Λαβωμένη βγαίνει η κυβέρνηση από τη Βουλή

Εξαιρετικά εύθραυστη καθιστούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης οι διαγραφές που ακολούθησαν την οριακή υπερψήφιση των μέτρων. Μετρώντας πλέον από κοινού 151 βουλευτές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, η οποία ανάγεται σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Μετά τις τελευταίες εκλογές, με 162 βουλευτές στις τάξεις τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν σε θέση να κυβερνήσουν άνετα και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον από αριθμητική άποψη. Σήμερα, το σύνολο των βουλευτών τους ανέρχεται τυπικά σε 151, λόγω των απωλειών που προκάλεσαν οι διαδοχικές ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό: Κώστας Σκανδαλίδης, Θόδωρος Παραστρατίδης, Μιχάλης Κασσής, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Άντζελα Γκερέκου (διαγράφηκαν) Μίμης Ανδρουλάκης (ανεξαρτητοποιήθηκε) για το ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Κασαπίδης, Θεόδωρος Σολδάτος (είχαν προηγηθεί και Νικολόπουλος, Σταυρογιάννης) για τη ΝΔ.

Υπό αυτήν την έννοια αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περαιτέρω στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία δήλωσε «παρών» στη ψηφοφορία για τα μέτρα, απέναντι στο εγχείρημα της κυβέρνησης συνεργασίας. Το σκηνικό που διαμορφώνεται περιπλέκουν ακόμη περισσότερο οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πέρα από την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη καλείται να διαχειριστεί το «αντάρτικο» των Πάρη Μουτσινά, Οδυσσέα Βουδούρη (καταψήφισαν) και Γιάννη Πανούση (απείχε από τη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό).

Σε ένα μεγάλο βαθμό, τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ από εδώ και στο εξής θα κρίνουν οι εξελίξεις αναφορικά με την καταβολή της δόσης, τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, το αναπτυξιακό σκέλος και τη βιωσιμότητα του χρέους. «Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει (…) Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων», είχε δηλώσει ήδη πριν τη χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ασφαλώς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι διαγραφέντες και ανεξαρτητοποιημένοι βουλευτές των τριών κομμάτων αναιρούν τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, δεν θεωρούνται πλέον δεδομένοι προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως εν μέσω των παλινωδιών από την πλευρά της ΕΕ και του ΔΝΤ γύρω από την καταβολή της δόσης, οι οποίες διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Τις απειλές για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ τα οποία συν τοις άλλοις μεταδίδουν ότι το Βερολίνο με τους χειρισμούς του πιθανώς «τελειώνει» την κυβέρνηση Σαμαρά. Πάντως, τα σενάρια ποικίλλουν για την περίπτωση κατά την οποία επιλυθεί έγκαιρα η αντιπαράθεση Γερμανίας – ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, αφορούν από τη διενέργεια τολμηρού ανασχηματισμού (ενδεχομένως με την τοποθέτηση Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με πιθανή επίδραση και στην εσωτερική κρίση του ΠΑΣΟΚ) έως την ανασύσταση της ΝΔ σε νέο κόμμα το οποίο θα συστεγάσει δυνάμεις πάνω στη διαχωριστική πολιτική γραμμή: «φιλοευρωπαίοι – αντιευρωπαίοι» (βλ. και  πρόσφατη παρόμοια πρόταση Χρυσοχοϊδη).

Σημειωτέον, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες καθιστούν την τρικομματική κυβέρνηση αριθμητικά και πολιτικά αποδυναμωμένη, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε (ρ/σ Βήμα) τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους με σαφώς ενεργότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κρήτη: Ζητούν πίσω από τους αγρότες τις επιδοτήσεις

Αναβρασμός επικρατεί σε χιλιάδες αγρότες της Κρήτης που ενώ βρίσκονταν σε αναμονή για την καταβολή των νέων…

11 mins ago

Στα Χανιά το ShortStay Conference το σημαντικότερο συνέδριο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα

Ισχυρή δυναμική, με εντυπωσιακές πληρότητες είχαν την φετινή σεζόν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Κρήτη, ενώ…

13 mins ago

Ηράκλειο: Εμπλοκή δικηγόρου στην επίθεση του επιχειρηματία

Στη σύλληψη μίας δικηγόρου προχώρησαν το πρωί της Τρίτης οι διωκτικές αρχές του Ηρακλείου που…

15 mins ago

Ποια η πρόοδος των εργασιών στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, η «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION» προχωρά με γοργούς ρυθμούς και το…

17 mins ago

Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων: Τρίτη μέρα / 14 Οκτωβρίου με την Μαρία Παπαδομανωλάκη

Η Ελληνίδα sound artist Μαρία Παπαδομανωλάκη ξεκίνησε το project Dalot το 2004 και εξελίχθηκε σε…

27 mins ago

Κρήτη: Πέταξαν ολόκληρο ψόφιο τράγο στα σκουπίδια

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου όταν κάτοικοι αντίκρισαν ένα νεκρό…

1 hour ago

This website uses cookies.