Με απόλυτη μυστικότητα, σε αντίθεση με άλλες αναγορεύσεις που ανακοινώνονται πανηγυρικά και προσκαλούνται δημοσιογράφοι να τις καλύψουν και με κάλυψη από εκκλησιαστικά μόνο Μέσα, χθες στην Θεσσαλονίκη, στὸ Ἐπισκοπεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος ἀναγορεύθηκε Ἐπίτιμος Διδάκτωρ τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα. Η είδηση από το site romfea λέει ακόμα: Τὸν ἔπαινο πρὸς τὸν Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας ἐκφώνησε ὁ Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς κ. Μιχαὴλ Τρίτος, ὁ ὁποῖος ἀναφέρθηκε στὸ ποιμαντικό, ἐθνικὸ καὶ κοινωνικὸ ἔργο τοῦ τιμωμένου τόσο στὴν Ἀλεξανδρούπολη ὅσο καὶ στὴ Θεσσαλονίκη. Η αναγόρευση έγινε κεκλεισμένων των θυρών για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και με μοναδικό φλας εκείνο της Μητρόπολης να αποτυπώνει μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του ΑΠΘ. Η ιστορία της αναγόρευσης ξεκινά πίσω στο 2017. Το σκεπτικό ήταν το εξής: Ο τιμώμενος «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας».
Τότε είχε αντιδράσει έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο «για απόφαση- ντροπή η οποία προσβάλλει τόσο την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών». Τονίζε, δε ότι, ο μητροπολίτης Άνθιμος «εκφράζει ό,τι πιο συντηρητικό, σκοταδιστικό και μισαλλόδοξο σε αυτή την πόλη δεν είναι άξιος μας τέτοιας τιμή».
Τελικά ο σάλος που προκλήθηκε αναγκάσε τότε το ΑΠΘ να αναβάλει την αγόρευση μετά την έντονη αντίδραση και πανεπιστημιακών που είχαν πει: Η αναγόρευση του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ είναι τουλάχιστον ατυχής, αν όχι προκλητική, και προσβάλλει την επιστημονική κοινότητα και τις ακαδημαϊκές αξίες του ΑΠΘ. Πάνω από όλα όμως δοκιμάζει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, οι οποίοι με αμηχανία βλέπουν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας να τιμά αυθεντικούς εκπροσώπους του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας.
Όμως ο καιρός πέρασε. Δυο χρόνια μετά και με μια κυβέρνηση πιο βολική σε τέτοιου είδους αναγορεύσεις, χθες η αναγόρευση έγινε, σχεδόν στα μουλωχτά και με την κοινότητα του ΑΠΘ να μην γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Ο ιερέας με το ”εθνικό και κοινωνικό έργο” είναι μέλος επίτιμο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας.
Ο άνθρωπος που δεχόταν βεγγέρες από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και τη σύζυγο του.
Ο άνθρωπος που οργάνωνε αγρυπνίες κατά των ομοφυλόφυλων κυκλοφορώντας ανακοινώσεις σαν αυτήν: Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης μετά πολλής λύπης και έντονης αν-ησυχίας είναι υποχρεωμένη και πάλι να αντιμετωπίση ποιμαντικά και αποτρεπτικά, την δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι ήδη πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες φεστιβάλ και παρήλασαν στη Θεσσαλονίκη μας.
Που καλούσε να: «Μην βεβηλώνετε την αγιοτόκο Θεσσαλονίκη», «Υπερήφανοι για υψηλές αξίες και όχι εφήμερες ακολασίες».
Που μια Κυριακή μιλώντας στο Βελλίδειο το 2016 έλεγε για τους πρόσφυγες: “αν ανακατέψουμε τη Θεσσαλονίκη με άλλους λαούς και άλλα θρησκεύματα, θα είναι έγκλημα” ή “υπάρχουν όρια στο αγαπάτε αλλήλους”.
Που απαιτούσε να τοποθετηθεί σταυρός στην οροφή της Ροτόντας. Γεννημένος στην Ηλεία και με πρωθύστερη θητεία ως Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν χήρεψε ο θρόνος το 2004 και έκτοτε διοικεί το ποίμνιο της πόλεως.
Φορέας εξαιρετικά συντηρητικών θέσεων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταφέρεται συχνά κατά της διαφορετικότητας, των μεταναστών και άλλων ομάδων πληθυσμού και παρεμβαίνει στην κοσμική ζωή της πόλης με αναχρονιστικό τρόπο.
Μνημειώδης η κόντρα του με τον Γιάννη Μπουτάρη πριν τις εκλογές του 2010 που ουσιαστικά έδωσε γραμμή στους πιστούς για να τον καταψηφίσουν.
Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε να τιμήσει χθες το ΑΠΘ. Και θα μείνει στην Ιστορία η απόφαση της απελθούσας πρυτανείας να κάνει πραγματικότητα κάτι που αποφεύχθηκε δυο χρόνια πριν. Με την ανοχή υποθέτουμε των επίσημων αρχών. Υποθέτουμε ότι ο απεχόμενος Πρύτανης είχε ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας, δεν ενημέρωσε όμως τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς οι οποίοι από χθες το βράδυ διατρανώνουν την αντίθεση τους. Σκοτεινοί καιροί.