Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Λύσεις για την εισφορά δακοκτονίας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν κατά τη διαδικασία είσπραξης των εισφορών δακοκτονίας και οι οποίες προκαλούν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα μπαίνουν στο μικροσκόπιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και των βουλευτών Χανίων Β. Βαγιωνάκη & Α. Μπαλωμενάκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, στην οποία αναλύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διαδικασία είσπραξης της εισφοράς, ζητώντας να μάθουν τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αλλάξει επί το ορθολογικότερο ο τρόπος υπολογισμού της τιμής  «παρέμβασης» για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού, καθώς και με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσει υψηλότερα κονδύλια για την κάλυψη της δακοκτονίας και της υψηλής ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιόλαδου.

Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό της ερώτησης:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του Α.Ν. 112/1967, το λάδι που παράγεται από την έκθλιψη των ελιών και οι ελιές που πωλούνται από τους παραγωγούς ή από τρίτους για λογαριασμό των παραγωγών, υπόκειται σε εισφορά δακοκτονίας. Για την καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας στο Δημόσιο Ταμείο, υπόχρεος τυγχάνει – προκειμένου για λάδι – ο ελαιοτριβέας που ενήργησε την έκθλιψη των ελιών. Η εισφορά δακοκτονίας εισπράττεται σαν Δημόσιο έσοδο και εισάγεται στον προϋπολογισμό εσόδων του Κράτους.

Περαιτέρω, σύμφωνα  με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 2 του α.ν.112/1967, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 102 του ν.1402/1983, η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2-3,3%.

Σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. ΠΟΛ 1221/6-10-2015 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών και για το ελαιοκομικό έτος 2015 – 2016 θα είναι 1,524 ευρώ/κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.

Σήμερα, είναι γνωστό πως η πρακτική που ακολουθείται από ελαιοτριβείς και παραγωγούς είναι να παρακρατείται από τους παραγωγούς σε είδος από το παραγόμενο ελαιόλαδο η παραπάνω εισφορά, αφού αφαιρεθεί το δικαίωμα του ελαιοτριβείου, ενώ αποδίδεται με βάση την παραπάνω καθορισμένη τιμή «παρέμβασης».

Με δεδομένο ότι το παραγόμενο και το παρακρατούμενο ελαιόλαδο, τα τελευταία χρόνια – τουλάχιστον κατά 95% – ανήκει στην κατηγορία «έξτρα παρθένο» με τιμή χονδρικής πώλησης πάνω από 3 ευρώ το κιλό, η απόδοση από τους ελαιοτριβείς του ποσού της εισφοράς δακοκτονίας με βάση την παραπάνω στο ήμισυ της εμπορικής τιμής καθορισμένη τιμή «παρέμβασης» επιφέρει  σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα όμως, ζημιώνονται οι ελαιοπαραγωγοί οι όποιοι ενώ αποδίδουν νόμιμα τις εισφορές τους για την δακοκτονία εντούτοις αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των καθυστερημένων δολωματικών ψεκασμών οι όποιοι οφείλονται μεταξύ άλλων και στην συνεπακόλουθη έλλειψη σχετικών κονδυλίων τα οποία παραμένουν στα €17 έως 18 εκατ. από το 2014 έως φέτος, αντί των €24,7 εκατ. το 2013 και πάνω από €28,3 εκατ. το 2012.

Σε περίπτωση όμως που η εισφορά της δακοκτονίας υπολογιζόταν με βάσει την εμπορική τιμή του ελαιολάδου ή με άλλο ορθολογικότερο τρόπο που να προσεγγίζει την εμπορική τιμή, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση στο διπλάσιο σχεδόν των σχετικών κονδυλίων που αφορούν την δακοκτονία και θα διασφαλιζόταν η επαρκής κάλυψη των αναγκών μιας αποτελεσματικής δακοκτονίας και άρα και η σταθερή ανώτερη ποιότητα του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάτε ο Υπουργός τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αλλάξει επί το ορθολογικότερο ο τρόπος υπολογισμού της τιμής  «παρέμβασης» για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού, καθώς και με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσει υψηλότερα κονδύλια για την κάλυψη της δακοκτονίας και της υψηλής ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιόλαδου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Eurostat: Νέα αρνητική πρωτιά της Ελλάδας – Πτώση 16% σημείωσε η αγροτική παραγωγή, έπεσε από την 10η θέση στην 26η της Ευρώπης

Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…

47 mins ago

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…

53 mins ago

Παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ: “ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ – Εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις;”

Η παράσταση για παιδιά -και όχι μόνο- «ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ - Εσύ μέχρι πού μπορείς να…

1 hour ago

Τελετή Ονοματοδοσίας Αμφιθεάτρου «Ευάγγελος Γρηγορούδης» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 13:30 θα πραγματοποιηθεί στην Πολυτεχνειούπολη η Τελετή Ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου Α2 σε Αμφιθέατρο…

1 hour ago

Η Νέα Αριστερά καταγγέλει εξαπάτηση ελαιοπαραγωγών στη Σητεία από εταιρεία της Μονής Τοπλού

Σε σοβαρές καταγγελίες για εξαπάτηση ελαιοπαραγωγών προχώρησε η Νέα Αριστερά, κατηγορώντας την εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας…

1 hour ago

Ινδία: Υπουργός υποστηρίξει ότι η θετική ενέργεια των αγελάδων θεραπεύει τον καρκίνο

Η ταπεινή αγελάδα τιμάται εδώ και πολλά χρόνια στην Ινδία. Το ζώο είναι σεβαστό από τους ινδουιστές και…

2 hours ago

This website uses cookies.