ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Γαβράς: Έκανα την ταινία “Adults in the Room” όπως ακριβώς με το “Ζ” και με την μαρτυρία Σαρτζετάκη – Γ. Βαρουφάκης: “Εδωσα το βιβλίο μου στον εκδοτικό οίκο Penguin γιατί μόνο στην Αγγλία ο συγγραφέας είναι εκ του νόμου αναγκασμένος να καταρρίψει την κατηγορία της συκοφαντίας”

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο σκηνοθέτης του “Adults in the Room” Κώστας Γαβράς, παρουσία των πρωταγωνιστών της ταινίας αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

ΕΡ.: Μα, καλά δεν έπρεπε να ερευνήσετε, να ρωτήσετε και τα άλλα πρόσωπα που είχαν πάρει μέρος σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις;

Κώστας Γαβράς:

«Δεν κάνω ντοκιμαντέρ, ώστε να πρέπει να συμπεριλάβω όλους τους εμπλεκόμενους σ’ αυτή την ιστορία. Αλλωστε, από ποιον να είχα ζητήσει την δική του μαρτυρία; Από τον Ντάισελμπλουμ, που είχε πει ότι οι Ελληνες έφαγαν 320 δισεκατομμύρια στα ποτά και τις γυναίκες; Κανένας σεβασμός στο πρόσωπό του. Από το 2007, ο Κύπριος πρέσβης στο Παρίσι με είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Από τότε και κάθε μέρα παρακολουθούσα τα γεγονότα και διάβαζα πολλά έντυπα του ξένου Τύπου. Και αυτό που καταλάβαινα ήταν πως οι Ευρωπαίοι ήθελαν να “πνίξουν” την Ελλάδα. Αυτή είναι η γνώμη μου, αυτή είναι η ταινία μου. Την έκανα όπως ακριβώς με το “Ζ” και με την μαρτυρία του Σαρτζετάκη, που τα είχε ζήσει όλα από μέσα. Το ίδιο και με τον Γιάνη. Ηταν ένας “insider”. Μάλιστα, άκουσα και το ηχογραφημένο υλικό, το οποίο κάποτε πρέπει να δημοσιευτεί, για να μάθουν όλοι τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνο τον καιρό. Αυτό ήταν που με άγγιξε βαθιά. Τα δεσμά ενός λαού. Και πως συμπεριφέρεται η Ευρώπη στα μικρά κράτη. Είμαι κι εγώ μέρος του ελληνικού λαού. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που ο αγγλικός Observer έχει κατατάξει το βιβλίο του Γιάννη μέσα στα δέκα καλύτερα της χρονιάς. Και ο “Guardian” μέσα στα 100 καλύτερα των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα».


Το δεύτερο αξιομνημόνευτο απ’ αυτή τη συνάντηση προέκυψε από την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη. Με την διευκρίνιση πως έχει έρθει ως συγγραφέας και όχι ως πολιτικός:

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

11 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

12 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

12 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

12 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

12 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

12 hours ago

This website uses cookies.