ΤΟΠΙΚΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Η λειψυδρία στο προσκήνιο

Το θέμα της λειψυδρίας και των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε επίπεδο υποδομών για την παροχή ποιοτικού νερού σε κάθε περιοχή του Δήμου Πλατανιά, αλλά και την ανάγκη μείωσης της τιμής του νερού ύδρευσης για την πρώτη κατοικία και την αγροτική παραγωγή θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πλατανιά, στην διαδικασία της τακτικής λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά η Δημοτική Παράταξη αναφέρει:

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις καθώς και η σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων στον τόπο μας τον περασμένο χειμώνα ανέδειξαν, για άλλη μία φορά, το μείζον ζήτημα της επάρκειας, του φαινομένου της λειψυδρίας, αλλά και της διαχείρισης του νερού.

Έχοντας το βλέμμα μας στην περιοχή μας, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αντιμετωπίζουμε μέχρι και σήμερα μια σειρά από σοβαρά και πιεστικά ζητήματα, τα οποία δείχνουν τη διαχρονική αδυναμία των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα και να εκτελέσουν, έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής: το φράγμα Βαλσαμιώτη, που εγκαινιάστηκε πριν από πολλά χρόνια, παραμένει προβληματικό και επί της ουσίας «ανενεργό». Πρόκειται για ένα φιάσκο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για το διπλό φράγμα Ταυρωνίτη, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, η κυβέρνηση προέκρινε την κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή την «εμπλοκή» ιδιώτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μελλοντική φάση.

Την ίδια ώρα, η τοπική διοίκηση στον Δήμο Πλατανιά, με τις επιλογές της, αποδεικνύει στην πράξη ότι αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως δημόσιο αγαθό, αποφασίζοντας νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΒΑ, μετακυλίοντας ξανά στις πλάτες όλων όσων ζουν και εργάζονται στον Δήμο μας τα βάρη του ενεργειακού κόστους και τις συνέπειες της διαχείρισης από τη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης και τη Δημοτική Αρχή.

Είναι χαρακτηριστικό -και το έχουμε επισημάνει ήδη από τις αρχές του 2024- ότι υπάρχουν περιοχές, όπως οι Βουκολιές, όπου ενώ τόσα χρόνια έπιναν… λασπόνερο, οι κάτοικοι είδαν νέες αυξήσεις στην ύδρευση, όπως και στο νερό άρδευσης: 0,25 από 0,18. Αντίστοιχα και στην άρδευση στη Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: από 0,11 σε 0,25. Όσον αφορά το πόσιμο νερό θεσπίστηκαν δύο μικρές κλίμακες τιμολόγησης για κατανάλωση έως και 15 κυβικά! Αυτό ήταν το… τυράκι! Πόσα νοικοκυριά, όμως, καταναλώνουν έως 15 κυβικά; Κι έρχεται η… φάκα, στη μέση -λογική και αναμενόμενη- κατανάλωση μιας οικογένειας το τρίμηνο: από 31 έως 60 κυβικά, όπου η τιμή αυξάνεται κατά 0,10 το κυβικό. Την ίδια ώρα, με την απόφαση που πάρθηκε, καταργήθηκε η τιμολόγηση αποχέτευσης στα ξενοδοχεία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, με κλιμάκωση ανά αστέρι και κλίνη, με αποτέλεσμα να ελαφρύνονται τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία.

Για εμάς, στη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», η διαχείριση του νερού δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να είναι εμπόρευμα. Το νερό είναι ξεκάθαρα κοινωνικό αγαθό, και ως τέτοιο και μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ανθρώπων για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό. Οι θέσεις μας αυτές είναι πλειοψηφικές στην τοπική μας κοινωνία, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, επισκέψεις και συσκέψεις με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων και εργαζομένων, που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα αυτά και αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Για άλλη μία φορά τονίζουμε την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τα αναγκαία έργα υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ.

Τέλος, ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή (και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ) να μας απαντήσει:

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, όταν θεωρείται, πλέον, δεδομένο ότι και η περιοχή μας αντιμετωπίζει πρόβλημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε επίπεδο υποδομών για την παροχή ποιοτικού νερού σε κάθε περιοχή του Δήμου;
  • Θα προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις στην τιμή του νερού ύδρευσης για την πρώτη κατοικία και στην τιμή του νερού άρδευσης για την αγροτική παραγωγή, στηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες;

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»

Ανθούσης Δημήτριος
Ακρωτηριανάκης Αντώνιος

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά της Κερατέας, όπως φαίνεται και στη…

1 hour ago

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της…

1 hour ago

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 8…

3 hours ago

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τις πρόωρες εκλογές της…

3 hours ago

Προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον καθαρισμό του…

3 hours ago

Το θαύμα των κρεμαστών κήπων… πολυαιθυλενίου της Βαβυλώνας  στα Χανιά!!

Του Μανόλη Καπετανάκη* Τι έλειπε από τη Μαριορή, όπως είπε κάποτε και ο Κωλέττης; Μα…

3 hours ago

This website uses cookies.