ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΣΕΑ – Μέση Ανατολή: Προστασία Ελλήνων στο Λίβανο, μεταναστευτικό και εμπλοκή στις επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Τις πολλαπλές συνέπειες που μπορεί να έχουν και για τη χώρα μας οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή χαρτογραφεί η κυβέρνηση ενόψει και του σημερινού έκτακτου ΚΥΣΕΑ.

Ο άμεσος σχεδιασμός αφορά την δυνατότητα μεταφοράς εφόσον χρειαστεί των Ελλήνων που διαμένουν στο Λίβανο και το Ισραήλ ενώ ήδη η Ελλάδα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του θα διαθέσει μεταγωγικό σκάφος C-130 για την μεταφορά υπηκόων της Κύπρου από το Λίβανο.

Αυτό που θα συζητηθεί το απόγευμα μεταξύ άλλων στο ΚΥΣΕΑ είναι και η μεταφορά είτε από αέρος είτε από θαλάσσης και Ελλήνων που διαμένουν στις δύο περιοχές με εμπλοκή στην όλη διαδικασία του υπουργείου εξωτερικών.

Από αέρος η μεταφορά θα γίνει μέσω C-130 και διά θαλάσσης από αρματαγωγά που θα φτάσουν στο Λίβανο συνοδεία φρεγατών του πολεμικού ναυτικού. Η όλη επιχείρηση προφανώς συνεπάγεται και την ενημέρωση και τη συνεργασία του Ισραήλ που εκ των πραγμάτων ελέγχει τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο στην περιοχή.

Το δεύτερο που θα εξεταστεί το απόγευμα στο ΚΥΣΕΑ είναι οι πιθανές μεταναστευτικές ροές που μπορεί να προκληθούν από ένα πόλεμο Ισραήλ – Ιράν. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν δείγματα ενός ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κύματος το απόγευμα θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα σενάρια και θα γίνουν οι όποιες ασκήσεις επί χάρτου χρειάζεται προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη.

Άλλωστε τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Mετανάστευσης και Aσύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ενδεικτικά του προβληματισμού και της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «κανένας οικογενειάρχης, δεν θα κάτσει εκεί που μένει για να κινδυνεύσει η ζωή αυτού και της οικογένειάς του από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα. Άρα λογικό και επόμενο είναι να δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές. Έτσι γίνεται πάντα σε εμπόλεμες συρράξεις. Από εκεί και πέρα οι ροές δεν θα είναι μόνο προς την Ελλάδα και επίσης δεν θα πρόκειται για Λιβανέζους πολίτες, γιατί όπως ίσως είναι γνωστό, στο Λίβανο φιλοξενούνται ήδη ως πρόσφυγες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων πολιτών από το πόλεμο στη Συρία, αλλά και άλλοι, Ιρακινοί κτλ κτλ κτλ.

Άρα πιθανότατα αυτός ο πληθυσμός να πιεστεί για να ξαναπάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Προς τη Δύση; Είναι αρκετά πιθανόν. Μέσα από τη χώρα μας; Ασφαλώς αυτό μπορεί να ισχύσει για αρκετούς ή για κάποιους. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι συγκυρίες, αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν επιπρόσθετη πίεση στις μεταναστευτικές ροές, εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές, οι προσφυγικές ροές και αυτό με ένα λογικό υπολογισμό αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας».

Για τις αντοχές της χώρας μας ως προς το μεταναστευτικό αλλά και την απόφαση της να προστατεύσει από ξηρά και θάλασσα τα σύνορά της θα μιλήσει εκ νέου αύριο ο πρωθυπουργός ο οποίος θα επισκεφθεί τον Έβρο σε μία επίσκεψη που την συγκεκριμένη στιγμή έχει πολλαπλό συμβολισμό.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του φράχτη στον Έβρο με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών κονδυλίων, αίτημα που ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει ξανά σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μία επιπλέον συνέπεια της σύρραξης είναι η βοήθεια που θα κληθεί να δώσει η χώρα μας ενδεχομένως και με τη χρησιμοποίηση της Σούδας.

Ως προς αυτή την πλευρά των εξελίξεων κυβερνητικά στελέχη μέχρι στιγμής δηλώνουν με νόημα πως η Ελλάδα είναι σύμμαχος χώρα με το Ισραήλ και προφανώς σύμμαχος χώρα με τις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν στην ώρα τους.

Με δεδομένο ότι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβεβαιώσει την ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και όλες τις βάσεις που έχουν στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν το Ισραήλ, κατανοεί κανείς το εύρος αυτής της βοήθειας και τις χώρες που θα κληθούν να συμμετάσχουν.

Το ενεργειακό είναι μία ακόμα συνέπεια των δραματικών εξελίξεων καθώς υπάρχει αγωνία για το πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην τιμή του ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες.

Ο Οκτώβριος ενεργειακά μπήκε με πτώση των πράσινων τιμολογίων του ρεύματος στη χώρα μας όμως μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στη μέση Ανατολή μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό και τους επόμενους μήνες να χρειαστεί και πάλι η κυβερνητική παρέμβαση για την συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

4 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

8 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

8 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

8 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

8 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

9 hours ago

This website uses cookies.