Categories: ΕΛΛΑΔΑ

“Κόκκινα” στεγαστικά δάνεια: Σχέδιο για “κούρεμα” και “κοράκια”

Από τον Ιανουάριο 2014 δεκάδες χιλιάδες υπερήμεροι οφειλέτες στεγαστικών δανείων θα βρεθούν υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.Για τους περισσότερους τα περιθώρια διευθετήσεων θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, καθώς δεν θα έχουν πλέον να κάνουν με τις τράπεζες: Πιστωτές τους θα είναι distress funds και εξειδικευμένες εταιρίες-“κοράκια”, που θα έχουν αγοράσει εν τω μεταξύ τα δάνεια από τις τράπεζες και θα προσπαθούν παντί τρόπω να αποκομίσουν κέρδος.

Θα προηγηθεί ασφυκτικό πρέσινγκ από τις τράπεζες, οι οποίες θα προσπαθήσουν να εισπράξουν και να διασφαλίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, προσφέροντας ευνοϊκούς όρους ρύθμισης-αποπληρωμής, εφ’ όσον εκτιμούν κατά περίπτωση ότι ο δανειολήπτης θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί μελλοντικά στις υποχρεώσεις του.

Αυτό βέβαια θα γίνεται μόνον εαν η τρέχουσα αγοραία αξία του ακινήτου υπερβαίνει το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής προς την τράπεζα.

Για να διευκολύνει τέτοιες συμφωνίες που θα αμβλύνουν το κοινωνικό πρόβλημα από κατασχέσεις-πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός σχεδίου κουρέματος των στεγαστικών δανείων, που το ανεξόφλητο υπόλοιπο τους υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Ετσι οι οφειλέτες θα έχουν κίνητρο να επιδιώξουν κάποιο διακανονισμό με την τράπεζα και να συνεχίσουν την πληρωμή των δόσεων.

Παράλληλα θα ωφεληθεί η τράπεζα, η οποία θα χάσει μεν μέρος της απαίτησης της (την οποία έχει εγγράψει ήδη ως εισφάλεια), αλλά θα εισπράξει το υπόλοιπο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον 60%.

Η είσπραξη από την τράπεζα του 60% μιας απαίτησης για την οποία έχει διενεργήσει ήδη πρόβλεψη επισφάλειας, αποτελεί την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, η οποία μάλιστα οδηγεί στην εγγραφή λογιστικού κέρδους. Αν το δάνειο δεν ρυθμισθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και η τράπεζα θελήσει να το πουλήσει σε distress fund, θα εισπράξει πολύ λιγότερα.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν οι ελληνικές τράπεζες αποφασίσουν να πουλήσουν πακέτα “κοκκινων” στεγαστικών δανείων σε εξειδικευμένα ξένα distress funds, το τίμημα θα αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 40% των απαιτήσεων τους.

Θα έχουν λοιπόν κέρδος αν τα ρυθμίσουν έστω και “κουρεμένα”, εξασφαλίζοντας την αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς που έχουν γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο, τον Σεπτέμβριο – και ναάλογα με τις μέχρι τότε εξελίξεις – θα οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η απαγόρευση που ισχύει τώρα για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν πρόκειται να παραταθεί.Σχεδιάζεται όμως η άρση να γίνει σταδιακά και ανά τρίμηνο ή ανα εξάμηνο να μειώνεται το ποσό τη οφιλής για την οποία δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Προτείνεται ειδικότερα να μειωθεί τον Ιανουάριο σε 150.000 ευρώ, τον Μάρτιο σε 120.000, τον Ιούνιο σε 90.000 ευρώ κ.ο.κ.

Παράλληλα σχεδιάζεται να θεσπισθούν κάποιες ρυθμίσεις για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέργων και άλλων κοινωνικών ομάδων.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί στα Χανιά την Πέμπτη 23 Μαΐου.…

7 hours ago

Το γνώθι σ’ αυτόν ή Κρητών «έπαινοι» (αρέσει δεν αρέσει…) – Από αρχαιοτάτων χρόνων σφαζόμασταν μεταξύ μας

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Οι αρχαίοι  ιστορικοί για την Κρήτη γράφουν: «… γης από…

7 hours ago

Δεκαετίες μετά την δημιουργία επιτροπής για το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης, τίποτα δεν έχει γίνει

Του Νίκου Αγγελάκη 83 χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Κρήτης τη συγκλονιστική και ανεπανάληπτη…

8 hours ago

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς αγώνες στίβου «Βενιζέλεια» που θα φιλοξενηθούν…

8 hours ago

Αντ. Ροκάκης προς Υφυπουργό Εργασίας: Σημαντικές οι προκλήσεις της επιχειρηματικότητας των Χανίων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στη σύσκεψη εργασίας έθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…

8 hours ago

Κρήτη: Ελεύθερος ο 21χρονος φαντάρος για τον υποτιθέμενο βιασμό

Αξέχαστη θα μείνει για τον 21χρονο Ηρακλειώτη η τραυματική εμπειρία που έζησε μετά την καταγγελία…

8 hours ago

This website uses cookies.