ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Οργή από ΕΕ, Γαλλία και Βρετανία για τις δηλώσεις Σμότριτς περί «λιμού»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και η Βρετανία καταδίκασαν δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος είπε πως το να «αφεθούν να πεθάνουν από πείνα» οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «δικαιολογημένο» και «ηθικό».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ διεξάγει τους τελευταίους δέκα μήνες πόλεμο εναντίον της Χαμάς, ο Σμότριτς είπε τη Δευτέρα ότι «κανένας στον κόσμο δεν θα μας επιτρέψει να αφήσουμε να πεθάνουν από πείνα δύο εκατομμύρια άνθρωποι, αν κι αυτό θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό για να γυρίσουν σπίτι οι όμηροι» που κρατούνται εκεί από την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

«Αφήνουμε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια επειδή δεν έχουμε επιλογή, βρισκόμαστε σε κατάσταση που απαιτεί να έχουμε διεθνή νομιμοποίηση για να διεξαγάγουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ακόμη.

Οι δηλώσεις του Σμότριτς, που θύμησαν ναζιστική ρητορική, προκάλεσαν αγανακτισμένες αντιδράσεις από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει σθεναρά» τις δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. «Η δήλωση του υπουργού Σμότριτς σύμφωνα με την οποία “θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό” το Ισραήλ να αφεθεί να “προκαλέσει τον θάνατο από πείνα δυο εκατομμυρίων αμάχων” ώσπου να “επιστραφούν οι άμαχοι” είναι κάτι περισσότερο από επονείδιστη», τονίζεται στο κείμενο. «Αναμένουμε η ισραηλινή κυβέρνηση να πάρει χωρίς περιστροφές αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Σμότριτς», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Γαλλία εξέφρασε την «κατάπληξή της γι’ αυτές τις σκανδαλώδεις δηλώσεις» του Σμότριτς, διά στόματος εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών. «Η Γαλλία παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να καταδικάσει σθεναρά αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις», πρόσθεσε.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, «δεν μπορεί να υπάρξει καμιά δικαιολογία για τις δηλώσεις του υπουργού Σμότριτς», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι μέσω X. Κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να αποσύρει και να καταδικάσει» τις δηλώσεις αυτές, υπενθυμίζοντας ότι το να αφεθούν εσκεμμένα να πεθάνουν άνθρωποι από πείνα θα ήταν «έγκλημα πολέμου» δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος διανύει την 307η ημέρα του, παραμένει καταστροφική, με σχεδόν όλο τον πληθυσμό (2,4 εκατ. κάτοικοι) να έχει αναγκαστεί να εκτοπιστεί και να είναι αντιμέτωπος με τεράστιες ελλείψεις τροφίμων. Στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.677 άνθρωποι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του θύλακα.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θρίλερ στις ΗΠΑ: «Δεν μπλοφάρει ο Πούτιν» – Οι μυστικές υπηρεσίες πιέζουν Μπάιντεν για «άκυρο» στον Ζελένσκι

Μετά την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο Πούτιν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους…

4 hours ago

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, ως προς τα συμπεράσματα που…

5 hours ago

Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ελαιολάδου και τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Την εκτίμηση ότι η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, που…

5 hours ago

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές άλλων…

5 hours ago

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων…

5 hours ago

Κρήτη: Άγνωστοι πυροβόλησαν παγώνι στην Κνωσό

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ που κλήθηκαν…

5 hours ago

This website uses cookies.