη Paredes, 40 χλμ από το Porto.

Η Μυρσίνη Λαμπράκη συστήνει την ελληνική «Γαστρονομία της Πυράς» στο μεγαλύτερο Brazilian BBQ Festival της Μεσογείου

Πραγματοποιώντας  ένα όραμα πολλών χρόνων η ελληνική ομάδα ταξιδεύει τη δική μας «Γαστρονομία της Φωτιάς»  στο εξωτερικό, επιλέγοντας να ψήσει αποκλειστικά και μόνο ελληνικό κρέας από προβατίνα και αρνί. Στόχος είναι να προβάλει τα ελληνικά αμνοερίφια σε διεθνές επίπεδο και να καταξιώσει τη μοναδική γευστική υπεροχή που διαθέτει το ελληνικό κρέας.

Το κρέας έχει επιλεχθεί εδώ και τρείς μήνες από την ίδια την meat & fire chef  Μυρσίνη Λαμπράκη, ώστε να τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν οι διοργανωτές στο εξωτερικό, δηλαδή αρκετό ενδομυϊκό λίπος  και περιφερειακό λίπος, σωστή εκτροφή καθώς και σωστή διαχείριση πριν και μετά τη σφαγή.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Bbq Portugal Assosiation, κάτω από την ομπρέλα του World BBQ Association.

Συμμετέχουν μερικές από τις πιο σημαντικές ομάδες BBQ & Grill στον κόσμο, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, το Μαρόκο , η Αγγλία, η Ιρλανδία και το Μεξικό, με 25 συνταγές και διαφορετικούς τρόπους ψησίματος και  bbq, όπως  parilla, asado και robata.

Παράλληλα, γίνονται πολλές εκδηλώσεις meat and fire master classes, γευστικές δοκιμές και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και εμπόρους συσκευών και αξεσουάρ ψησίματος και αναψυχής να επιδείξουν τα προϊόντα τους και να επεκτείνουν το πελατολόγιό τους αλλά και τους λάτρεις του ψησίματος να βρουν τον εξοπλισμό που τους ταιριάζει φέρνοντας τις δυο αυτές πλευρές σε επαφή.

Στα ευρωπαϊκά σαλόνια ταξιδεύουν η προβατίνα και τα αμνοερίφια

Προβατίνα και  αμνοερίφια στα  ευρωπαϊκά σαλόνια

Το κρέας της προβατίνας, χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη κρέατος, αποτελώντας θα λέγαμε, ένα ανεξάρτητο κεφάλαιο στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας.

Σύμφωνα με όλους όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία και την παρασκευή του, το πρόβειο κρέας είναι ένα αδικημένο, συχνά κακοποιημένο προϊόν, που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει βγάλει και κακή φήμη. Πολλοί για παράδειγμα θεωρούν πως μυρίζει, πως είναι σκληρό ή πως έχει πολύ λίπος.

Στην πραγματικότητα, αν το επιλέξει κάποιος σωστά και ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία ωρίμανσης και ψησίματος, σίγουρα κερδίζει ένα επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα το οποίο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο!

Οι προβατίνες που επιλέχθηκαν είναι από την Αργολίδα και συγκεκριμένα από τον εκτροφέα και κρεοπώλη «ΖΟΥΡΑΣ-ΣΤΑΙΚΟΣ» στο Λυγουριό, ενώ τα αρνιά είναι από την Κρήτη και από τον εκτροφέα Διονύση Λουλουδάκη και το «Σπίτι του αρνιού» από τη Φαιστό.

Το μενού στο φεστιβάλ περιλαμβάνει:

"google ad"

Αρνί κρητικό, αντικριστό με αφράλατο Γαύδου

Σουβλάκια προβατίνας με τζατζίκι από ελληνικό γιαούρτι και γλιστρίδα

Φιλέτο & παϊδάκια προβατίνας με καπνιστή μελιτζανοσάλατα

Λουκάνικα προβατίνας με δίκταμο και χαρουπόμελο.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από…

2 hours ago

«Ελα να σε κεράσουμε ρακί» – Ταξιδεύοντας σε όλα τα χωριά της Κρήτης με ένα βαν

Μεγάλωσε σ’ ένα χωριό έξω από το Ρέθυμνο, εκεί όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ταυτόσημοι…

5 hours ago

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει γεμίσει η χώρα μας τα τελευταία…

5 hours ago

«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο: Η έλλειψη ελαιόλαδου πυροδοτεί τιμές ρεκόρ και φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια

Η έλλειψη του «υγρού χρυσού» εκτοξεύει τις τιμές, αυξάνει την εγκληματικότητα και ωθεί τη βιομηχανία ελαιολάδου…

6 hours ago

Νίκος Ζωιδάκης: “Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς”

Ο Νίκος Ζωιδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την απώλεια του φίλου και κουμπάρου του, Βασίλη Καρρά, στην εμφάνισή…

6 hours ago

Ηράκλειο: Χτύπησε 8χρονο παιδάκι με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε

Ένα παιδάκι μόλις 8 ετών μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εφημερεύον νοσοκομείο…

6 hours ago

This website uses cookies.