ΘΕΣΕΙΣ

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας – Ανιψιός Λούη Τίκα

Πρωτομαγιά. Παγκόσμια ημέρα γιορτής εργατικών αγώνων. Τιμή και δόξα σ’ αυτούς που αγωνίσθηκαν και ύψωσαν το ανάστημα τους στον κάθε σκληρό εργοδότη για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για ανθρώπινο ωράριο, αλλά και για μια δίκαιη αμοιβή. Ένας από αυτούς που αγωνίσθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και ο Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης) από τη Λούτρα Ρεθύμνης.

Στις 20 Απριλίου 2024 συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του. Μετανάστης στις ΗΠΑ το 1906 εργάσθηκε σκληρά σαν ανθρακωρύχος στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Ηγέτης του συνδικάτου ανθρακωρύχων ένωσε μετανάστες από 26 εθνικότητες που δε μίλαγαν την ίδια γλώσσα. Επί οκτώ μήνες ηγήθηκε μιας μεγάλης απεργίας με 11.000 ανθρακωρύχους ενάντια στα συμφέροντα του Ροκφέλλερ και των άλλων ιδιοκτητών ορυχείων. Δολοφονήθηκε στη μάχη του Λάντλοου στις 20 Απριλίου 1914 όταν η Εθνοφρουρά, η Εθνοφυλακή και η  ιδιωτική αστυνομία του Ροκφέλλερ κύκλωσαν τον καταυλισμό των απεργών στο Λάντλοου του Κολοράντο. Με μυδράλια γάζωσαν τους απεργούς και ρίχνοντας κηροζίνη στις σκηνές έκαψαν ζωντανά  τα γυναικόπαιδα, ενώ με δυναμίτη ανατίναξαν τα πτώματα. Ανεξιχνίαστος ο αριθμός των νεκρών. Μόνο 18 αναγνωρίσθηκαν  μεταξύ των οποίων και ο Λούης Τίκας.

Ο Λούης Τικας αγωνίσθηκε για τα δικαιώματα των εργατών και ο αγώνας του δικαιώθηκε. Μετά το θάνατο του ψηφίσθηκαν οι πρώτοι εργατικοί νόμοι. Ήρθαν καλύτερες μέρες στη ζωή των ανθρακωρύχων. Απέκτησαν ωράριο, πάρθηκαν μέτρα ασφάλειας στις στοές των ορυχείων και απέκτησαν καλύτερες αμοιβές στο μεροκάματο. Για πολλά χρόνια αποσιωπήθηκαν τα τραγικά γεγονότα του Λάντλοου. Όμως ο αγώνας και η θυσία του αναγνωρίσθηκε. Από το 1918 ο ανδριάντας του ατενίζει στο Λάντλοου.

Το 2009 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακήρυξε το μνημείο του Εθνικό ιστορικό τόπο. Την ίδια χρονιά έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στη Μαρίνα Ρεθύμνης. Τον Ιούνιο του 2018 έγιναν τα αποκαλυπτήρια νέου ανδριάντα στο Coal Memorial Park, στο Τρινιτάδ του Κολοράντο, δίπλα από το μουσείο του. Η μεγάλη λεωφόρος 18 μιλίων που συνδέει το Τρινιτάδ  με το Λάντλοου πήρε το όνομα του σε «ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ HWY». Κάθε χρόνο η Ένωση Ανθρακωρύχων αλλά και πολλά άλλα εργατικά συνδικάτα καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του. Γίνεται μνημόσυνο καθώς και Συμπόσιο που αναδεικνύουν τον αγώνα και την προσωπικότητα του. Αιωνία η μνήμη του.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με το Λούη Τίκα, τα μνημεία του καθώς και τον αντικαταστάτη του Πέτρο Κατσούλη προς αποφυγή λάθους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μια εκδήλωση τιμής στην Σούδα για τους 533 κρητικούς Μακεδονομάχους

Η Δημοτική Ενότητα Σούδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας, η Ένωση Επιχειρηματιών Σούδας και οι απόγονοι…

33 mins ago

Haaretz: Δεσμούς υπουργών του Νετανιάχου με νεοναζί και ακροδεξιούς αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα

Στην αποκάλυψη ότι ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ Τσίκλι κατευθύνεται σε Συνέδριο της Ακροδεξιάς της Ισπανίας προχωρά…

1 hour ago

Τα κακώς κείμενα που μας ντροπιάζουν

Του Νίκου Αγγελάκη Χτυπητές περιπτώσεις μιας αχαρούς και απαξιωτικής εποχής, ακραίας παρακμής, είναι στο νομό…

1 hour ago

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών

Την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος…

2 hours ago

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Χανίων

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη  του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών…

2 hours ago

Κατά 11 βαθμούς ανέβηκε η θερμοκρασία στο Ρέθυμνο σε 90 λεπτά!

Από τους 19 στους... 30 "σκαρφάλωσε" ο υδράργυρος στο Ρέθυμνο, μέσα σε μιάμιση ώρα, σήμερα…

4 hours ago

This website uses cookies.