ΤΟΠΙΚΑ

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Είχα την αναγνώριση διεθνώς αλλά οι Έλληνες με έμαθαν μέσω ενός tweet που έθετε το δίλημμα “Σάκης ή Δασκαλάκης;”

Για το έργο του, τη ζωή του, τα μαθηματικά, τα φοιτητικά του χρόνια και φυσικά για τον γρίφο του Nash, τον άλυτο επί 60 χρόνια γρίφο του νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, τον οποίο και κατάφερε να καταρρίψει ως φοιτητής, μίλησε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας επιστήμονας, δίνοντας συνέντευξη στη Βίκυ Φλέσσα και στην εκπομπή «Στα άκρα» στην ΕΡΤ 2, μίλησε για τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή του.

Ξεκινώντας από την περίοδο που ως παιδί έκανε διακοπές στην Κρήτη και στη συνέχεια μιλώντας για τα μαθητικά του χρόνια στο πρότυπο σχολείο Βαρβάκειο, καθώς και για τα φοιτητικά του χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης συστήθηκε ξανά στους τηλεθεατές μιλώντας για την πορεία και το έργο του.

Ο καθηγητής του MIT αποκάλυψε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για εκείνον.

Το πρώτο από αυτά ότι τελείωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με βαθμό σχεδόν άριστα, δηλαδή 9,98, καθώς στα 5 χρόνια φοίτησής του είχε πάρει σε όλα τα μαθήματα 10, εκτός από ένα, που πήρε 9.

«Τελείωσα με 9,98. Σε αυτό που πήρα 9 ήταν στο μάθημα της μακροοικονομίας. Οι βαθμοί για μένα δεν ήταν ποτέ στόχος, ωστόσο ήμουν τελειομανής, πράγμα το οποίο είναι και φρένο γιατί μερικές φορές μπορεί να σε ακινητοποιήσει. Το τέλειο ποτέ δεν θα το πετύχεις, πρέπει να βάλεις μία ιεράρχηση», ανέφερε στην συνέντευξή του ο Ελληνας επιστήμονας.

«Ετσι αποφάσισα να λύσω τον γρίφο του Nash»

Μιλώντας για τη διπλωματική του εργασία με την οποία και κατέρριψε τον γρίφο του Νας, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ανέφερε πως η απόφαση να ασχοληθεί με αυτό το πολύπλοκο «πρόβλημα» ελήφθη μετά από ένα ταξίδι του στην Αμερική, όπου είχε πάει για να διαλέξει πανεπιστήμιο για το διδακτορικό του.

«Αποφάσισα πως το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας θα είναι η θεωρία παιγνίων μόλις γύρισα από Αμερική. Ετσι πήρα ένα από τα πιο πρόσφατα papers που είχε δημοσιεύσει ο μέντοράς μου, Χρήστος Παπαδημητρίου μαζί με έναν μεταπτυχιακό φοιτητή και συνειδητοποίησα πως μέσα στο paper υπήρχε ένα ανοιχτό πρόβλημα. Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό».

Μετά την επιτυχία του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης συναντήθηκε με τον ίδιο Τζον Φορμπς Νας με τον οποίο έκανε μία από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις της ζωής του.

«Περίμενα, ήθελα να γίνει αυτή η συζήτηση. Ο Νας είναι ενας θρύλος. Με ενδιέφερε πολύ η συζήτηση μαζί του. Ηταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και εκτός από το μυαλό του , ήταν μία ασκητική φιγούρα, μπορούσες να ανταλλάξεις πολλές πληροφορίες, αλλά δεν έβλεπες κάποια έκφραση στο πρόσωπο του, όπως θα έβλεπες σε κάποιον άλλον» ανέφερε ο καθηγητής του MIT, λέγοντας πως το ανέκφραστο πρόσωπό του ήταν και αυτό που του έκανε τόσο εντύπωση.

«Η ήττα του Ρουβά στη Eurovision με έκανε γνωστό στους Ελληνες»

Τέλος, ο Ελληνας επιστήμονας αποκάλυψε πώς έγινε γνωστός στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι για όλα «φταίει» ο Σάκης Ρουβάς.

«Το 2009  αποφασίζει ο διεθνής οργανισμός επιστήμης των υπολογιστών ACM να μου δώσει το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην επιστήμη των υπολογιστών. Η ανακοίνωση έγινε συγχρόνως με τη Eurovision, όπου εκείνη τη χρονιά ο Σάκης Ρουβάς είχε αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα και όλος ο κόσμος περίμενε με αγωνία ο Σάκης να πάρει το πρώτο βραβείο. Δυστυχώς ο Σάκης δεν πήρε το πρώτο βραβείο και υπήρχε μία γενική κατήφεια στους Ελληνες.

Κάποιος στο Τwitter, τον οποίο δεν γνωρίζω, έστειλε ένα tweet στους φίλους του νομίζω, το οποίο έλεγε “Σάκης ή Δασκαλάκης” και γράφει ένα μικρό μήνυμα τύπου “ρε παιδιά, τι χώρα είμαστε εμείς που κλαίμε που δεν πήραμε το βραβείο στη Eurovision αλλά δεν χαιρόμαστε που πήραμε το καλύτερο βραβείο στην επιστήμη των υπολογιστών”. Μετά από αυτό το tweet, λοιπόν, ένας blogger, μάλλον φοιτητής του Πολυτεχνείου, έγραψε ένα ίδιο post με τα ίδια παράπονα, με αποτέλεσμα αυτό να διαδοθεί και εγώ να γίνω γνωστός στους Ελληνες», αποκάλυψε ο «Ελληνας Αϊνστάιν».

iefimerida.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Χτύπησε στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του και τους εγκατέλειψε

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…

2 mins ago

Κρήτη: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν – Στραμμένα τα βλέμματα στο 2025

Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…

6 mins ago

Κρήτη: Γυναίκα που δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της για 7 χρόνια από τα 11 χρόνια της έγινε δικηγόρος και τον δικάζει

Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…

9 mins ago

Ισοβαθμία στην 3 η θέση για την ομάδα της ΣΑΧ – ΣΑΜΑΡΙΑ! Χρυσό μετάλλιο για την Όλγα Βολάνη και τον Βασίλη Βολάνη σε Διεθνές Τουρνουά στη Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…

11 mins ago

Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…

19 mins ago

«Γέφυρες Συμπερίληψης»: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά

Το Κέντρο Κοινότητας του  Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…

24 mins ago

This website uses cookies.