Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κωνσταντίνος Στρατάκης: Ο ερευνητής με ρίζες από την Κρήτη που ανακάλυψε το γονίδιο του γιγαντισμού

Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης είναι επικεφαλής ερευνητής του NICHD, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών και Διευθυντής του Τομέα Γενετικής και Ενδοκρινολογίας (SEGEN) από τη δημιουργία του το 1999.

Με καταγωγή από το Λασίθι της Κρήτης και το Γαλαξίδι της Φωκίδας, ανήκει στην πρώτη γενιά Ελληνοαμερικανών και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι βαθιά επηρεασμένος από τις κρητικές και τις ρουμελιώτικες ρίζες του: «Πέρασα όλα μου τα καλοκαίρια ως παιδί στο Γαλαξίδι και πηγαίνω εκεί ακόμα τα καλοκαίρια στο εξοχικό μας».

Ο κ. Στρατάκης είναι ο επικεφαλής της έρευνας που οδήγησε στην αποκάλυψη ενός γονιδίου που σχετίζεται με την υπερβολική ανάπτυξη των παιδιών, γνωστή και ως γιγαντισμό.

Η έρευνα άρχισε με μια οικογένεια που πήγε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για τη θεραπεία του γιγαντισμού στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε αυτή την οικογένεια, τόσο η μητέρα, όσοι και οι δύο γιοι, είχαν γιγαντισμό. «Εάν έχεις τρεις περιπτώσεις στην ίδια οικογένεια, αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο», λέει ο κ. Στρατάκης. Μία δεύτερη οικογένεια από την Αυστραλία με κόρη που είχε γιγαντισμό, επίσης αναζητούσε θεραπεία.

Οι εξετάσεις έδειξαν μερικές γενετικές ομοιότητες που είχαν όλοι οι ασθενείς. Συνολικά, η ομάδα του Έλληνα ερευνητή μελέτησε 43 περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν γιγαντισμό όταν ήταν βρέφη ή παιδιά. Η έρευνα ανακάλυψε ότι είχαν όλοι είχαν κοινό τον διπλασιασμό της ίδιας μικρής γενετικής περιοχής στο χρωμόσωμα Χ.

Η πορεία του

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Έχοντας τελειώσει την Ιατρική και μετά από μια σύντομη διαμονή στη Γαλλία, ήρθα στην Αμερική. Έκανα τη μεταδιδακτορική μου εκπαίδευση και μετά την ιατρική μου πρακτική στην Παιδιατρική, την Ενδοκρινολογία και τη Γενετική».

Η ιδέα του για την αποκρυπτογράφηση των ασθενειών

«Τη δεκαετία του ’90, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα για το ανθρώπινο γονιδίωμα είχα την ιδέα να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία του προγράμματος για το ανθρώπινο γονιδίωμα στην έρευνα ασθενειών στην Παιδιατρική και την Ενδοκρινολογία, τους δύο τομείς κλινικής ιατρικής που γνώριζα καλύτερα με σκοπό να βρω τα αίτια αυτών των ασθενειών, τα γονίδια που ίσως τις προκαλούν».

Ο στόχος του NICHD-NIH

«Το Ινστιτούτο φτιάχτηκε με την ιδέα ότι θα εισάγει ασθενείς απ’ όλον τον κόσμο, οι ασθενείς θα βρίσκονται σε νοσοκομειακές κλίνες, δίπλα σε εργαστήρια και οι θεράποντες ιατροί θα διευθύνουν ταυτόχρονα τα εργαστήρια και θα συνεργάζονται με εργαστηριακούς επιστήμονες για να εντοπίσουν τι προκαλεί την ασθένεια και να βρουν άμεσα τη θεραπεία. Αυτό είναι όραμα, γι’ αυτό δε θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος οπουδήποτε αλλού».

Το μέλλον

«Έχω πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Έχω μία λίστα ασθενειών των οποίων τα γονίδια δεν έχω εντοπίσει ακόμα. Εύχομαι μέσα στα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας μου να βρω τις απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα».

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Στρατάκης

"google ad"

Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης είναι Επιστημονικός Διευθυντής του NICHD, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών.  Αντικείμενο της έρευνας του είναι οι όγκοι του ενδοκρινικού συστήματος και κυρίως οι όγκοι της επίφυσης και των επινεφριδίων, όπως τα φαιοχρωμοκυττώματα και τα παραγαγγλιώματα.

Η καταγωγή του είναι από την Κρήτη, αλλά γεννήθηκε το 1965 στην Λιβαδειά. Έλαβε το master στην Ιατρική και το διδακτορικό του στην Ενδοκρινολογία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1989 και 1994 αντίστοιχα. Έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες και Πανεπιστήμια πριν το NICHD, όπου βρέθηκε πρώτα ως φοιτητής και μετά ως εργαζόμενος.

Το 1990 συνέχισε την μετα-διδακτορική επιμόρφωση του στο Georgetown University Medical School εξειδικευόμενος στην παιδιατρική και την παιδική ενδοκρινολογία αλλά και για την γενετική και την κλινική δυσμορφολογία.

Έχει ταυτοποιήσει τα γονίδια για το Carney complex και το σύνδρομο Carney-Stratakis και για άλλα γενετικά ελαττώματα που οδηγούν σε νεφρικούς και άλλους όγκους. Το εργαστήριο του έχει εκδώσει πολλά συγγράμματα για τις παιδιατρικές κληρονομικές διαταραχές.

Είναι ο συγγραφέας 300 και πλέον εκδόσεων και διετέλεσε αρχισυντάκτης του Journal of Endocrine Genetics για 5 χρόνια.

Έχει λάβει αρκετά βραβεία και διακρίσεις. Το 2009 έλαβε το βραβείο Ernst Oppenheimer Award of The Endocrine Society και το 1999 το Pharmacia-Endocrine Society Award for Excellence in Published Clinical Research.

Είναι επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά ακαδημαϊκά κέντρα ανά τον κόσμο όπως στο University of Adelaide, Australia, στο University of California και στο Medical School της California.

 

Δείτε το επόμενο επεισόδιο του Greeks Gone West την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου

huffingtonpost.grellines.com

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές στην Κίσσαμο, μετά από κατολίσθηση που…

1 hour ago

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το βράδυ σε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,…

1 hour ago

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει τέλος και δεν άφηνε σε ησυχία…

1 hour ago

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι στην Μ. Βρετανία, ωστόσο αποφάσισαν τον…

1 hour ago

Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών στα Χανιά – Ένα μεγάλο σπίτι μακριά από τη βία

Η ιστορία ξεκινάει το 2014… όταν εκείνη την εποχή, αν και ακομη σύμφωνα με τους…

1 hour ago

Εκατοντάδες στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρι στις Βρύσες την Κυριακή των Βαΐων | Φωτός

Έχουμε πλέον εισέλθει στην τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα και στις Βρύσες, όπως έχει καθιερωθεί,…

1 hour ago

This website uses cookies.