Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κωστής Παπαγεωργίου: “Η σκιά του Αλλάχ στην Κρήτη 1645”

Μέσα από την συναρπαστική και γεμάτη αναπάντεχα γεγονότα πορεία ενός νέου από το χωριό Βράνα της Δαλματίας γινόμαστε μάρτυρες του παρασκηνίου που οδήγησε στον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας.Παράφοροι έρωτες, πολεμικές εκστρατείες, διπλωματικό παιχνίδι, ραδιουργίες του «σουλτανάτου των γυναικών», άγριες πολεμικές συγκρούσεις, εξουσία και εκδίκηση είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την περίοδο της «Οθωμανικής Τουλίπας».

Ο συγγραφέας Κωστής Παπαγεωργίου περιγράφει τα γεγονότα από την πλευρά των επιτιθέμενων, ρίχνοντας άπλετο φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Με μυθιστορηματικό τρόπο και γλαφυρούς διαλόγους, αλλά με απόλυτη συνέπεια στα ιστορικά ντοκουμέντα και τα δεδομένα της καθημερινής ζωής εκείνης της εποχής, ο συγγραφέας αποκαλύπτει μεταξύ άλλων το σκοτεινό παρασκήνιο που οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρη και την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Ένας ολόκληρος κόσμος συνταράσσεται κάτω από την εξουσία πέντε σουλτάνων από το 1636 μέχρι το 1669. Η μοίρα των ανθρώπων καθορίζεται πολλές φορές από ένα καπρίτσιο του εκάστοτε σουλτάνου και το αβυσσαλέο μίσος ανάμεσα στην Καθολική και Ορθόδοξη εκκλησία, που οδήγησαν σε μια τιτανομαχία.

Η πλοκή του έργου ταξιδεύει τον αναγνώστη στα άδυτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να ανακαλύψει ότι ήταν μια «ελληνική υπόθεση». Μια υπερδύναμη που διοικείται από ελληνίδες σουλτάνες και έλληνες ανώτατους στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γάζα: Ο ηγέτης της Χαμάς λέει “ναι” στην πρόταση εκεχειρίας του Μπάιντεν

Η απάντηση της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνάδει με τις αρχές που…

11 seconds ago

Aκατέργαστα λύματα και βουνά σκουπιδιών – Η χειρότερη υγειονομική κρίση στη Γάζα

Ακατέργαστα λύματα, σμήνη από μύγες και κουνούπια, σκουπίδια συσσωρευμένα στους δρόμους. Καθώς ο καύσωνας κορυφώνεται, εκατοντάδες…

3 mins ago

Λύτρας: Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τη μη προφυλάκιση του δικηγόρου

Την εντονότατη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσε η σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς…

5 mins ago

Θεοχαρόπουλος: Παύει να ισχύει η συνεργασία του με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Αιχμές κατά Κασσελάκη

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι συνεργασία με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει πλέον μετά…

6 mins ago

Σφακιά: Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1770 και τον ήρωα Δασκαλογιάννη

Εκδήλωση του Δήμου Σφακίων για τον Εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1770 στην Κρήτη -  «Επανάσταση…

11 mins ago

Σοβαρή βλάβη στον αγωγό του Γερανίου – Ποιες περιοχές θα μείνουν χωρίς νερό

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έκανε γνωστό ότι, από νωρίς αύριο το πρωί, λόγω ζημιάς που…

15 mins ago

This website uses cookies.