Από τον Ιανουάριο 2014 δεκάδες χιλιάδες υπερήμεροι οφειλέτες στεγαστικών δανείων θα βρεθούν υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.Για τους περισσότερους τα περιθώρια διευθετήσεων θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, καθώς δεν θα έχουν πλέον να κάνουν με τις τράπεζες: Πιστωτές τους θα είναι distress funds και εξειδικευμένες εταιρίες-“κοράκια”, που θα έχουν αγοράσει εν τω μεταξύ τα δάνεια από τις τράπεζες και θα προσπαθούν παντί τρόπω να αποκομίσουν κέρδος.
Θα προηγηθεί ασφυκτικό πρέσινγκ από τις τράπεζες, οι οποίες θα προσπαθήσουν να εισπράξουν και να διασφαλίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, προσφέροντας ευνοϊκούς όρους ρύθμισης-αποπληρωμής, εφ’ όσον εκτιμούν κατά περίπτωση ότι ο δανειολήπτης θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί μελλοντικά στις υποχρεώσεις του.
Αυτό βέβαια θα γίνεται μόνον εαν η τρέχουσα αγοραία αξία του ακινήτου υπερβαίνει το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής προς την τράπεζα.
Για να διευκολύνει τέτοιες συμφωνίες που θα αμβλύνουν το κοινωνικό πρόβλημα από κατασχέσεις-πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός σχεδίου κουρέματος των στεγαστικών δανείων, που το ανεξόφλητο υπόλοιπο τους υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Ετσι οι οφειλέτες θα έχουν κίνητρο να επιδιώξουν κάποιο διακανονισμό με την τράπεζα και να συνεχίσουν την πληρωμή των δόσεων.
Παράλληλα θα ωφεληθεί η τράπεζα, η οποία θα χάσει μεν μέρος της απαίτησης της (την οποία έχει εγγράψει ήδη ως εισφάλεια), αλλά θα εισπράξει το υπόλοιπο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον 60%.
Η είσπραξη από την τράπεζα του 60% μιας απαίτησης για την οποία έχει διενεργήσει ήδη πρόβλεψη επισφάλειας, αποτελεί την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, η οποία μάλιστα οδηγεί στην εγγραφή λογιστικού κέρδους. Αν το δάνειο δεν ρυθμισθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και η τράπεζα θελήσει να το πουλήσει σε distress fund, θα εισπράξει πολύ λιγότερα.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν οι ελληνικές τράπεζες αποφασίσουν να πουλήσουν πακέτα “κοκκινων” στεγαστικών δανείων σε εξειδικευμένα ξένα distress funds, το τίμημα θα αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 40% των απαιτήσεων τους.
Θα έχουν λοιπόν κέρδος αν τα ρυθμίσουν έστω και “κουρεμένα”, εξασφαλίζοντας την αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς που έχουν γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο, τον Σεπτέμβριο – και ναάλογα με τις μέχρι τότε εξελίξεις – θα οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Η απαγόρευση που ισχύει τώρα για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν πρόκειται να παραταθεί.Σχεδιάζεται όμως η άρση να γίνει σταδιακά και ανά τρίμηνο ή ανα εξάμηνο να μειώνεται το ποσό τη οφιλής για την οποία δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Προτείνεται ειδικότερα να μειωθεί τον Ιανουάριο σε 150.000 ευρώ, τον Μάρτιο σε 120.000, τον Ιούνιο σε 90.000 ευρώ κ.ο.κ.
Παράλληλα σχεδιάζεται να θεσπισθούν κάποιες ρυθμίσεις για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέργων και άλλων κοινωνικών ομάδων.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.