ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας μετά τις πλημμύρες στην Ισπανία: «Το λέω ωμά, αν έχουμε τέτοια φαινόμενα στην Αθήνα, δεν την γλυτώνουμε» – «Ραγδαία εξελισσόμενη η κλιματική κρίση»

Για τις φονικές πλημμύρες που χτύπησαν την Βαλένθια μίλησε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία, με τις δηλώσεις του να προκαλούν ανησυχία για τις εξελίξεις των καιρικών φαινομένων και στην Ελλάδα.

Ο κ. Λέκκας είπε επίσης τι θα συνέβαινε στην χώρα μας αν έπεφταν οι ίδιες ποσότητες βροχής που έπεσαν και στην Βαλένθια.

Την ίδια στιγμή ο κ. Λέκκας αναφερόμενος στην Βαλένθια, μιλά για μια ακραία καταστροφή που έχει χτυπήσει μια οικιστική περιοχή με πολύ μεγάλο πληθυσμό.

Αν συνέβαινε στην Ελλάδα ότι και στην Βαλένθια

Ερωτηθείς για το πόσο κινδυνεύουν περιοχές της Αττικής από παρόμοια φαινόμενα απάντησε «κοιτάξτε, δεν θα έλεγα μόνο μέσα στην Αθήνα. Η Αθήνα βέβαια έχει υψηλή τρωτότητα, είναι αστικοποιημένη περιοχή, μεγάλη έκταση, έχουν κλείσει τα ποτάμια, αλλά θα έλεγα ότι θα παρακινδύνευα μία πρόγνωση ή μία πρόβλεψη ότι όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα όπως τον Ιανό, όπως το Daniel ή όπως εδώ, δεν υπήρχε περίπτωση ευρωπαϊκή πόλη να τη γλυτώσει. Το λέω πολύ ωμά. Όχι μόνο η Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές, είτε είναι στην Ευρώπη, είτε είναι στην Αμερική, είτε είναι στον Τρίτο Κόσμο».

«Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δομήσουμε πιο σωστά επιχειρησιακά σχέδια. Δηλαδή τις ζημιές στο δομημένο ιστό, στις υποδομές, στο περιβάλλον δεν θα τις γλιτώσουμε. Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, να μειώσουμε τα θύματα. Αυτή πιστεύω είναι η όλη προσπάθεια μας και στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Ισπανία αυτό διαφαίνεται ότι προσπαθούν όλοι. Να δούμε πώς θα κάνουμε τις δομές τις επιχειρησιακές τέτοιες, ούτως ώστε να μην εκτιθέμεθα πολύ στους κινδύνους αυτούς» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο στην Ελλάδα

Αν είχαμε την ίδια ποσότητα νερού που έπληξε τη Βαλένθια στη χώρα μας ο κ. Λέκκας είπε αρχικά, μιλώντας στην ΕΡΤ  ότι «εξαρτάται πού θα έπεφτε η βροχή. Έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον Κηφισό ποταμό και δικαίως βεβαίως».

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αν αυτή η βροχή με αυτή τη ραγδαιότητα έπεφτε Ζωγράφου, Χαλάνδρι ή στα Μεσόγεια, έπεφτε σε περιοχές οι οποίες είναι καμένες περιοχές, δηλαδή προς το Μαραθώνα κτλ. βεβαίως θα είχαμε τεράστιες επιπτώσεις. Σε κάθε σημείο του κόσμου εάν είχαμε τέτοια βροχόπτωση θα είχαμε αντίστοιχες επιπτώσεις. Εδώ βεβαίως είναι και θέμα τύχης που θα έχουμε το ακραίο καιρικό φαινόμενο, σε ποια ακριβώς περιοχή, σε ποια ακριβώς λεκάνη και από κει και πέρα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα».

«Είμαστε πολύ μικροί για να αντιμετωπίσουμε τη γνώση και τη σοφία της φύσης»

Όπως ανέφερε «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εδώ στην Ισπανία έχουν ακυρώσει το ποτάμι που περνούσε μέσα από την πόλη, γιατί τη δεκαετία του 50 υπήρχαν κάποια χρήματα. Έχουν κάνει ένα καινούργιο ποτάμι, εκτροπή του ποταμού έξω από την πόλη, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές οι οποίες υπήρχαν, με πλάτος 100 μέτρα η κοίτη και ύψος 6 μέτρα».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Και βλέπουμε ότι και στο παλιό ποτάμι έγιναν ζημιές γιατί η φύση ακολούθησε τους παλιούς δρόμους, αλλά και στην καινούργια χάραξη της κοίτης του ποταμού έγινε ας μου επιτραπεί η έκφραση, πανωλεθρία. Δηλαδή η φύση πολλές φορές δρα με τους δικούς της νόμους, ακυρώνει ότι έχουμε εμείς στο μυαλό μας, ακυρώνει αυτές τις γνώσεις που έχουμε. Είμαστε πολύ μικροί για να αντιμετωπίσουμε τη γνώση και τη σοφία της φύσης, η οποία βεβαίως δεν είναι τωρινή. Αυτά που βλέπουμε τώρα είναι στιγμιότυπα μιας εξελισσόμενης διαδικασίας και κυρίως της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στα Ροδωπού

Μια φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης σε μια χορτολιβαδική έκταση…

1 min ago

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της Γραμμής Υψηλής Τάσης Χανιά-Δαμάστα

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα των κατοίκων της Κρήτης ενάντια στην κατασκευή…

2 mins ago

Με αφορμή την εκλογή Τραμπ, προειδοποίηση Πολάκη για άνοδο της ακροδεξιάς αν δεν υπάρξει ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα

Σε πρόσφατη ανάρτησή του με αφορμή την εκλογή Τραμπ ο Παύλος Πολάκης προειδοποιεί για τον…

2 hours ago

Γιατί η “κοινωνική κινητικότητα” είναι μια άθλια ιδέα

Του Hadas Weiss Όταν η κυβέρνηση Τζέρεμι Κόρμπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο το μακρινό πια 2019…

3 hours ago

Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Ηχηρό «Όχι» στις αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καταδικάζει τις προσπάθειες για αναγκαστική συγχώνευση των ΔΕΥΑ και εκφράζει την…

4 hours ago

Ιράν: 16χρονη βούτηξε στο κενό – Απειλήθηκε με αποβολή επειδή χόρεψε χωρίς χιτζάμπ

Σοκ προκαλεί η είδηση της αυτοκτονίας μιας 16χρονης στο Ιράν, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της αφού…

4 hours ago

This website uses cookies.