Το σκάνδαλο της διαχείρισης των κομματικών ταμείων καταδεικνύει, πλέον, με ξεκάθαρο τρόπο ένα πάρτι εκατομμυρίων που, μέσα από σχέσεις αλληλεξάρτησης και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, οδήγησε τα κόμματα στη χρεοκοπία. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι διαφορετική η τύχη των πολιτών, όταν εκείνοι στους οποίους έχουν εμπιστευτεί το μέλλον του τόπου δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ούτε τα ίδια τους… τα σπίτια.
Ζούσαν με θαλασσοδάνεια, τα οποία έπαιρναν υποθηκεύοντας σκανδαλωδώς τις μελλοντικές επιχορηγήσεις, και τώρα αυτά τα δάνεια απειλούν να τους πνίξουν. Το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης έβγαλε στην επιφάνεια κόμματα – κουφάρια που ήταν τυλιγμένα σε ιλουστρασιόν χαρτί.
Μια τεράστια φούσκα έσκασε με κρότο παρασύροντας στο πέρασμά της ό,τι απέμεινε από τα άλλοτε πανίσχυρα πολιτικά σχήματα που κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Και τώρα, στο τέλος της διαδρομής, είναι ορατός ο κίνδυνος να ζητήσουν το φιλί της ζωής από τους καταρρακωμένους πολίτες.
Αέρας κοπανιστός
Η εισαγγελική έρευνα για τα οικονομικά των κομμάτων έχει μπει στην τελική ευθεία έπειτα από διαδρομή σχεδόν δύο ετών. Τον επίλογο θα γράψουν οι υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων, οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για ηθική αυτουργία σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Οι πρώην γενικοί διευθυντές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, Μενέλαος Δασκαλάκης και Ροβέρτος Σπυρόπουλος. αντίστοιχα, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να καταθέσουν έγγραφες εξηγήσεις στις 4 Μαρτίου. Ήδη, πάντως, έχουν παρελάσει από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων πάνω από 50 ύποπτοι, οι περισσότεροι στελέχη τραπεζών που φέρονται να εισηγήθηκαν ή να ενέκριναν τις χορηγήσεις των δανείων στα κόμματα.
Είναι ξεκάθαρο ότι έχει δοθεί γραμμή το θέμα να κρατηθεί χαμηλά. Ακολουθείται τακτική υποβάθμισης, με τα στελέχη των τραπεζών και των κομμάτων να διαρρέουν ότι δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τις εξελίξεις. Μάλιστα επικαλούνται και το γεγονός ότι η BlackRock μετέφερε τα δάνεια των κομμάτων στην «καλή» Αγροτική μετά τη διάσπασή της, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε επισφάλεια.
Τραπεζικά στελέχη, όμως, εστιάζουν το πρόβλημα κυρίως στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Και η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη. Τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας δίνουν μια διάσταση μάλλον ανησυχητική για το μέλλον. Από τους ισολογισμούς που δημοσίευσαν τα κόμματα για τη χρήση του 2011 προκύπτει ένα πολύ απλό συμπέρασμα: Ο λογαριασμός δεν βγαίνει…
• Η Ν.Δ. εμφανίζει έσοδα 19,22 εκατομμύρια ευρώ και δαπάνες 23,02 εκατομμύρια.
• Το ΠΑΣΟΚ έσοδα 18 εκατομμύρια ευρώ και έξοδα 36,42 εκατομμύρια.
• Το ΚΚΕ βάζει στο ταμείο του 14,68 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις του αγγίζουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έσοδα 3 εκατομμύρια και καταγράφει δαπάνες 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Από το 2000 μέχρι σήμερα τα κόμματα πήραν ως επιδότηση από τον κρατικό κορβανά 700 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, χρωστούν στις τράπεζες περίπου 272 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια που έπαιρναν προκειμένου να καλύψουν τις μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς τους.
Τα δυο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έχουν δάνεια ύψους 253,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ 19,3 εκατομμύρια.
Μόνο το ΚΚΕ, λένε οι πληροφορίες, για να πάρει τραπεζικό δάνειο 1,3 εκατ., υποθήκευσε ακίνητο στην Ομόνοια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Όλοι οι υπόλοιποι υποθήκευσαν… αέρα κοπανιστό, δηλαδή τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις… Και όταν λέμε μελλοντικές, εννοούμε πολύ μελλοντικές: μέχρι το 2019! Σημαντική λεπτομέρεια: Τα δάνεια υπολογίζονταν με εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά προηγούμενων αναμετρήσεων, τα οποία σήμερα έχουν ανατραπεί, κυρίως για τους δύο τέως «μεγάλους».
Προτίμηση στο κράτος
Επιπλέον, τα κόμματα εξουσίας φαίνεται να προτιμούσαν κυρίως κρατικές τράπεζες, των οποίων οι διοικήσεις, όπως είναι γνωστό, διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, για να καταφέρνουν να βάζουν χρήματα στα κομματικά ταμεία. Είναι ενδεικτική η πληροφορία πως, ενώ οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. είχαν πάρει δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση κρατική επιχορήγηση συγκεκριμένης περιόδου, προχώρησαν στη σύναψη και δεύτερου δανείου, με την Εθνική αυτήν τη φορά, δεσμεύοντας… την ίδια επιχορήγηση.
Όλοι παραδέχονται, πλέον, ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, μαζί και το πολιτικό σκηνικό. Με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη χειρότερη θέση, αφού γνώστες της κατάστασης θεωρούν ότι είναι πρακτικά χρεοκοπημένο διότι η τελευταία επιχορήγηση στα κόμματα δόθηκε με βάση τα ποσοστά του 2009 και όχι των τελευταίων εκλογών. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ έχει εξαργυρώσει σε δάνεια το ποσοστό του 40% και καλείται να αποπληρώσει τα χρωστούμενα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Όπως σχολίαζαν άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, με δεδομένο ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα έχουν μειωθεί κατά 25% και αναμένεται να μειωθούν και πάλι τα επόμενα χρόνια, αλλά και τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά που καταγράφει πλέον το ΠΑΣΟΚ, θεωρείται μάλλον απίθανο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, την επόμενη μέρα, αφού είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών που μπορεί να προκύψουν από συνέργειες νέων σχηματισμών οι οποίες θα τινάξουν στον αέρα τον μέχρι τώρα γνωστό πολιτικό χάρτη…
Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.