Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου στον συνεργάτη μας δημοσιογράφο – I.F.J Πάλλα Βαγγέλη
K. Χρυσόγονε, θέλω να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, τις αιτίες και την αντιμετώπιση τόσο στην Ελλάδα όσο και από την Ε.Ε.
Η προφανής αιτία του προσφυγικού είναι οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι προκλήθηκαν αφενός επειδή τα κράτη της περιοχής είναι τεχνητά κατασκευάσματα της εποχής της αποικιοκρατίας με ετερόκλητους πληθυσμούς και αφετέρου, επειδή οι δυτικές δυνάμεις ακόμη και στον 21ο αιώνα επιδιώκουν με όλα τα μέσα να επιβάλουν εκεί καθεστώτα της αρεσκείας τους. Χρειάζεται επειγόντως ειρηνική λύση τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, μια από τις παραμέτρους της οποίας θα είναι αναπόφευκτα η ομοσπονδοποίησή τους. Τούτο βέβαια ξεπερνά κατά πολύ τα γεωπολιτικά μεγέθη της Ελλάδας, όχι όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οφείλει να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης πρέπει η Ένωση να πιέσει την Τουρκία, με απειλή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων, ώστε αυτή να τηρήσει τα συμφωνημένα για τον έλεγχο των ανθρώπινων ροών από το έδαφος της προς τα ελληνικά νησιά.
Η εκλογή στην ηγεσία της Ν.Δ. ΤΟΥ Κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι σημαίνει για σας, για το ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα και την Ευρώπη;
Η εκλογή Μητσοτάκη αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στη θλιβερή ιστορία της οικογενειοκρατίας στη χώρα μας, αφού για πρώτη φορά τέκνο πρώην αρχηγού της “Νέας Δημοκρατίας” εκλέγεται στην ίδια θέση. Η οικογενειοκρατία είναι η άλλη όψη του πελατειακού συστήματος, αφού οι γόνοι πολιτικών δυναστειών αναδεικνύονται κατά κανόνα με τη βοήθεια των πελατειακών δικτύων που οικοδόμησαν οι ανιόντες συγγενείς τους. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα και σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία ή οι Φιλιππίνες, ενώ στην Ευρώπη το φαινόμενο είναι σχεδόν άγνωστο. Όσο για τον ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. το μέλλον του δε θα κριθεί από το ποιος είναι αρχηγός της Ν.Δ., αλλά από το αν θα κατορθώσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του οικονομικού εγκλήματος, ης διαφθοράς και της διαπλοκής. Σε όλα αυτά χρειάζονται γρήγορα και αποφασιστικά βήματα.
Η αύξηση της ξενοφοβίας στην Ε.Ε. βρίσκεται σε έξαρση. Μπορείτε να μου αναλύσετε τα αίτια; (Πολωνία – Ουγγαρία – Σλοβενία – Δανία)
Τα αίτια σχετίζονται εμφανώς με την αλματώδη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών, η οποία όμως δε συνιστά φυσικό φαινόμενο, αλλά απότοκο της μυωπικής πολιτικής του “ατλαντικού τόξου” στον τρίτο κόσμο.
Η σημερινή Ευρώπη, αυτή που βλέπουνε οι πολίτες σήμερα είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι υπόλοιποι ηγέτες; Και τι πρέπει να αλλάξει;
Δεν ξέρω αν οραματίσθηκε ο ένας ή ο άλλος στο παρελθόν και ούτως ή άλλως οι περισσότεροι “ηγέτες” ήταν και είναι απλά οπαδοί των οπαδών τους. Εκείνο που χρειάζεται πάντως σήμερα η ενωμένη Ευρώπη προκειμένου να επιβιώσει είναι περισσότερη αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της όσο και στο εσωτερικό καθενός από αυτά, με αναδιανομή από τους έχοντες προς τους μη-έχοντες.
Ευρωπαϊκή αριστερά – ΑΚΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι μπορείτε ως ομάδα να βοηθήσετε στην αλλαγή του προφίλ της Ε.Ε. μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πορτογαλία και Ισπανία;
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η πέμπτη σε δύναμη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, με 52 μέλη σε σύνολο 751 Ευρωβουλευτών. Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πορτογαλία και την Ισπανία δείχνουν πως κάτι κινείται, αλλά ως την αλλαγή της φυσιογνωμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δρόμος είναι πολύ μακρύς.
Ασφαλιστικό – χρέος – αγροτικό. Τρία καυτά θέματα που πρέπει να λυθούν. Πώς μπορούν να επιλυθούν;
Στο ασφαλιστικό/αγροτικό πρέπει να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις, μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες, χωρίς δογματισμούς και απαγορευτικά προαπαιτούμενα. Σε τελική ανάλυση προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε μεταρρύθμισης που στοχεύει στην αύξηση των εσόδων του κράτους και/ή των ασφαλιστικών ταμείων είναι μια στοιχειώδης κοινωνική συναίνεση, ώστε οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές τους. Διαφορετικά οι εισπρακτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεγαλύτερο βουνό από ανείσπρακτες εισφορές. Όσο για το χρέος , πρέπει να διεκδικήσουμε από τους δανειστές να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους και να συγκατατεθούν σε μια γενναία αναδιάρθρωση, χωρίς την οποία τα δημόσια οικονομικά και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία στο σύνολό της δεν μπορούν να εισέλθουν σε βιώσιμη τροχιά.
Συνεργασίες ή συναίνεση. Τι χρειάζεται για να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα.
Συνεργασίες δεν βλέπω εύκολες στον ορίζοντα ούτε και συναίνεση για όσο διάστημα η αντιπολίτευση περιορίζεται σε εύκολη κριτική χωρίς ουσιαστικές αντιπροτάσεις, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος που έχουν αυτές. Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώκει τον διάλογο και να πιέζει με τον τρόπο αυτό τα άλλα κόμματα να παίρνουν θέση πάνω στην ουσία των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα διαλόγου, όπως και λιγότερη ανοχή στην κάθε μορφής παραβατικότητα (από τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα, π.χ. λαθρεμπόριο καυσίμων, ως την οδική κυκλοφορία κ.ά.) αν θέλουμε κάποια στιγμή η χώρα να σταθεί όρθια.
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
Πέρασαν μόλις δύο χρόνια, από τη μοιραία εκείνη νύχτα όπου ένας ασυνείδητος οδηγός που έτρεχε…
Ο συνδυασμός του Αντώνη Ροκάκη σημείωσε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου…
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά για το σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης να δημιουργηθούν στην Κρήτη, δομές…
Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ζητώντας…
Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής…
This website uses cookies.