ΕΛΛΑΔΑ

Λείπουν 40.000 εργαζόμενοι για την ψηφιοποίηση αρχείων του Δημοσίου

Περίπου 200 έργα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου με αξία 1,3 δισ. ευρώ συμβασιοποίησε τα τελευταία χρόνια η εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Την ίδια περίπου αξία έχουν και ψηφιακά projects, τα οποία ξεκινούν να υλοποιούνται σταδιακά, με την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή τους έως και το 2025 να αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα που κρίνει και την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δυσκολίες όμως για την έγκαιρη υλοποίησή τους, όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, είναι πολυάριθμες.

«Η ορθή υλοποίηση, δηλαδή η παραλαβή ποιοτικών και απόλυτα λειτουργικών έργων, αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση. Μόνο για τα έργα που αφορούν την ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι οι ανάδοχοι θα χρειαστεί να προσλάβουν περίπου 20.000 καταρτισμένους εργαζομένους», αναφέρει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του φορέα που δημοπράτησε την τελευταία τετραετία έργα άνω των 2 δισ. ευρώ και μεριμνά ότι αυτά θα εκτελούνται δίχως καθυστέρηση. Το χαρτοφυλάκιο έργων με τον γενικό τίτλο E-justice και προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής δίκης, περιλαμβάνοντας τέσσερα μεγάλα έργα.

Ενα από αυτά αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων –περίπου 300.000 σελίδες– σε 368 δικαστήρια και εισαγγελίες σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι μόνο για την ψηφιοποίηση 1,4 δισ. σελίδων των περισσότερων φορέων του κράτους –αποτελεί ένα κλάσμα του συνόλου των ψηφιακών έργων– θα χρειαστούν 40.000 προσλήψεις. Οι εταιρείες βρίσκονται πράγματι αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, αλλά εκτιμούν, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι ορισμένων εξ αυτών, ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τις αναγκαίες θέσεις εργασίας.

«Την τελευταία τετραετία έχουμε συμβασιοποιήσει περίπου 200 έργα, ενώ σε σύνολο 250 διαγωνισμών υπάρχουν προσφυγές μόνο για ένα ποσοστό 1,9% αυτών, δηλαδή για πέντε μόνο δημοπρατήσεις. Αυτό είναι ασυνήθιστο σε επίπεδο Δημοσίου και αποδίδεται, έως έναν βαθμό, στο γεγονός ότι ο αριθμός των ψηφιακών έργων που δημοπρατούμε είναι μεγάλος και διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», εξηγεί ο κ. Ασθενίδης.

Οπως προσθέτει, «στην κορυφή των παρεμβάσεων βρίσκεται το E-Justice, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της απονομής της. Επίσης, στον χώρο της υγείας προχωράει ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς και οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ η ΗΔΙΚΑ υλοποιεί τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών των νοσοκομείων. Αντίστοιχη παρέμβαση υπήρξε πριν από 15 χρόνια» σημειώνει ο κ. Ασθενίδης.

Η λίστα των έργων, για τα οποία θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της έγκαιρης υλοποίησής τους, περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος στην κεντρική διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (Gov ERP), την ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), όπως και σειρά μικρότερων έργων με αντικείμενο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό δημοσίων φορέων. Ενα από τα επόμενα μεγάλα έργα που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης αφορά τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της κίνησης των οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων. «Είναι ένα σύνθετο έργο με μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα, που θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης.

Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

2 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

2 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

2 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

2 hours ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

2 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

2 hours ago

This website uses cookies.