Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσον αφορά την καταχώριση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), στηλιτεύει ο βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβασή του.
Πολύτιμη συμβολή του κρητικού ελαιόλαδου
Ο κ. Χνάρης υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και θρεπτική αξία του κρητικού ελαιόλαδου, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την τοπική και εθνική οικονομία. Ειδικότερα, αναφέρεται στη σχετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018 από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με συνεταιρισμούς και φορείς του νησιού, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωση Ηρακλείου Α.Ε., ο Κρητικός Αγρός και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων.
Η διαδικασία και οι καθυστερήσεις
Ο βουλευτής αναφέρει ότι το αίτημα καταχώρισης, έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 για έγκριση. Ωστόσο, τρία και πλέον χρόνια μετά, η διαδικασία παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι είχε θέσει το ζήτημα με την υπ’ αριθμόν 2501/9-1-2024 ερώτησή του προς τον τότε Υπουργό, λαμβάνοντας ως απάντηση γενικόλογες αναφορές χωρίς σαφείς διευκρινίσεις.
Ερωτήματα προς τον Υπουργό
Με δεδομένο ότι το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί εμβληματικό προϊόν της Κρήτης και η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο την προοπτική κατοχύρωσής του, ο κ. Χνάρης επαναφέρει το ζήτημα στη Βουλή, θέτοντας τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:
- Πού οφείλεται η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των 3,5 ετών στην ολοκλήρωση του αιτήματος καταχώρισης του κρητικού ελαιόλαδου ως ΠΓΕ;
- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την επίσπευση της διαδικασίας και πώς διασφαλίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η τυποποίηση του προϊόντος αποκλειστικά για την περιοχή της Κρήτης;
- Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο αίτημα των Κρητικών ελαιοπαραγωγών;
Ο κ. Χνάρης καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση, επισημαίνοντας πως το κρητικό ελαιόλαδο δικαιούται τη σήμανση ΠΓΕ, η οποία θα ενισχύσει τη θέση του στις διεθνείς αγορές και θα προασπίσει την τοπική παραγωγή.