ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Παπαδάκης: Πρώτη φορά συλλαμβάνονται δικηγόροι, ισοπέδωση δικαιωμάτων και ελευθεριών

Για δεύτερη ήττα της κυβέρνησης, μετά τα όσα συνέβησαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και πρωτοφανή επίδειξη πυγμής που όμως ξεσήκωσε σοβαρές αντιδράσεις, μιλά ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης στο tvxs.gr, λίγες ώρες μετά την περιπέτεια της σύλληψής του, κατά τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Είναι ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής που σημαίνει ισοπέδωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πάντων», υπογραμμίζει ο δικηγόρος που συνελήφθη μαζί με τον επίσης δικηγόρο στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάση Καμπαγιάννη και 60 ακόμα διαδηλωτές, σε μία ημέρα με συνολικά 374 προσαγωγές και 135 συλλήψεις από τη μεριά της Αστυνομίας.

Περιγράφοντας με λεπτομέρεια τα γεγονότα, ο δικηγόρος παρουσιάζει τη δράση της Αστυνομίας την περασμένη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

«Ξεκίνησα μόνος μου κατά τις 11 και μισή να καταθέσω ένα λουλούδι στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενεργώντας σύμφωνα με το κείμενο που είχα συνυπογράψει την περασμένη εβδομάδα μαζί με πολλούς άλλους. Λαμβάνοντας υπόψη μια πιθανή απαγόρευση, στο κείμενο αυτό δεν καλούσαμε σε καμία συνάθροιση αλλά λέγαμε ότι αυτή η ημέρα δεν πρέπει να μείνει χωρίς να τιμηθεί η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου.

Πήγα λοιπόν με ένα λουλούδι προς τα εκεί. Στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου, αστυνομικοί είχαν παραταχθεί κατά μήκος της Χαριλάου Τρικούπη, κλείνοντας το δρόμο προς το μνημείο. Στην υπόμνησή μου προς τους αστυνομικούς ότι είμαι μόνος μου, ότι δεν απαγορεύεται η συγκέντρωση ομάδων μικρότερων των τεσσάρων ατόμων και πως δεν απαγορεύεται ούτε η πρόσβαση στο σημείο του Γρηγορόπουλου, έλαβα την απάντηση ότι υπάρχει εντολή να μην περνάει κανείς.

Συμμορφώθηκα, δεν μπόρεσα να κάνω κάτι άλλο. Παρέμεινα ωστόσο στο σημείο γιατί εν τω μεταξύ δέχθηκα μια κλήση από εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος το οποίο σκόπευε να πραγματοποιήσει μια ολιγομελή συγκέντρωση σε εκείνο ακριβώς το σημείο, έξω από το παλιό Χημείο στην οδό Ναυαρίνου, και μου ζήτησε να παραμείνω προκειμένου να συνδράμω σε τυχόν συζητήσεις με την Αστυνομία. Συμβαίνει αυτό με εμάς τους δικηγόρους, άλλωστε είχα δεχθεί κι άλλα παρόμοια αιτήματα εκείνη την ημέρα. Έμεινα ευχαρίστως να συνδράμω. Στο σημείο έφτασε και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Έτυχε μάλιστα να γνωρίζουμε τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόταν εκεί καθώς ήταν συχνά και στη φρουρά στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Έτσι ξεκινήσαμε σε πολύ καλό κλίμα να διαπραγματευόμαστε για το πώς θα μπορούσε να γίνει η δράση. Αναγνώρισε μάλιστα ότι οι διαδηλωτές τηρούσαν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, με μάσκες και αποστάσεις. Όμως μετά ξεκίνησε να σχηματίζεται ένας αστυνομικός κλοιός και από την πλευρά της Μαυρομιχάλη με αποτέλεσμα να εγκλωβίζει όσους βρίσκονταν επί της Ναυαρίνου, ανάμεσα στις οδούς Μαυρομιχάλη και Χαριλάου Τρικούπη. Ρωτήσαμε τον επικεφαλής γιατί εν αναμονή διαπραγματεύσεων υφιστάμεθα εγκλωβισμό και μας είπε ότι έχει άνωθεν εντολή να μας συλλάβει όλους.

  • Μα βλέπετε ότι δεν παραβιάζουμε μέτρα ασφαλείας
  • Το βλέπω αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, αυτές είναι οι εντολές από πάνω.
  • Θα συλλάβετε κι εμάς τους δικηγόρους;
  • Ναι, και εσάς.

Χωρίς καμία αντίσταση ανεβήκαμε στο πούλμαν που είχε νοικιάσει η Αστυνομία, τρία πούλμαν των ΚΤΕΛ έφτασαν στο σημείο. Επιβιβαστήκαμε περίπου 20 άτομα στο καθένα. Μετά από πολλή ώρα ξεκινήσαμε για να φτάσουμε, όχι στη ΓΑΔΑ όπως φανταζόμασταν, αλλά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη».

Παραβίαση των μέτρων προστασίας από την ίδια την Αστυνομία

Ο Κώστας Παπαδάκης συνεχίζει την αφήγηση των γεγονότων στο tvxs.gr: «Κατά την αποβίβαση μας πήραν τις ταυτότητες και μας έλεγξαν τα προσωπικά είδη. Κι ενώ βρισκόμασταν εκεί κατηγορούμενοι για παραβίαση μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, οι αστυνομικοί φορώντας τα ίδια γάντια άγγιξαν τις αστυνομικές ταυτότητες όλων μας και έκαναν έλεγχο σε δεκάδες σακίδια με προσωπικά αντικείμενα. Ύστερα μας μετέφεραν σε μια μεγάλη αίθουσα αλλά με ελλιπή αερισμό. Ήμασταν 62 κρατούμενοι και περίπου 20 αστυνομικοί, σε συνθήκες σαφώς χειρότερες από εκείνες από τις οποίες μας παρέλαβαν. Μείναμε εκεί μερικές ώρες».

Η κλήση σε απολογία και το σκεπτικό της «αντεπίθεσης»

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος, η κλήση σε απολογία δικηγόρων μετά από σύλληψη σε διαδήλωση όπου εκτελούν τα καθήκοντά τους συμβαίνει πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

«Εν τω μεταξύ είχαν ξεκινήσει να διαδίδονται μηνύματα διαμαρτυρίας και να γίνεται γνωστό ότι συνελήφθησαν δικηγόροι. Κάπως έτσι δόθηκε χρονική προτεραιότητα σε εμάς, όχι για να αφεθούμε ελεύθεροι αλλά για να κληθούμε σε απολογία. Διότι μας απαγγέλθηκε η κατηγορία της παραβίασης των μέτρων. Αρνηθήκαμε την κατηγορία, εκθέσαμε τα περιστατικά και ζητήσαμε να διερευνηθεί ποινικά και πειθαρχικά η ευθύνη του ατόμου που είχε διατάξει τις συλλήψεις μας, για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι εκείνος είχε υποπέσει σε παράβαση καθήκοντος δεδομένου ότι αποτελεί καθήκον των Αρχών ο σεβασμός και η απόδοση τιμής στο λειτούργημα του δικηγόρου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 34 του κώδικα περί δικηγόρων. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο δικηγόρος ασκεί τα καθήκοντά του και δεν υποπίπτει σε αξιόποινες πράξεις κατά την άσκησή τους, δεν μπορεί να συλληφθεί. Διότι με αυτόν τον τρόπο καταργείται η άσκηση του λειτουργήματος και στην ουσία καταργείται το δικαίωμα του πολίτη να έχει δικηγόρο απέναντι στην Αστυνομία. Υποβαθμίζεται η αυτοπεποίθηση του πολίτη και η αίσθηση ασφάλειας δικαίου ότι έχει έναν παραστάτη απέναντι στην Αστυνομία, αφού ο ίδιος ο παραστάτης γίνεται αντικείμενο καταστολής. Αυτά τα λέω χωρίς καμία αίσθηση προνομιακής μεταχείρισης. Προφανώς ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ο νόμος όμως περιλαμβάνει αυτή τη δυνατότητα για να μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει τα δικαιώματά του.

Είναι η πρώτη φορά που αυτό παραβιάζεται σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση, να συλλαμβάνεται δηλαδή δικηγόρος σε διαδήλωση ενώ ασκεί τα καθήκοντά του. Μόνο τον Γενάρη του 2009 σε μία από τις τελευταίες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είχαν προσαχθεί περίπου 25 δικηγόροι – μέλη της ομάδας Νομικής Βοήθειας, που ήταν σε κάποιο σημείο κοντά στη διαδήλωση για να παράσχουν υπηρεσίες, αλλά ελευθερώθηκαν μετά από παρέμβασή μας, ύστερα από λίγες ώρες χωρίς να δοθεί συνέχεια. Στην περίπτωσή μας όμως είχαμε σύλληψη δικηγόρων και κλήση σε απολογία σε συνεννόηση με την Εισαγγελία. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Δεύτερον, ζητήσαμε ακόμα τον ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο των υπευθύνων για την παραβίαση των μέτρων προστασίας. Αυτό που απέδιδαν σε εμάς ατεκμηρίωτα, τους τα αποδίδουμε τεκμηριωμένα. Μας έβαλαν σε κλειστό χώρο και με τα ίδια γάντια άγγιζαν προσωπικά αντικείμενα δεκάδων ανθρώπων».

Μετά την απολογία τους, οι Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης αφέθησαν ελεύθεροι.

Αντιδράσεις και από δικηγόρους υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής

Ο Κ. Παπαδάκης δηλώνει πως η αντίδραση τόσο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων της οποίας σημαίνοντα μέλη ήταν υπερασπιστές της Χρυσής Αυγής, τιμά τους συναδέλφους του, παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές που τους χωρίζουν: «Τους τιμά ότι εξυψώνουν το λειτούργημα της δικηγορίας και την ανεξαρτησία του. Αυτή λοιπόν η κατακραυγή φαίνεται ότι μετέβαλε τις σκέψεις της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας και εκεί που πηγαίναμε για σχηματισμό δικογραφίας, όλο αυτό εκφυλίστηκε σε μια ελλιπέστατη ανακριτική διαδικασία, χωρίς κανένα άλλο έγγραφο στη δικογραφία παρά την έκθεση σύλληψης και χωρίς να κληθούν οι άνθρωποι αυτοί σε απολογία».

Σε ερώτησή μας για το πώς ερμηνεύει την επιλογή της Αστυνομίας να προχωρήσει σε σύλληψη δικηγόρων, ο Κώστας Παπαδάκης απαντά: «Είναι ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής που σημαίνει ισοπέδωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πάντων. Ούτως ή άλλως έχουμε μια προσχηματική και επιλεκτική αντιμετώπιση της πανδημίας για να περιορίζονται δικαιώματα και ελευθερίες. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που στριμώχνουν τον κόσμο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους κλειστούς χώρους εργασίας να τους πιάνει ο πόνος και να καταστέλουν ανοιχτές συναθροίσεις κάποιων ανθρώπων με πλήρη τήρηση των αποστάσεων. Δεν είναι δυνατόν ενώ έχουν απαγορεύσει τη συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων, να απαγορεύουν σε τρία ή ακόμα και ένα μεμονωμένο άτομο να πηγαίνει στο μνημείο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο μνημείο αλλά να την εμποδίζουν. Κι όλα αυτά σε μία ημέρα που θα έπρεπε να είναι ημέρα συστολής, ντροπής και αυτοπεριορισμού για την Αστυνομία. Γιατί είναι η επέτειος μιας αστυνομικής δολοφονίας, όπως έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση ηττήθηκε για μία ακόμα φορά, μετά το Πολυτεχνείο. Το κρεσέντο της κατασταλτικής της μανίας έφτασε μέχρι την καταπάτηση στοιχειωδών και αυτονόητων δικαιωμάτων όπως είναι το δικαίωμα της κυκλοφορίας, το δικαίωμα της συνάθροισης και το δικαίωμα στη δικηγορική εκπροσώπηση. Άλλη μία φορά είχαμε μία απαγόρευση διαδηλώσεων με απόφαση αρχηγού ΕΛ.ΑΣ, στηριγμένη σε μία γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που δε δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία φαντάζομαι ότι δεν έχει το περιεχόμενο που της αποδίδει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, όπως δεν είχε και η προηγούμενη και το διέψευσε ο κ. Μαγιορκίνης, την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου. Έχουμε ένα βασίλειο αυθαιρεσίας, συγκεντρωτισμού και παραβίασης των νόμων, ακόμα και αυτών που θεσπίζουν οι ίδιοι».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γνωστός Χανιώτης υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο: Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και σε κατάσταση μέθης Porche

Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…

2 hours ago

Την ερχόμενη Τετάρτη στα Χανιά η δίκη για τον ακρωτηριασμό αρχιφύλακα σε τροχαίο με εγκατάλειψη

Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…

2 hours ago

Σύλληψη τριών ατόμων για ναρκωτικά και όπλα στα Χανιά

Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…

2 hours ago

Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάμου: “Κίνδυνος για τα βουνά της περιοχής από την πράσινη μετάβαση”

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…

2 hours ago

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…

10 hours ago

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…

10 hours ago

This website uses cookies.