Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης: Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της αιρετής περιφέρειας

Ο απολογισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για το 2011 – πρώτο χρόνο της θητείας του – γίνεται σε περίοδο που βαθαίνει η οικονομική κρίση. Που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΕΕ καταδικάζουν σε ανεξέλεγχτη χρεοκοπία εργαζόμενους και μικρομεσαίους. Ο στόχος τους να διασώσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αν έχει αποτέλεσμα, θα είναι προσωρινό, ακριβώς επειδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι επιθέσεις στους εργαζόμενους δε θα έχουν τέλος.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και Μπακογιάννη–που στήριξαν τα μνημόνια μέσα κι έξω από τη Βουλή- αλλά και οι άλλες παρατάξεις της δήθεν αριστεράς, εφαρμόζουν πιστά στο Περιφερειακό Συμβούλιο -με φραστικές διαφοροποιήσεις η καθεμιά- την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που συμπυκνώθηκε στον «Καλλικράτη».

Εξαίρεση οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζει το ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις μας ήταν ξεκάθαρες και –δυστυχώς- επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις. Από την αρχή εναντιωθήκαμε στον «Καλλικράτη». Από την εποχή των «παχιών αγελάδων», προειδοποιούσαμε ότι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου οδηγεί σε αδιέξοδα το λαό. Καταψηφίσαμε τις αντιλαϊκές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, παλέψαμε να κινητοποιήσουμε το λαό, μαζί με το ΠΑΜΕ και τις άλλες μετωπικές συσπειρώσεις των εργαζομένων. Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις, πιέσαμε έντονα και καταφέραμε να συζητηθούν στο Συμβούλιο κάποια καυτά λαϊκά προβλήματα (χαράτσια, ανεργία, απολύσεις, συγχωνεύσεις σχολείων, μονάδων υγείας, κα) .

Για άλλα θέματα, όπως η σφαγή του λαού της Λιβύης από τους ιμπεριαλιστές, με προγεφύρωμα την Ελλάδα και την Κρήτη, δεν καταφέραμε να αποσπάσουμε ούτε μια τυπική λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο . . .

Οι άλλες παρατάξεις διαψεύστηκαν σε ΟΛΑ. Τα «οράματά» τους δεν επιβεβαιώθηκαν σε τίποτα. Τα στελέχη της τοπικής διοίκησης είναι συνυπεύθυνα με την κυβέρνηση για την εξαθλίωση του λαού. Η βασική αντίληψη που τους ενώνει, για ανάπτυξη με άξονα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, εξελίχτηκε σε εφιάλτη για τους εργαζόμενους, για την επιβίωση ολόκληρων λαών της Ευρώπης και του κόσμου. Εξασφάλισαν μόνο ανεργία, ζωή στα όρια της φτώχειας, κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων, ανασφάλεια.

Όλα τα τελευταία χρόνια, Δήμοι, νομαρχίες και Περιφέρειες, αναδείχτηκαν «πιλότοι» και πρωταγωνιστές στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, στην καθιέρωση ελαστικών μορφών προσωρινής εργασίας, στην εφεδρεία, στο πάγωμα των προσλήψεων, στην προετοιμασία μαζικών απολύσεων, στην ταξική συνεργασία και τη χειραγώγιση συνειδήσεων.

Και όμως ο Περιφερειάρχης δηλώνει «σταθερός και αδιαπραγμάτευτος» στο όραμα του «Καλλικράτη», στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Παραδέχεται μόνο πως η κρίση (τη λέει . . . αρνητική οικονομική συγκυρία σε διεθνές και εθνικό επίπεδο) αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση του στόχου τους ! Έτσι ονομάζουν την πλήρη αδυναμία διαχείρισης της κρίσης και της οικονομίας -κεντρικά και τοπικά- χωρίς επίθεση στους εργαζόμενους.

Με αυτή την πολιτική είναι φυσικό να συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, να τους αποπροσανατολίζουν, για να αποφύγουν την οργή τους. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα «σκληρά αλλά αναγκαία» μέτρα. Δηλώνουν υποκριτικά στον απολογισμό ότι «είναι αδιανόητο να μειώνονται δραματικά οι μισθοί και οι συντάξεις, να συρρικνώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων και οι τιμές όλων των αγαθών να αυξάνονται συνεχώς» ! ! !  Άραγε μας θεωρούν ηλίθιους;

Εμφανίζουν ότι «στηρίζουν τον . . . αγρότη», όταν στηρίζουν εξαγωγείς και εμπόρους αγροτικών προϊόντων, με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για τα καλάθια των προϊόντων κλπ. Όταν ευθύνονται για τη φετινή καταστροφή της ελιάς από το δάκο.

Βαφτίζουν «ισόρροπη . . . ανάπτυξη» την παράδοση στις πολυεθνικές των ενεργειακών πηγών, των υποδομών στις μεταφορές σε στεριά, αέρα και θάλασα, την «ιδιωτικοποίηση» των πάντων. Κάνουν προσχηματικό δήθεν διάλογο με φορείς για τις ΑΠΕ, όταν έχουν ήδη δρομολογήσει έν αγνοία ακόμα και του Περιφερειακού Συμβουλίου τις εταιρίες δήθεν «λαϊκής βάσης» με συνεργάτη τις τράπεζες, την εκκλησία, και τις «Μή κυβερνητικές οργανώσεις».

Ονομάζουν «πάταξη της γραφειοκρατίας» τις συνοπτικές διαδικασίες έγκρισης των κάθε είδους επενδύσεων μεγάλων εταιρειών και το άγριο τσεκούρι στις υπηρεσίες στην παιδεία, υγεία και πρόνοια.

Λέει στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης ότι κερδήθηκε το «στοίχημα» να λειτουργεί η Περιφέρεια με «λιγότερα μέσα, πόρους και προσωπικό» από πρίν, με εργαζόμενους «με δραματική μείωση των εισοδημάτων»  και «άδικη απαξίωση», όταν αυτό ήταν κατεύθυνση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που ήθελαν -με την εμπορευματοποίηση των πάντων- όλα τα βάρη στο λαό, όλα τα κερδη δικά τους.

Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν θέλουμε η Περιφέρεια να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους που θα κάμουν ακόμα χειρότερη τη ζωή του λαού. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δεν τους πετυχαίνει. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι εργαζόμενοι ολοένα και λιγότερο εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, το κράτος και την τοπική διοίκηση του κεφραλαίου. Που αντιστέκονται.

Η δική μας αντίληψη είναι αντίθετη στις δομές διοίκησης του αστικού κράτους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων.

Αντιπαραθέτουμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ανάπτυξη που θεμελιώνεται στην εργατική – λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στο λαϊκό έλεγχο, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Με όρους ταξικού κινήματος ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ,

που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες :

• Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων, που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.

• Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων.

• Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Προσλήψεις νέου, μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

• Όχι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όχι στην επέκταση των «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, ΜΚΟ κλπ.

• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων. Ένταξη όλων των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Έργα Υποδομής και Πόροι που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία.

• Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων – μεταναστών – προσφύγων.

• Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.

Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών:

• Επίδομα ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού (ως κατώτατο βασικό μισθό θεωρούμε τα 1400 ευρώ)

• Βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συμμετοχή ή πληρωμή για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.

• Δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά το διάστημα της ανεργίας.

• Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δανειακές υποχρεώσεις.

• Επιδότηση ενοικίου σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

• Μειωμένα τιμολόγια (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, σταθερού τηλεφώνου) κατά 30% και απαγόρευση της διακοπής των αντίστοιχων υπηρεσιών κατά το διάστημα της ανεργίας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Νέα Αριστερά Χανίων για την απαγόρευση εισόδου δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum

Η Νέα Αριστερά Χανίων καταδικάζει έντονα την απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο…

1 hour ago

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μέσα από τη…

3 hours ago

Συνέντευξη Πέτρου Παπακωνσταντίνου: Μεταφασισμός – Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε τη δεκαετία του ’30

H ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει ως εδώ χωρίς την ανοχή και τη συνενοχή σε κάποιες…

3 hours ago

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση…

3 hours ago

Στον απόηχο των εξαγγελιών του κ. πρωθυπουργού

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες... έτσι λέει ο μύθος…

3 hours ago

Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Γιώργη Ψυχουντάκη

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν την Κυριακή, 13…

3 hours ago

This website uses cookies.