Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα μετά την τραγωδία που σημειώθηκε χθες στο φαράγγι της Σαμαριάς όταν πτώση βράχου είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τουρίστριας μόλις 33 ετών.
Σήμερα, μετά το τραγικό περιστατικό που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την κρητική κοινωνία και προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, ο καθηγητής Τεκτονικής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, πραγματοποιεί αυτοψία στο φαράγγι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Βασιλακάκη.
«Τα φαινόμενα των τοπικών ισχυρών καταιγίδων είναι κάτι που απασχολεί όλη τη χώρα μας. Συχνά έχουμε τοπικά πολύ έντονα φαινόμενα και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια τόσο στην ένταση όσο και στη θέση που θα εκδηλωθούν. Επομένως είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα στη μετεωρολογία» τονίζει από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η βροχή που καταγράφηκε στους δύο μετεωρολογικούς σταθμούς του φαραγγιού (ένας στην είσοδο και ένας μέσα στο φαράγγι) «δεν ήταν μεγάλη. Ήταν της τάξης των 10- 15 χιλιοστών σε μισή με μία ώρα που είναι μία ισχυρή βροχή αλλά οπουδήποτε δεν μπορείς να είσαι απόλυτα ακριβής πού θα έχεις το εντονότερο φαινόμενο και πόσο θα είναι αυτό».
Αναφορικά με την ειδική γεωμορφολογία του εδάφους στη Σαμαριά ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει ότι «αν υπάρχει ένα φαράγγι ή μία υποδομή πολύ ευαίσθητη πρέπει να αξιολογηθούν κι άλλοι παράμετροι όπως ο κίνδυνος των κατολισθήσεων. Μπορεί σε ένα σημείο, αν ένας χώρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και ενδέχεται σε μία ισχυρή καταιγίδα από αυτές που συμβαίνουν συνεχώς -δεν είναι κάτι ακραίο, στη χώρα μας έχουμε ισχυρές καταιγίδες συχνά και σε πολλές περιοχές- αν λοιπόν μία περιοχή έχει μεγάλη τρωτότητα και κίνδυνο κατολισθήσεων θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν οι πολίτες».
«Ήταν μία τυπική φθινοπωρινή καταιγίδα, δεν ήταν κάτι ακραίο. Δεν ήταν Αγία Πελαγία» ξεκαθαρίζει ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/ meteo.gr και συνεχίζει λέγοντας πως «θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Εάν ένα φαράγγι είναι ευαίσθητο ακόμα και σε μία τυπικής μορφής εκδήλωση φαινομένου θα πρέπει να το δούμε αυτό αλλά δεν είναι δουλειά των μετεωρολόγων».
«Η πρόγνωση δεν είναι ποτέ ούτε θα γίνει ποτέ τέλεια. Αλλά ότι θα έχουμε βροχές στην Κρήτη και κυρίως στη δυτική Κρήτη, ήταν ξεκάθαρο στα μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι ενεργούν βάσει κάποιων πρωτοκόλλων και κρίνουν αναλόγως. Ο καθένας κρίνει ανάλογα με το πόσο ευαίσθητος είναι ο χώρος τον οποίο επιβλέπει».
Ο Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων «μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη μίας καταιγίδας ή ενός καταιγιδοφόρου νέφους. Δεν είμαστε “γυμνοί” σε αυτό. Είναι βέβαια μία τεχνική που στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω και πρέπει να τις αναπτύξουμε άμεσα γιατί δεν αφορά μόνο τη Σαμαριά. Αφορά τις μεγάλες πόλεις και οπουδήποτε μπορεί να ξεσπάσει μία καταιγίδα η οποία τοπικά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα».
«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…
«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
This website uses cookies.