Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) καλεί τη Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Χανίων να αναθεωρήσουν τα καταστροφικά σχέδια
Την έντονη ανησυχία της για την πρόθεση μετατροπής σε πολυτελή ξενοδοχεία τριών ιστορικών κτιρίων στα Χανιά και συγκεκριμένα στο αρχαιολογικό χώρο στο Καστέλι, κτίρια ιδιαίτερα σημαντικά για την ιστορία της πόλης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Η ΕΛΛΕΤ, επισημαίνει ότι «η προτεινόμενη ξενοδοχειακή χρήση, μάλιστα πολυτελούς χαρακτήρα, πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή αλλοίωση στο ήδη επιβαρυμένο από τον τουρισμό κέντρο της πόλης» και καλεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον δήμαρχο Χανίων αλλά και τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι τα τρία ιστορικά κτίρια, να αναζητήσουν εναλλακτική λύση για την αξιοποίησή τους.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΛΕΤ επισημαίνει ότι η ακρόπολη των Χανίων στον λόφο Καστέλι αποτελεί́ το σημαντικότερο σημείο όχι μόνο της Παλιάς Πόλης αλλά και όλης της πόλης από αρχαιολογική και ιστορική άποψη. «Πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με πυκνές ανασκαφές και πλούσια ευρήματα που αποδεικνύουν το “παλίμψηστον” των Χανίων εδώ και 5500 χρόνια».
Το κτίριο των παλιών στρατώνων, το κτίριο των φυλακών και το παλαιό διοικητήριο, μετέπειτα στρατηγείο της 5ης Μεραρχίας, είναι κτισμένα στη θέση όπου επί αιώνες βρισκόταν το διοικητικό κέντρο της πόλης, επισημαίνει η ΕΛΛΕΤ και σημειώνει ότι «ειδικά το κτήριο της 5ης Μεραρχίας, κτίστηκε ως διοικητήριο της Κρήτης μετά από την πυρπόληση το 1897 του παλαιού οθωμανικού διοικητηρίου που βρισκόταν στην ίδια θέση και αποτέλεσε έδρα του Υπάτου Αρμοστή της Κρήτης, Πρίγκηπος Γεωργίου, κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας».
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σημειώνει ακόμα ότι «οι πολλαπλές κηρύξεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αποδεικνύουν αναμφίβολα τη σπουδαιότητα του χώρου. Και σε αντίθεση με την υπόλοιπη παλιά πόλη, η οποία υποφέρει από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, το Καστέλι, με τις προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει μέχρι σήμερα διατηρήσει διαφορετικό χαρακτήρα, με ήπια τουριστική ανάπτυξη και ενισχυμένη τη χρήση της κατοικίας, η οποία δυστυχώς τείνει να εκλείψει από το ιστορικό κέντρο της πόλης».