Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης:Τέσσερις μήνες αιρετής περιφέρειας: Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο. Το κείμενο που ακολουθεί είναι τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Το λεγόμενο «πρόγραμμα εξυγίανσης»

Δήμων και περιφερειών (που προβλέπει το άρθρο 262 του Νόμου του «Καλλικράτη») ενεργοποιήθηκε με κυβερνητική απόφαση, την Πέμπτη 5 Μάη. Στο πρόγραμμα μπήκαν 24 Δήμοι της χώρας, που το χρέος τους ξεπερνά το 150% των εσόδων τους (τακτικά σύν ΣΑΤΑ). Από την Κρήτη μπήκε Δήμος Βιάννου. Θα ακολουθήσουν Δήμοι όπου το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 100-120% (όπως οι Δήμοι Κισσάμου και Ρεθύμνου από την Κρήτη) και έπεται συνέχεια.

Αυτό σημαίνει ότι με κυβερνητική απόφαση :

  • η κρατική χρηματοδότηση που αναλογεί σ’ αυτούς τους Δήμους από τους φόρους που εισπράττει το κράτος,  δεσμεύεται, δεν θα δίνεται στους Δήμους, αλλά στις Τράπεζες από τις οποίες δανείστηκαν οι Δήμοι για να λειτουργούν, λόγω ανεπάρκειας της κρατικής χρηματοδότησης !
  • Θα αυξηθούν τέλη και φόροι και οι υπηρεσίες των Δήμων είτε θα ακριβήνουν ή θα υποβαθμιστούν παραπέρα και θα καταργηθούν.
  • Θα υπάρξει πάγωμα των προσλήψεων και χιλιάδες απολύσεις.

Οι κυβερνήσεις που εδώ και χρόνια στραγγάλισαν οικονομικά την αυτοδιοίκηση, τώρα χρησιμοποιούν το χάλι των Δήμων ως πρόσχημα, για να κόψουν κάθε κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους! Και αυτά είναι λεφτά που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι ! Η στάση τους θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Διατυπώθηκε μάλιστα με θράσος η θέση, ότι αρκετά χρήματα έδινε τόσα χρόνια το κράτος στους Δήμους !

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον αντιλαϊκό ρόλο του «Καλλικράτη», ως κρατικής τοπικής διοίκησης.

Διαψεύδονται οι μεγαλοστομίες για «αυτοδιοίκηση», οι ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες που καλλιέργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλα τα άλλα κόμματα, η ΚΕΔΚΕ, οι περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί,  για το δήθεν θετικό ρόλο που θα έπαιζαν οι νέοι θεσμοί. Απλά ήθελαν να κρύψουν ότι η πολιτική της τοπικής διοίκησης, μαζί με την κυβέρνηση, θα οξύνει την κρίση, θα τη διαχειρίζεται έτσι ώστε να ωφελείται αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο και να φορτώνονται όλα τα βάρη στους εργαζόμενους.

Τέσσερις μήνες αιρετής περιφέρειας

Στην ίδια βάση κινούνται οι διαπιστώσεις μας για την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκτελεστική εξουσία που στηρίζεται στην οριακή πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, στους «διαθέσιμους» συμβούλους της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Μπακογιάννη), της Δημοκρατικής Αριστεράς (Κουβέλης) και των οικολόγων και με τη βοήθεια των «προθύμων» του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική εν μέσω κρίσης.

Τα «συλλογικά» όργανα υποβαθμίζονται ή ασχολούνται με θέματα ρουτίνας. Το σοβαρότερο θέμα που ως τώρα συζητήθηκε, ο προϋπολογισμός, αποτύπωνε τη μιζέρια όπου οδηγεί η αποδοχή της ελάχιστης χρηματοδότησης ενός ταξικού κράτους που κατά προτεραιότητα χρηματοδοτεί τις τράπεζες  και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Συζητούνται σε κλειστές κυβερνητικές – κομματικές συσκέψεις και δεν συζητούνται καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι κατευθύνσεις μεγάλων έργων που χειρίζεται η κυβέρνηση μαζί με επιχειρηματίες (αεροδρόμιο, λιμάνια, ιδιωτικοποίηση πρώην βάσης Γουρνών, ενεργειακό, απορρίμματα κ.α.). Δεν συζητούνται ούτε τα έργα του ΕΣΠΑ  Κρήτης, αλλά προετοιμάζεται το έδαφος -με τα γνωστά αντεργατικά μέτρα- να θησαυρίσουν οι εταιρείες που θα τα εκτελέσουν, δίνοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους. Αθόρυβα –σχεδόν στα μουλωχτά- χρησιμοποιούνται κονδύλια του ΕΣΠΑ για να διευκολύνουν την είσοδο επιχειρηματιών στην παιδεία, υγεία, πρόνοια, για να αποδιοργανώσουν παραπέρα τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις (προσλήψεις αναπληρωτών κλπ). Συγκροτούνται όργανα διαλόγου με επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς, που συζητούν «χωρίς πρόγραμμα» για προτάσεις επενδύσεων στην «καινοτομία», ώστε να δώσουν άλλοθι δημοκρατικής συμμετοχής στις προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Συγκροτούν «ομάδες εργασίας» για την υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα «καλάθια αγροτικών προϊόντων» που ενδιαφέρουν τους επιχειρηματίες και όχι τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η περιστασιακή πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου απέφυγε να τοποθετηθεί στην κυβερνητική δήλωση (του υπουργού Εξωτερικών) ότι η Κρήτη είναι στη διάθεση των συμμάχων για τις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στο Λιβυκό λαό, που συνεχίζονται.

Ψηφίζει κανονισμό λειτουργίας με βάση τον νόμο του «Καλλικράτη», που περιορίζει το δικαίωμα της ενημέρωσης και του ελέγχου των παρατάξεων της μειοψηφίας για πράξεις της διοίκησης, θωρακίζοντας έτσι τις ανεξέλεγχτες υπερεξουσίες της τελευταίας απέναντι στον «εχθρό λαό».

Έτσι ενώ από τη μια η κυβερνητική παράταξη στην Περιφέρεια εφαρμόζει την πιο σκληρή εκδοχή της κυβερνητικής πολιτικής, από την άλλη δε χάνει ευκαιρία να διαβεβαιώνει υποκριτικά για την «κατανόηση» και τη «συμπάθεια» που έχει προς τους εργαζόμενους, αγρότες κλπ που την επισκέπτονται σε κινητοποιήσεις ή παραστάσεις, «αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα», να συστήνει «υπομονή», «κατανόηση μπροστά στην κρίση», ή να αναφέρεται στο «όραμά της». Επιβεβαιώνει ότι παίζει ρόλο κυματοθραύστη της λαϊκής οργής για την όξυνση των προβλημάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες της Κρήτης και  τους καλεί : Καμία εμπιστοσύνη να μη δείχνουν στα λόγια και τις υποσχέσεις της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας. Προετοιμάζουν χειρότερα μέτρα για το λαό, καλύτερα αποκλειστικά για το κεφάλαιο.

Αντισταθείτε !  Πυκνώσετε τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Πάρετε τα συμφέροντά σας και τις τύχες σας στα χέρια σας. Αποκρούσετε το «πρόγραμμα εξυγίανσης» των Δήμων, αλλά και το σύνολο της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική να ανατραπεί, μαζί με τις δυνάμεις –κεφάλαιο και κόμματα- που τη στηρίζουν. Αλλάξετε τους συσχετισμούς στα συνδικάτα, στην πολιτική. Γυρίστε την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψάχνουν τάχα να διαχειριστούν καλύτερα το σημερινό σάπιο σύστημα. Πάρετε στα χέρια σας την εξουσία και την οικονομία.

Ειδικά καλούμε όλους τους εργατοϋπάλληλους της Κρήτης, τους μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους σε συναγερμό στην απεργία και στις συγκεντρώσεις αύριο Τετάρτη 11 Μάη με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ. Για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τζάκρη: Κατέθεσα φάκελο Κασσελάκη με 87 υπογραφές, όσοι είναι και αυτοί που τον ανέτρεψαν – Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν υποψήφιοι δια αντιπροσώπων

Εξαιρετικά μεγάλη ένταση επικρατεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγο η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε στο…

20 mins ago

Χανιά: Ο δικηγόρος Δημήτρης Φουράκης εξηγεί για ποιους ακριβώς λόγους απελάθηκαν οι δύο Τούρκοι μουσικοί

Σοκ προκάλεσε η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, που…

21 mins ago

Σοκ στο Ηράκλειο: Στην εντατική πέντε άνθρωποι – Μπαργούμαν τους κέρασε καυστικό υγρό αντί για τσικουδιά σε μπαρ ξενοδοχείου

Ένα αδιανόητο περιστατικό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι γιατροί των δύο νοσοκομείων…

50 mins ago

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας – Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στις 12 Οκτωβρίου θα έκλεινε τα 100 του χρόνια | Βίντεο

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Η ειρωνεία είναι ότι από τις…

3 hours ago

ΗΠΑ: Πιθανή η πρόκληση πυρηνικού όλεθρου από το Ισραήλ

Δεν είναι καθόλου απίθανο το εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού όλεθρου στην Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ παραδέχονται…

3 hours ago

Νίκος Πλακιάς: «Όσο υπάρχει το αντίτιμο δεν θα πάω στη συναυλία» – «Δε μας χωρίζει τίποτα, ο πόνος είναι κοινός. Στα δικαστήρια θα μας βρουν όλους ενωμένους»

«Δεν έκανα κανένα βήμα πίσω. Εφόσον οι αρμόδιες Αρχές έκριναν ότι η συναυλία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις,…

3 hours ago

This website uses cookies.