Φρένο στη λιτότητα, περισσότερη δημοκρατία, έξοδο του ΔΝΤ απο την Ευρώπη και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση των προγραμμάτων εξόδου απο τη κρίση, ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο απο την Τρόικα το έργο της οποίας χαρακτηρίζεται ουσιαστικά ως αποτυχημένο.
Ειδικώς μάλιστα για την Ελλάδα, το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι δεν απετράπη η χρεοκοπία της χώρας απο τα μνημόνια ούτε εξασφαλίστηκε η μακροπρόθεσμη παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που συνέστησε το Ευρωκοινοβούλιο για να διερευνήσει τα πεπραγμένα της Τρόικα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που εντάχθηκαν στο Μνημόνιο, συστήνεται η “αναθεώρηση του Μνημονιου” καθώς “υποεκτιμήθηκε η ύφεση που θα προκαλούσαν τα μέτρα”.
Το προσχέδιο, το οποίο υπογράφει μάλιστα ένας γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος της Α. Μέρκελ, ο χριστιανοδημοκράτης Ότμαρ Κάρας καθώς και ο γάλλος σοσιαλιστής Λιέμ Οάνγκ, διαπιστώσει ότι το έργο της τρόικας δεν κρίνεται επιτυχημένο.
Διαπιστώνονται προβλήματα στη διαμόρφωση της πολιτικής, αστοχίες στην εφαρμογή τους και αποκλίνουσες στρατηγικές και προτεραιότητες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την τελευταία ειδικά διαπιστώνει ότι “μπερδεύτηκε” αφού από τη μια έπρεπε να λειτουργεί ως μέλος της Τρόικα κι από την άλλη ως τοποτηρητής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Εξάλλου διαπιστώνουν ότι εκ του αποτελέσματος τα Μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας, και τελικά σε αύξηση του χρέους των κρατών μελών που τα εφάρμοσαν.
Ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι:
-Χρειάστηκε και δεύτερο πρόγραμμα μετά απο πέντε αναθεωρήσεις του μνημονίου.
-Έλλειψη προόδου παρά τον άνευ προηγουμένου όγκο μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή
-Δεν επιτεύχθηκε η αποτροπή της χρεοκοπίας παρά το ότι ήταν ο στόχος των προγραμμάτων.
-Δεν εξασφαλίστηκε μακροπρόθεσμα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της χώρας απο το ευρώ.
Η Επιτροπή προτείνει να φύγει το ΔΝΤ απο την Ευρώπη και να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να πάψει το Eurogroup να παίρνει μόνο του αποφάσεις για τα μνημόνια και να “υπάρχει δημοκρατική λογοδοσία” σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση των προγραμμάτων και την ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου απο τη Τρόικα.