Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Λιμάνια και αεροδρόμια ‘παζαρεύουν’ Τουρκία – ΕΕ για το προσφυγικό

Στις δυνατότητες εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, παρά τα μη αποδεκτά από τη Λευκωσία τουρκικά αιτήματα, αναφέρεται ανταπόκριση των Financial Times από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι ίσως θα ήταν διατεθειμένος να άρει το βέτο επί του ανοίγματος των κεφαλαίων των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας εφόσον η Άγκυρα έδινε κάτι σημαντικό ως αντάλλαγμα, όπως το να ανοίξει τα λιμάνια της στα υπό κυπριακά σημαία πλοία και τα αεροδρόμιά της σε απευθείας πτήσεις από την Κύπρο.

Η Άγκυρα, ωστόσο, έχει απαντήσει πως θέλει ως αντάλλαγμα την αναγνώριση του κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου και έχει προτείνει να τεθεί η διοίκησή του υπό τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι όμως που η Λευκωσία θεωρεί καταπάτηση της κυριαρχίας της, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Ένας συμβιβασμός που έχει προταθεί: να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου η ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπλοΐας που εδρεύει στην Κολωνία, καθώς αυτό θα επέτρεπε στην Κύπρο να έχει λόγο στη διοίκηση του αεροδρομίου αλλά με διατήρηση του διεθνούς ελέγχου. Αυτή η ιδέα δεν έχει προχωρήσει πολύ, ωστόσο», αναφέρουν στη συνέχεια οι Financial Times.

Υπάρχουν και ορισμένοι που τάσσονται υπέρ πιο «φιλόδοξων» συμβιβαστικών λύσεων, προσθέτει το δημοσίευμα. «Αν όλες οι πλευρές πιστεύουν ότι μία συμφωνία επανένωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2016, ίσως η Τουρκία και η Κύπρος θα έπρεπε να ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο», αναφέρεται.

Πάντως η εφημερίδα συμπληρώνει ότι αυτή τη στιγμή οι προοπτικές μίας τόσο μεγάλης αλλαγής πολιτικής μοιάζουν ισχνές. Παρατίθεται δε και το σχόλιο ενός εκ των συμμετεχόντων στις συνομιλίες που καταδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης: «Ίσως θα έπρεπε να καλέσουμε και τον Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Μαχμούντ Αμπάς στις συνομιλίες μας».

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη ευρωτουρκική σύνοδο παραδέχονται ότι δε χειρίστηκαν καλά το θέμα των κυπριακών ανησυχιών, με την εφημερίδα να αναφέρει πως κάποια στιγμή η κα Μέρκελ και οι ηγέτες άλλων τεσσάρων χωρών μπήκαν σε ένα δωμάτιο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πιέζοντάς τον να άρει το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. «Ο Κύπριος ηγέτης έχει κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι δεν μπορεί απλά να αλλάξει στάση χωρίς κάποιο αντάλλαγμα», σημειώνεται.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η μικρή ομάδα ηγετών υπό την Καγκελάριο Μέρκελ που έκλεισαν τη συμφωνία με την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα «μοιάζει να ξέχασαν ότι οι κυπριακές ενστάσεις αυτή τη φορά έχουν πολύ περισσότερη σημασία», καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη «λεπτές συνομιλίες που διπλωμάτες θεωρούν την καλύτερη και ίσως την τελευταία ευκαιρία για την επανένωση του νησιού».

Όπως σημειώνεται, εάν ο κ. Αναστασιάδης κάνει παραχωρήσεις έναντι της Άγκυρας χωρίς κανένα αντάλλαγμα, όχι μόνο θα του κοστίσει πολιτικά, αλλά θα μπορούσε να διαλύσει συνολικά τις συνομιλίες επανένωσης καθώς η ελληνοκυπριακή κοινότητα πιθανώς θα τον εγκατέλειπε.

Το γεγονός δε ότι o κ. Τουσκ που είχε επισκεφθεί επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής τώρα επισκέπτεται μόνο τη Λευκωσία, χαρακτηρίζεται ως ενδεικτικό του ότι η Κύπρος ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υπό διαμόρφωση συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί…

9 hours ago

ΗΠΑ: Έδωσαν άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να πλήξει τη ρωσική επικράτεια – Ρωσία: «Μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σοβαρή εξέλιξη στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν - λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποχωρήσει…

9 hours ago

Σάκης Καράγιωργας: Ο θρυλικός πανεπιστημιακός που επί χούντας έβαζε βόμβες – Η συγκλονιστική απολογία του στο στρατοδικείο

Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…

12 hours ago

«Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή: Ζωή σαν μυθιστόρημα» – Τη Δευτέρα η η διαδικτυακή συνάντηση στη μνήμη της

Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…

12 hours ago

Κινέζοι αεροναυπηγοί επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι είδους συνεργασία προωθείται

Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…

12 hours ago

Κολυδάς κατά μετεωρολόγων: «Aντί να ζητήσουν συγγνώμη, λαβώνουν την επιστήμη»

Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…

12 hours ago

This website uses cookies.