Φίλοι και υποστηρικτές του έργου της Επιτροπής, την οποία σύστησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το 2015 μαζί με διακεκριμένους επιστήμονες, για το λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους, γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το απόγευμα της Τρίτης (05/04/2017).
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για το γεγονός πως η Επιτροπή μας παρά το κυνηγητό, την προπαγάνδα, τις επιθέσεις, τη λοιδορία εξακολουθεί να έχει συμμάχους στην Ελλάδα και στον κόσμο» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων ο Βέλγος οικονομολόγος και επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής, Ερίκ Τουσέν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο ντι Μάσι και ο Γάλλος ευρωβουλευτής και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο Ερίκ Τουσέν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής μετά τη συγκρότησή της σε Σωματείο, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα πλατύ κίνημα ανυπακοής σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στο ΔΝΤ και στις πολιτικές λιτότητας.
Ο Φάμπιο ντι Μάσι είναι ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος «Die Linke», ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να μηνύσει την ΕΚΤ για τον εκβιασμό του 2015 και να ζητήσει έγγραφα που αποδεικνύουν το δόλο της ΕΚΤ και των άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έγκλημα που διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν σε βάρος του ελληνικού λαού.
Ιστορικό γεγονός πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας, χαρακτήρισε τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, την ίδρυση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους της χώρας του.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο συνταγματολόγος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας, Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνταγματική διάσταση του χρέους. Ο κ. Κασιμάτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για την τάση κατάργησης θεμελιωδών αρχών: της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας ως παρωχημένου θέματος, της κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κατάργησης των δημοκρατικών αρχών. Σε αυτήν την κατεύθυνση βαδίζει η κυβέρνηση, σημείωσε. Φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο συνταγματολόγος υποστήριξε ότι θα υπάρξει «παράθυρο» ώστε να καθίσταται εύκολη η κατάργησή τους, με Υπουργική Απόφαση και χωρίς την κρίση της Βουλής.
«Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια, αφαίρεσε τη ζωή του στο Σύνταγμα, αυτοθυσιαζόμενος για να αφυπνίσει τους πολίτες, ο συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας. Άφησε ένα συγκλονιστικό σημείωμα που μίλαγε στην καρδιά όλων όσοι δεν δέχονται σε αυτή τη χώρα, να ζήσουν ως δούλοι» ξεκίνησε την ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η Επιτροπή Αλήθειας είναι η μόνη επιτροπή λογιστικού ελέγχου του δημοσίου χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έστρεψε τα βέλη της στη «νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα», αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος «κατήργησε την Επιτροπή και κατέβασε τα πορίσματά της από τη σελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
Η Επιτροπή δίνει μάχη απελευθέρωσης του λαού από ένα παράνομο χρέος. Αναζητά και αποκαλύπτει την αλήθεια, για το ποιος και πώς διόγκωσε και επέβαλε το παράνομο χρέος στον ελληνικό λαό. Η παράνομη επιβολή του χρέους είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με τα μνημόνια, κυρίαρχα γιατί στοχεύει και στοχοποιεί έναν λαό στον πυρήνα των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων, στην αξιοπρέπεια, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων και εκείνων των δικαιωμάτων που συνδέονται με την πνευματική του ανάταση και με το φρόνημά του, ανέφερε μεταξύ άλλων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η Επιτροπή Αλήθειας σίγουρα ενόχλησε και ενοχλεί. Πολλοί θα ήθελαν να έχουμε αποσυρθεί, να έχουμε σιγήσει και σιωπήσει, αλλά ατύχησαν» τόνισε με νόημα.
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει σε: