Λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε |Σε αυτή τη χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία, υψηλές έννοιες με πλούσιο περιεχόμενο που εμείς οι Έλληνες – ηγήτορες και ο πολύς λαός τις κονιορτοποιούμε – οι λαοί της οικουμένης τις καρπούνται και ανεβαίνουν σταθερά τα σκαλοπάτια της προόδου και της ευημερίας.
Ο λόγος για τις παράνομες αδειοδοτήσεις, που δόθηκαν κατά καιρούς από τους αυτοδιοικητικούς Β’ Βαθμού και Διευθυντικά τους στελέχη, σε επιχειρηματίες του νομού μας και που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του ευρύτερου κάμπου της Αγιάς – ή αν θέλετε στον κήπο της ΕΔΕΜ της Κρήτης – με την πλουτοφόρο γη ή άλλως γη υψηλής παραγωγικότητας.
Σε αυτή την περιοχή, που είναι θεσμοθετημένη και κατοχυρωμένη με νόμο από του έτους 1978 και την διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και περιλαμβάνει πλούσια εδάφη, κυρίως των τέως κοινοτήτων και σημερινών δημοτικών Διαμερισμάτων Γαλατά, Βαρυπέτρου και Αγιάς, επιτρέπεται η καλλιέργεια πορτοκαλεώνων μετά των συναφών, ελαιώνων και λαχανικών καθώς και η εγκατάσταση εργοστασίων, που επεξεργάζονται και εκμεταλλεύονται αυτά τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, ήτοι σήμερα φιλοξενούνται (7) Συσκευαστήρια, (4) Ελαιουργεία και (2) τυποποιητήρια ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τα παρασχεθέντα επίσημα στοιχεία από την παραπάνω ΤΟΕΒ, αρδεύονται 13000 στρέμματα στην περιοχή, που ανήκουν σε 2.500 παραγωγούς και ετησίως καταναλώνονται 4,5 μέχρι 6 εκατομμύρια κυβικά νερού (ανάλογα με τις χειμερινές βροχοπτώσεις) με τα παραγόμενα εκλεκτά προϊόντα: 1. Λαχανικά, που εφοδιάζουν τις εβδομαδιαίες Λαϊκές Αγορές των Χανίων, 2. Μέχρι και το 2009 παρήγονται 100.000 τόνοι και μετέπειτα λόγω της επικατάρατης κρίσης και της εγκατάλειψης πολλών οπωρώνων μόνο 60.000 τόνοι χυμώδη και εύγεστα πορτοκάλια, τα οποία κατακλύζουν και κυριαρχούν εκτός από τις εγχώριες αγορές και στις Ευρωπαϊκές τοιαύτες μέχρι της ακροτάτης Νορβηγίας.
Από τα (4) ελαιουργεία και τα τυποποιητήρια, δεν μας παρασχέθηκαν στοιχεία, που από το παραγόμενο αρωματικό και εύγευστο κρητικό ελαιόλαδο, σημαντικές ποσότητες εξάγονται σε πολλές αγορές του πλανήτη μας.
Όταν δε, έγινε αναίρεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Χανίων, των αθωωτικών αποφάσεων του Β/βαθμιου Δικαστηρίου της πόλεως υπέρ των Αδειοδοτών, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, προέκυψε και ο υπερασπιστικός συνασπισμός, που αποτελείτο από Αυτοδιοικητικούς – Κοινοβουλευτικούς – Δικηγορικό Σύλλογο- Διοικήσεων Επιμελητηρίων κ.λ.π.
Και τούτο, για να υπερασπισθούν τα έννομα συμφέροντα 80 περίπου επιχειρηματιών και για να στηρίξουν τους 1.000 περίπου εργαζομένους, σε βάρος των αγροτών – παραγωγών, που αποτελούν το υγιέστερο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας και της υγείας του λαού, του σημαντικότερου και πολυτιμότερου ατομικού αγαθού του ανθρώπου.
Θα αναφέρουμε στη συνέχεια τις επιβαρύνσεις στο περιβάλλον συνολικά και σε κάθε ζώντα οργανισμό και τελικά στον σημαντικότερο αποδέκτη, που είναι ο ανθρώπινος οργανισμός, που επιφέρουν τα προϊόντα και τα απόβλητα των περίφημων (3) τσιμεντάδικων, που χαρακτηρίζονται βαριές βιομηχανίες «έτοιμου σκυροδέματος» με όλα τα συνεπακόλουθά τους:
Οχλών ηχητικά και περιβαλλοντολογικά, με την εναπόθεση αδρανών υλικών σε ποσότητες όγκου [μεγέθους λόφων], οι οποίες παρασύρονται και εξαφανίζονται με την παραμικρή ταχύτητα του ανέμου, ρυπαίνοντας βάναυσα το περιβάλλον και γενικότερα την ατμόσφαιρα, μετατρέποντας το χρώμα των πορτοκαλιών των εγγύς οπωρώνων σε άσπρο, στην σφαιρική επιφάνεια των οποίων επικάθεται και επικολλάται η άσπρη σκόνη όλων των αδρανών υλικών, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με οδηγία σχετική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποθηκεύονται σε αποθήκες κλειστού τύπου.
Και όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα τα τσιμεντοειδή απόβλητα, εναποτίθενται από τους ασυνείδητους οδηγούς των μπετονιέρων αυθαίρετα και παράνομα – [χωρίς να καλύπτονται – σκεπάζονται] – στα διαφόρου ανοίγματος και διαμέτρου χαντάκια του αναδασμού.
Να σημειωθεί δε, ότι τα διακινούμενα βαρέως τύπου οχήματα άνω των (40) σαράντα τόνων επιφέρουν επί σταθεράς βάσεως και συνεχώς επιβάρυνση στο οδικό δίκτυο.
Επίσης πρέπει να τονισθούν και τα επισημανθούν τα παρακάτω δύο θλιβερά γεγονότα: Η ίδρυση εντός των τειχών του αναδασμού, των δικαστικών φυλακών Χανίων, παρά την καταπάτηση των όρων – προϋποθέσεων που έθετε ο οικείος νόμος: α. Απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από αστικό κέντρο Β’ κατηγορίας (ΓΑΛΑΤΑΣ), ούτε ένα δεν απέχουν και β. Να ερωτηθεί ο λαός (διάβαζε αγνοήθηκε παντελώς). Προσθετικά αναφέρουμε ότι για άδεια χρησιμοποιήθηκε ένα Πρακτικό περιφοράς της Κυβέρνησης του κ. Σημίτη, που ανέφερε ως χώρο ανέγερσης των φυλακών το Δ.Δ. Αγιάς του Δήμου Θερίσου, ενώ ο χώρος ανεγέρσεως είναι και ανήκει στο Δ. Δ. Γαλατά του Δήμου Νέας Κυδωνίας. Επίσης πρέπει να διεκτραγωδήσουμε, ότι περιβάλλεται από ιστορικούς τόπους, τον μαρτυρικό ΓΟΛΓΟΘΑ, το χωματοβούνι ΜΟΝΟΚΟΥΜΑΡΟ, που στρατοπέδευσε ο Συνταγματάρχης του Ιππικού Τιμολέοντας Βάσσος το 1897 με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων και ο οποίος έκανε έπαρση των Ελληνικής Σημαίας – για πρώτη φορά στην Τουρκοκρατούμενη ΚΡΗΤΗ-. Οι φυλακές έγιναν παρά την αυτοψία, που διενήργησε ο Σύμβουλος Επικρατείας και μετέπειτα Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμένος και παρά την προσφυγή που έκανε ο Δήμος Νέας Κυδωνίας στο ΣτΕ.
Το έτος 2007 με πεισματώδη και σκληρό αγώνα, η Επιτροπή Αγώνα απέτρεψε την ίδρυση και λειτουργία αδειοδοτηθέντος Διαλυτηρίου Αυτοκινήτων και Μπαταριών εντός της επίμαχης περιοχής, στις παρυφές του Γαλατά.
Την ίδια τύχη είχαν και τα τρία (3) αδειοδοτηθέντα Διαλυτήρια , που ακολούθησαν. Από αυτά, το ένα μετακόμισε στα Κεραμειά και τα δύο άλλα ματαιώθηκαν.
Δυστυχώς δύο από τους αντιπροσώπους μας στη Βουλή των Ελλήνων, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και πέτυχαν νομοθετικά, να νομιμοποιήσουν την εγκατάσταση των Επιχειρήσεων στην περιοχή, που έχει καθορισθεί με νόμο σαν γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ζήτησαν και πέτυχαν το αιτούμενο, από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας της Κλιματικής Αλλαγής κ. Καλαφάτη, με την ιδιότητά του ως υπευθύνου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Η τοπική εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», ενημερώθηκε, ότι το γεγονός της νομιμοποίησης έληξε και με την «ΒΟΥΛΑ» της Βουλής.
Μήπως όμως θα ήταν χρήσιμο και επωφελές για όλους, να μιμηθούμε τον γειτονικό νομό Ηρακλείου – πρωτοπόρο σε πρόοδο και ανάπτυξη – ο οποίος διαθέτει δύο Βιομηχανικές Περιοχές και στην ιδρυθησόμενη Βιομηχανική Περιοχή του νομού μας, να γινόταν η μετεγκατάσταση των ήδη λειτουργούντων στην επίμαχη περιοχή επιχειρήσεων καθώς και η απρόσκοπτη και απόλυτη εγκατάσταση των μελλοντικά ιδρυομένων.
Και τούτο, για να μην έχει εφαρμογή στο διηνεκές και για την Ελληνική πραγματικότητα, αυτό που είπε προ δύο αιώνων περίπου κάποιος Έλληνας ποιητής:
Λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.
Φωκίων Θ. Βερυκάκης
Επίτιμος Διευθυντής Πολυτεχνείου Κρήτης
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.