Φαίνεται πως λίγο κράτησαν οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί στήριξης της οικονομίας κι της εργασίας, καθώς όπως προκύπτει, στην κυβέρνηση αποφάσισαν το κόψιμο των επιδομάτων δόθηκαν το τελευταίο διάστημα, υπό τον φόβο νέου…μνημονίου.
Το πρωί της Παρασκευής, με δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την παύση των επιδομάτων στηριξης, από τον Ιούνιο:
«Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο»
Τέλος τα επιδόματα σε όσους τους ζητά η επιχείρηση να γυρίσουν στη δουλειά
«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει» δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή», πρόσθεσε.
Το σχέδιο για περιορισμό των επιδομάτων
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το πρώτο βήμα θα γίνει με τον περιορισμό των ειδικών επιδομάτων σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία και η οικονομική τους επιβίωση δεν θα εξαρτάται από τα εθνικά μέτρα διάσωσης.
Τα 800 ευρώ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για άλλες 45 ημέρες (εστίαση, ξενοδοχεία και μεγάλα καταστήματα λιανικής- πολυκαταστήματα).
Για την περίπτωση αυτή η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο μερικής κάλυψης του μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί σε 30 από τις 45 μέρες lockdown, ενώ η υπόλοιπη επιβάρυνση θα περάσει στους εργοδότες.
Δηλαδή από τα 800 ευρώ του ειδικού επιδόματος ο προϋπολογισμός να επιδοτήσει τα 533 ευρώ και τα υπόλοιπα 267 ευρώ οι εργοδότες.
Με αυτό το σχέδιο και οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν ακάλυπτοι μέσα στην κρίση και το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι πολύ μικρότερο.
Η αγωνία για την επόμενη μέρα υπάρχει, με τους επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος να είναι σοβαρά προβληματισμένοι για το τοπίο παράλυσης σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.
Με τις εκτιμήσεις για την ύφεση να κλειδώνουν φέτος στο χειρότερο σενάριο, κοντά δηλαδή στο -10%, ξυπνώντας έτσι τον εφιάλτη των μνημονίων, οι συζητήσεις για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας έχουν πάρει φωτιά. Κεντρικό συμπέρασμα από τις συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Οικονομικών είναι το εξής:
Οι πόροι δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν έναν τόσο υψηλό λογαριασμό, όπως είναι ο σημερινός από τον κορονοϊό, με απευθείας παροχή ζεστού χρήματος από τον προϋπολογισμό, και θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:
■ Επιδότηση των θέσεων εργασίας με τη χρήση των πόρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο για την απασχόληση (SURE).
■ Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ενεργοποίηση πλέγματος χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, εγγυοδοτικά ταμεία, φτηνά δάνεια, επιδοτήσεις επιτοκίων, «επιστρεπτέα προκαταβολή» κ.ά.).
Ταυτόχρονα, όταν η πανδημική κρίση στην οικονομία κοπάσει, θα τρέξουν οι μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν τα ακίνητά τους βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) διαμαρτυρόμενοι για το νέο…
Του Δημήτρη Μηλάκα Για τους «οπαδούς» του (εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ) ο Κώστας Σημίτης ήταν αυτός που…
Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…
Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…
This website uses cookies.