Ιογενής είναι τελικά η γαστρεντερίτιδα που ταλαιπωρεί πολλούς επισκέπτες του νησιού.
Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη, ο έλεγχος των δειγμάτων του νερού έδειξε ότι η γαστρεντερίτιδα δεν προκλήθηκε από κάποια μόλυνση στο νερό αλλά από ιό.
Είπε στην εφημερίδα μας πιο αναλυτικά:
“Δεν έχει καμία σχέση το νερό. Βγήκανε οι αναλύσεις από τα δείγματα που πάρθηκαν και δείχνουν ότι πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε νοροϊό. Αυτό είναι μία συνηθισμένη γαστρεντερίτιδα καλοκαιρινή που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Σα δήμος έχουμε κάνει αυτά που πρέπει να κάνουμε, υπάρχει και το δείγμα του νερού. Το νερό δεν έχει θέμα. Οι υποθέσεις του γιατρού ήταν λανθασμένες. Δεν ήταν η δουλειά του αυτή. Δεν είναι ούτε χημικός, ούτε μηχανικός, ούτε γεωλόγος, είναι γιατρός. Δεν μπορούσε να ξέρει. Μία εικασία του διαδόθηκε, κακώς.
Πήραν κόπρανα και τα αναλύσανε και είδανε στο μικροβιολογικό ότι η γαστρεντερίτιδα στη Γαύδου είναι ιογενής. Είναι η κοινή γαστρεντερίτιδα. Είναι μία ήπια γαστρεντερίτιδα που περνά μετά από 1-2 μέρες και δεν έχει σχέση καμία με το νερό. Η μεγάλη διάδοση οφείλεται στο ότι οι νέοι είναι ο ένας πάνω στον άλλο, ειδικά τον Αύγουστο, λόγω πανηγυριών και ελεύθερου κάμπινγκ.”
Δεν θέλουμε περαιτέρω αύξηση του αριμού τουριστών στο νησί
Ρωτήσαμε την κ. Στεφανάκη και αν, σ ένα υποθετικό σενάριο που αυξανόταν σε σημαντικό βαθμό ο αριθμός των τουριστών που καταφθάνουν στη Γαύδο, υπάρχουν οι υποδομές στο νησί για να υποστηρίξουν αυτή την αύξηση.
Η κ. Στεφανάκη ήταν ξεκάθαρη:
“Όχι! Ήδη και αυτοί που έρχονται ζοριζόμαστε! Το νερό είναι πολύτιμος πόρος, οι γεωτρήσεις δουλεύουν οριακά. Είμαστε οριακά. Δε μιλάμε για άρδευση μιλάμε για τα πολύ βασικά. Δεν υπάρχουν οι υποδομές! Εγώ από όσο γνωρίζω από την πλευρά του νερού, της ενέργειας κλπ, όχι δεν υπάρχουν.
Εδώ δεν έχουμε πολλά πράγματα. Υστερούμε σε πολλά. Δεν είναι θέμα κατασκήνωσης. Και κλίνες πολλές να είχαμε δεν υπάρχει η επάρκεια του νερού, δεν υπάρχει η ποσότητα του νερού για να φιλοξενήσουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ήδη με αυτά που έχουμε, δωμάτια και επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν, είμαστε οριακά! Και επαναλαμβάνω, χωρίς να μιλάμε για άρδευση.
Εμείς δε θέλουμε μία τουριστική έκρηξη στο νησί. Δεν την θέλουμε! Δε θα ήταν καλή μία αύξηση των τουριστών για το νησί. Κάθε πράγμα πρέπει να κοιτάζουμε μέχρι που αντέχει. Όταν τα ξεπεράσουμε αυτά τα όρια, μετά τρώμε τα μούτρα μας ως κοινωνία.”
Τι είναι ο νοροϊός
Ο νοροϊός είναι ένας τύπος ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Συνήθως, εμφανίζεται με συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από αυτό.
Ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής. Τα άτομα που είναι άρρωστα με νοροϊό αποβάλλουν τον ιό σε υψηλές ποσότητες στον εμετό και στα κόπρανα τους, επομένως η επαφή με τον ιό είναι ο τρόπος με τον οποίο αρρωσταίνεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω άμεσης επαφής ή μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μπορεί να το κολλήσετε απλά αγγίζοντας μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το πρόσωπό σας (μάτια, στόμα κλπ). Γι’ αυτό το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό και ο καλύτερος τρόπος για να μην κολλήσετε νοροϊό.
Περίπου τα μισά κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από νοροϊό συνδέονται με εστιατόρια ή περιβάλλοντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και την σίτιση. Αυτό συμβαίνει όταν μολυσμένοι εργαζόμενοι και προσωπικό τροφίμων αγγίζουν τα τρόφιμα ή όταν αυτά είναι μολυσμένα.
Συμβουλές για την πρόληψη της εξάπλωσης του νοροϊού:
Οι εξάρσεις νοροϊού είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε χώρες πάνω από τον ισημερινό, τα κρούσματα είναι συχνότερα από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ είναι συχνότερα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο σε χώρες κάτω από τον ισημερινό.
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.