Του Γιώργου Αλεξάκη
Σειρά εισοδηματικών ενισχύσεων ανακοινώνει σήμερα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη. Με στόχο, κύρια, την “κρίσιμη” ομάδα, για την έκβαση της πολιτικής μάχης, τους συνταξιούχους, αλλά κι άλλες κοινωνικές ομάδες, επιχειρεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, που δημιουργούνται με τις πενιχρές ή μηδενικές αυξήσεις, που πήρε ένα μεγάλο τμήμα τους από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, αλλά και τον “καλπασμό” της ακρίβειας.
Με βάση πληροφορίες, η ενίσχυση θα έχει μεγάλο πεδίο αναφοράς, κλιμάκωση, με ειδική στόχευση όσους συνταξιούχους πήραν ελάχιστα χρήματα ή δεν έλαβαν τίποτε από τις τελευταίες παρεμβάσεις. Δηλαδή, δεν είδαν αύξηση 7,75%, ενώ έμειναν και εκτός από το επίδομα Πάσχα των 200 ευρώ, από την επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, τα αναδρομικά νόμου Βρούτση και ούτε είδαν κάποια αύξηση λόγω κατάργησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης.
Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 – 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.
Επίσης στο μενού είναι η εισοδηματική ενίσχυση 350 ευρώ με τη μορφή επιδόματος Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις σε υγειονομικούς, πυροσβέστες κτλ. Σχεδιάζεται, επίσης, να εισπράξουν την ενίσχυση δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργοι. Επιπλέον εξετάζονται σε μεσοπρόθεσμη βάση μειώσεις φόρων και εισφορών.
Η εικόνα
Να σημειωθεί ότι με βάση όσα αναφέρονται από το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων στους 900.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους καθώς λόγω της προσωπικής διαφοράς, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε η αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις τους. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, “η προσωπική διαφορά “εκοψε” την όποια αύξηση κι έτσι δε θα δουν απτό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί, βέβαια ότι οι συνταξιούχοι, θα χάνουν όλες τις αυξήσεις στο εξής, μέχρι να καταφέρουν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο, οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν την αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις και οι συνταξιούχοι θα λάβουν αισθητά μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που θα έπρεπε, ανέρχονται σε 1.168.077, αριθμός που αντιστοιχεί στο 44,3% σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο των συνταξιούχων:
- “Την αύξηση 7,75% θα λάβουν 1.724.713 συνταξιούχοι.
- Ολόκληρη την αύξηση θα λάβουν 1.466.000 δικαιούχοι, δηλαδή το 55,6% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.
- Περίπου 258.000, θα λάβουν μέρος της αύξησης.
- Παράλληλα, 910.077 συνταξιούχοι, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, χάνουν τις φετινές αυξήσεις. Πρόκειται για το 34,54% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Δηλαδή, ένας στους τρεις.
Το μήνυμα με το βλέμμα στις εκλογές
Όπως, λοιπόν, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Κοζάνη, έχοντας και κατά νου τα στοιχεία και από τις δημοσκοπήσεις, όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω προσωπικής διαφοράς, θα τύχουν ειδικής μέριμνας. “Θα ανακοινωθεί ανακούφιση όσων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου”, είπε χθες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όσοι αναμένουν επικουρική σύνταξη θα λαμβάνουν 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Τη δέσμευση αυτή είχε επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λαι στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ στην Αργυρούπολη, την Κυριακή (12/2) αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για πρώτη φορά είχαμε σημαντική αύξηση συντάξεων εδώ και 12 χρόνια. Και επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα”.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, χθες, την ώρα που εξαγγέλει κάθε μέρα παροχές να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι τάζει χρήματα που δεν υπάρχουν.
Είπε χαρακτηριστικά ότι “τώρα τάζει 45 δισεκατομμύρια ευρώ από το γνωστό λευτόδενδρο της Θεσσαλονίκης, περισσότερα και από αυτά που έλεγε το 2015, για να βάλει μετά καμιά τριανταριά φόρους και να κόψει 17 φορές μισθούς και συντάξεις και να κλαίγεται τώρα για τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο ο ίδιος ψήφισε» και συμπλήρωσε:«Αμα ξέρεις ότι δεν έχεις καμιά τύχη να κερδίσεις τις εκλογές, τάζεις ότι θέλεις”.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να τάξει χρήματα που δεν υπάρχουν και δεν θα διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
“Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”
Η κυβέρνηση, απέναντι, πάντως, στις αιτιάσεις για “δημοσιονομικό ξεχείλωμα” αλλά και στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στις Βρυξέλλες για την προεκλογική πλειοδοσία αντιτασσει την καλή πορεία της οικονομίας αλλά και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου.
“Έχει δημιουργηθεί ένας ασφαλής δημοσιονομικός χώρος” εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Κυρθακή στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Στούντιο με θέα”. Και προέβλεψε πως “τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε και το ποσό, αλλά θα είναι ασφαλής” προαναγγέλλοντας ότι με βάση αυτά “ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις –πέραν και όσων έχουν ήδη ως τώρα ανακοινωθεί”.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχουν μία πρώτη αλλά πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων το 2023.
Με βάση τη δήλωση, μάλιστα, που έκανε, χθες, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, με αφορμή και τις προβλέψεις της Κομισιόν, υπάρχει ισχυρή πορεία της οικονομίας και επίτευξη των στόχων.
“Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε: “Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης βελτιώθηκε, ενισχύθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και είναι σταθερά πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.Ο δε πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023.
Όλα αυτά οφείλονται στα αποτελεσματικά και γενναία μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να μειώσει το κόστος των επιχειρήσεων. Οφείλεται στο ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών της περυσινής χρονιάς. Οφείλεται όμως και στην εμπροσθοβαρή, σημαντική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συνεχίζουμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποιθηση, ώστε η χώρα να πετυχαίνει όλο και υψηλότερους και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, να μειώνουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία και να ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή”.
Τα μηνύματα του Eurogroup
Στο μεταξύ την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα στήριξης και διασφάλισης ισορροπίας ανάμεσα στα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και τις αυξήσεις μισθών από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μην αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός, ανέδειξε χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου. “Μέχρι στιγμής οι αποφασεις ήταν ζυγισμένες και αυτό πρέπει να συνεχιστεί” διαπίστωσε και τόνισε πως “αν και το outlook για φέτος ενέχει προκλήσεις και προβλέπεται χαμηλή ανάπτυξη, οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα υπεσέλθουν σε ύφεση, όμως απαιτείται προσοχή αλλά και περισσότερη αυτοπεποίθηση”.
“Γενικότερα, οι κίνδυνοι παραμένουν σαφώς και πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού” επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι. “Χρειάζεται προσοχή και αυτοπεποίθηση” σημείωσε και υπογράμμισε πως ο πληθωρισμος θα αποκλιμακωθεί νωρίτερα από ό,τι αναμένονταν, παρόλο που ο δομικός πληθωρισμός ανεβαίνει οριακά. “Καλύτερα από το αναμενόμενο, δεν σημαίνει καλά. Δεν λέμε πως έχουμε μπροστά μας μια περίοδο μεγάλης οικονομικής μεγέθυνσης αλλα η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι περιμέναμε” τόνισε και εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας για συντονισμένες λύσεις στα κοινά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγγραφο εργασίας του Eurogroup προτείνει για την αντιμετώπιση διανεμητικών ζητημάτων αλλά και της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης πως η πολιτική που θα ασκηθεί θα πρέπει να αφορά στην επάρκεια των διχτυών ασφαλείας και των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης. Τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα κινδύνους που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, όπως η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης και, πιο διαρθρωτικά, τις αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές (συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών μορφών αυτοαπασχόλησης). Πρέπει επίσης να καλύπτουν τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς και τις διαρθρωτικές αλλαγές που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση.