Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Μάντεψε ποιος είναι «ξανά στη μόδα» στην Ασία

του Μηνά Κωνσταντίνου

Στην Ευρώπη, για μία σειρά από λόγους, τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά ακμάζει, κινήματα με ξεκάθαρα νεοναζί χαρακτηριστικά κάνουν την εμφάνισή τους, και όλο και πιο ακραίες δυνάμεις καταλαμβάνουν την εξουσία σε αρκετές χώρες. Στις ΗΠΑ, ένα σημαντικό μέρος της επικράτησης του Τραμπ οφείλεται στις ακραίες αυτές αντιλήψεις, με την «λευκή φυλή» να κάνει κιόλας αισθητή την παρουσία της. Την ίδια ώρα, σε μια γωνιά του πλανήτη που κανείς δεν θα περίμενε, στην Ασία, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο ναζισμός θεωρούνται «μόδα», σε ένα σκηνικό που δεν θα ήταν υπερβολή εάν κανείς χαρακτήριζε «οργουελικό».

Από τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, μέχρι στην Ταϋλάνδη και την Ινδονησία, το «nazi chic» φαίνεται τα τελευταία χρόνια να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. «Nazi chic» ονομάστηκε η μόδα των τελευταίων ετών στην Ασία, όπου, κυρίως νέοι, ντύνονται με τα σύμβολα των ναζί, ποζάρουν με στολές των Waffen-SS, μπλουζάκια με το πρόσωπο του Χίτλερ ή ακόμα, ανοίγουν μαγαζιά με θεματικό περιεχόμενο τον Φύρερ και τα σύμβολα του ναζισμού

Η χούντα της Ταϊλάνδης

Το πανεπιστήμιο Chulalongkorn στην  Μπανγκόνγκ της ΤαΪλάνδης, εξέφρασε πριν λίγα χρόνια την «βαθιά μετάνοια» του, για ένα πανό που ανάρτησαν οι φοιτητές του και εμφάνιζε σούπερ ήρωες όπως ο Σούπερμαν, ο Μπάτμαν, ο Χαλκ, και ανάμεσά τους βρισκόταν ο Χίτλερ. Η εικόνα αυτή, ίσως περιγράφει την τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί γενικότερα σε αρκετές ασιατικές χώρες, και ειδικά στις νέες γενιές.

Η παραπάνω δεν ήταν η μόνη φορά που το εν λόγω πανεπιστήμιο τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2011, οι φοιτητές πραγματοποίησαν εκδήλωση φορώντας στολές των SS, σε μια φοιτητική παρέλαση που είχε ως θέμα της τον ναζισμό. Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Chulalongkorn έγιναν και πάλι… viral, χαιρετώντας ναζιστικά σε φωτογραφία που δημοσίευσαν στο facebook


Πανό στην Μπανγκόγκ που απεικονίζει τον Χίτλερ μεταξύ υπερηρώων, λίγο πριν οι πρυτανικές αρχές το κατεβάσουν/ Coconuts Bangkok

Επίσης στην Ταϊλάνδη, διεθνή κατακραυγή είχε προκαλέσει ένα κοτοπουλάδικο, το οποίο για το λογότυπο και τη διακόσμηση του είχε επιλέξει να δώσει την αίσθηση της γνωστής αλυσίδας KFC. Με τη διαφορά όμως πως, στο λογότυπο επέλεξε να τοποθετήσει τη φάτσα του Χίτλερ αντί για αυτή του συμπαθή παππούλη της αμερικανικής αλυσίδας. Ενώ στο εσωτερικό του, αντί για τις γνωστές αμερικανιές, είχε επιλέξει να διακοσμήσει με σύμβολα του ναζισμού. Το μαγαζί, υπό τις απειλές των αγωγών, αναγκάστηκε αργότερα να αλλάξει όνομα (σε H-ler) και διακόσμηση, ώστε να μην θυμίζει την αμερικάνικη αλυσίδα fast food.
 

Η φωτογραφία του κοτοπουλάδικου «Χίτλερ», που έφερε την ύπαρξη του μαγαζιού στην δημοσιότητα, μετά από το tweet του Andrew Spooner

Σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης διεθνώς, που στο πρόσφατο παρελθόν κέντρισε το ενδιαφέρον τους η μόδα του «nazi chic», για τον μέσο Aσιάτη, ο ναζισμός και ο Χίτλερ δεν συμβολίζει ό, τι για τον μέσο δυτικό πολίτη. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται, οι θηριωδίες των ναζί, τα πογκρόμ στους Εβραίους, ακόμα και το ολοκαύτωμα αποτελούν άγνωστες λέξεις για την νεολαία.  Για τους νέους μάλιστα, αναφέρεται πως η μόνη ιστορία που διδάσκονται είναι αυτή της χώρας τους.

Σημειωτέον δε πως, στην Ταϊλάνδη, σήμερα κυβερνά μια στρατιωτική χούντα. Εάν θέλετε να πάρετε μία γεύση για τις αξίες που η χούντα πιστεύει πως θα πρέπει να πρεσβεύουν οι νέοι στην Ταϊλάνδη, μπορείτε να παρακολουθήσετε το μικρό βίντεο που ακολουθεί, που αποτελεί την ταινία μικρού μήκους που η κυβέρνηση της χούντας ετοίμασε και προέβαλε στα σχολεία της χώρας για τα μικρά παιδιά.

Το φιλμ, που ονομάζεται «30», είναι ένα μέρος του «Thai Niyom», δηλαδή το Καμάρι της Ταϊλάνδης, μία ταινία αποτελούμενη από 12 μέρη που απεικονίζουν τα διδάγματα του πρωθυπουργού και ηγέτη της χούντας, Πράιουθ Τσαν-Ότσα, γνωστή ως οι «Δώδεκα Αξίες». Στο δευτερόλεπτο 0.56  μπορείτε να παρακολουθήσετε την έβδομη αξία, «Μαθαίνουμε για την Δημοκρατία», καθώς και τις υπόλοιπες:


Από το my-thai.org, που «εξηγεί» τις ρίζες τις σβάστικας στον ασιατικό πολιτισμό

Πάντως, μία λεπτομέρεια που προσδίδει λίγο μεγαλύτερο βάθος στην κατάσταση που λαμβάνει χώρα στην Ταϊλάνδη, και θυμίζει λίγο τα… δικά μας, είναι πως μετά τα επιχειρήματα πως «είναι κουλ» ή «δεν έχω ιδέα τι είναι ο ναζισμός», υπάρχει και εκείνο που λέει πως   «το σύμβολο της σβάστικα δεν είναι αυτό του Χίτλερ, αλλά των Βουδιστών από τον 6ο αιώνα π.Χ.». Μάλιστα, σημειώνεται πως η σβάστικα είναι η γερμανική λέξη για την ταϊλανδέζικη «Hakenkreuz», που σημαίνει «κάθε τύχη» και χρησιμοποιείται ως ευχή. Κι εμείς που νομίζαμε πως είναι απλώς… αρχαιοελληνικός χαιρετισμός!

Η Ταϊλάνδη ωστόσο αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου για την «ζωή» του Χϊτλερ στην Ασία. Την δυναμική παρουσία του ναζισμού, πάντα υπό την «κάλυψη» της «ανιστόρητης μόδας», μπορεί να την συναντήσει κανείς σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες.

Κατα φαντασίαν ναζί

Στην Ιαπωνία, μόλις στις αρχές Νοεμβρίου, ένα γυναικείο συγκρότημα εμφανίστηκε με τις στολές των Waffen-SS. Μάλιστα, σύμφωνα με τονGuardian, το συγκρότημα έχει «στηθεί» από μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το 2020. Η φωτογράφιση οδήγησε την Sony, την δισκογραφική εταιρεία του συγκροτήματος, να απολογηθεί δημόσια για την επιλογή τους.

 

Τα μέλη του Keyakizaka46 εμφανίστηκαν σε μια συναυλία με μαύρα φορέματα έως το γόνατο, που μοιάζουν με στρατιωτικά παλτά, με μαύρες κάπες και εμβλήματα αξιωματικού ναζιστικού τύπου

Στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ της Κίνας, το ντύσιμο με ναζιστικά κοστούμια είναι δημοφιλές, καθώς, όπως αναφέρει η Jerousalem Post, είναι μόδα για τους νέους να ντύνονται με τα ρούχα του αγαπημένου τους χαρακτήρα κόμικ και κινουμένων σχεδίων. Στην Ιαπωνία, το «Ο Αγών μου» έχει προσαρμοστεί σε manga στυλ κόμικ, ενώ σε αρκετές ασιατικές χώρες το βιβλίο σημειώνει υψηλότατη ζήτηση.
 

Στιγμιότυπο από το κόμικ του βιβλίου του Χϊτλερ στην Ιαπωνία

Στην Ινδονησία, το καλοκαίρι του 2014 μαζεύτηκαν διάφοροι τραγουδιστές, με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ινδονήσιο προεδρικό υποψήφιο, Πραμποβο Σουμπιάντο. Όπως φέρεται, σύμφωνα με το Time, να είπε και ο ίδιος κάποτε, «Έχω τα κότσια, είμαι έτοιμος να με αποκαλέσουν φασίστα δικτάτορα».

Στο βίντεο εμφανίζονται οι τραγουδιστές να διασκευάζουν το «We will rock you» των Queen, φορώντας φασιστικές στολές και κρατώντας σύμβολο ίδιο με τον γερμανικό αυτοκρατορικό αετό ο οποίος σύμφωνα με τους παραγωγούς, «προφανώς», απεικονίζει το μυθικό πουλί της Ινδονησίας, το χρυσό Garuda.

Για την ιστορία, σύμφωνα με το Newsweek, ο Σουμπιάντο πόσταρε αυτό το βίντεο στον προφίλ του στο facebook, σχολιάζοντας πως «Αυτό το βίντεο θα αυξήσει το πνεύμα μου για να παλέψω. Σήκω Ινδονησία!»

 

Εξάλλου, στην Ινδονησία λειτουργεί και το SoldatenKaffee, που έχει δανειστεί το όνομά του από αντίστοιχο καφέ των ναζί στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941. Το καφέ στην ασιατική χώρα έκλεισε το 2013, αλλά άνοιξεξανά μετά από μικρό χρονικό διάστημα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της εβραϊκής κοινότητας.


Το καφέ στη Τζάουα Μπαράτ της Ινδονησίας, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, έχει ως θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Ναζί στην πράξη

Στη Μαλαισία, το Vice κατέγραψε μία ομάδα Μαλαισιανών νεοναζί, που τα σώματά τους είναι καλυμένα με σβάστικες, φορούν μπλούζες της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Combat 18, και μιλάνε για την «Malaysian Power». Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2015 φέρονται ναεπιτέθηκαν σε έναν τουρίστα που ήταν ντυμένος πανκ, τον λήστεψαν και τον χτύπησαν.


Οι «Malaysian Power» ποζάρουν υπερήφανοι

Στη Μιανμάρ, ο στρατός διαπράττει τους τελευταίους μήνες μία θηριωδία, που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως «εθνοκάθαρση», εναντίων των Ροχίνγκια, μιας φυλής στην οποία δεν αποδίδεται η ιθαγένεια. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 30.000 Ροχίνγκια, οι οποίοι σε αντίθεση με το 95% της χώρας, είναι Μουσουλμάνοι. Το πογκρόμ που λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες, έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ναζιστικό.

Σε συνέντευξή του, ο νεοδιορισμένος τότε υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αουνγκ Κο, είπε στην Voice of America τον περασμένο Ιούνιο, πως «οι Βουδιστές είναι “πλήρεις πολίτες” της Μιανμάρ, οι Μουσουλμάνοι και άλλες μειονότητες είναι “βοηθητικοί πολίτες”», ξεκαθαρίζοντας πως οι Μουσουλμάνοι είναι ξένοι που δεν δικαιούνται πλήρη δικαιώματα ως πολίτες της Μιανμάρ, ή ακόμα πως θεωρούνται «υπάνθρωποι».

Στη Μιανμάρ, η κατάσταση «θυμίζει» τους ναζί, χωρίς απαραίτητα να είναι «στη μόδα». Την ίδια ώρα, στη μόδα επιχειρεί να φέρει τον ναζισμό ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, που τους τελευταίους μήνες έχει κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον. Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξελέγη πρόεδρος μετά από μία «επιτυχημένη» θητεία ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Νταβάο, την οποία και «καθάρισε» από τα ναρκωτικά.

Η μόνη υπερβολή που δηλώνουν τα εισαγωγικά αναφορικά με τον Ντουτέρτε, είναι το γεγονός πως ο ίδιος συμμετείχε και συμμετέχει σε αρκετές αποστολές «εκκαθάρισης», με αποτέλεσμα πάντα τον θάνατο οποιουδήποτε εμπλέκεται με τα ναρκωτικά, είτε είναι έμπορος, είτε «βαποράκι», είτε χρήστης.

«Ο Χίτλερ σφάγιασε τρία εκατομμύρια Εβραίους. Τώρα, εμείς στις Φιλιππίνες έχουμε τρία εκατομμύρια εθισμένους στα ναρκωτικά. Θα χαρώ να τους σφαγιάσω. Τουλάχιστον, αν η Γερμανία είχε τον Χίτλερ, οι Φιλιππίνες έχουν εμένα. Ξέρετε, θύματά μου θα ήθελα να είναι όλοι οι εγκληματίες, να τελειώσω με το πρόβλημα της πατρίδας μου και να σώσω την επόμενη γενιά από την απώλεια». Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. 

Ακόμα μία διάσταση της επικινδυνότητας και της συγγένειας του Ντουτέρτε με τον ναζισμό, αποτελεί η παραδοχή της «λύσης» που ευαγγελίζεται για τους ναρκομανείς στη χώρα του, μέσω του tweet που έκανε ο προτεινόμενος για πρέσβης των Φιλιππίνων στον ΟΗΕ.

Ο Τεόντορο Λόκσιν Τζούνιορ δήλωσε πως «ελπίζω να μην παρεξηγηθώ. Θα προσπαθήσω να αναλύσω το πρόβλημα των ναρκωτικών και την ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ τύπου Άουσβιτς αντικειμενικά». Ήδη, σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται σε εξέλικη συλλογή υπογραφών, με σκοπό να απορριφθεί η υποψηφιότητά του στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, η περίπτωση του Ντουτέρτε και της πλήρους καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, θα μας απασχολήσουν αναμφίβολα στο άμεσο μέλλον.

Το όπλο της «κουλ» αμάθειας

Παρόλο που για τον μέσο πολίτη του δυτικού κόσμου, οι εικόνες αυτές που συναντώνται τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της Ασίας θεωρούνται απαράδεκτες και καταδικαστέες μετά βδελυγμίας, αξίζει κανείς να δει το παρασκήνιο πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές πράγματι εικόνες που εύκολα βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο.

Ο διευθυντής Κοινοτικών Υποθέσεων Ανάπτυξης της Γραμματείας της Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), Λι Τσιαν Σιονγκ, δήλωσε στο The Global Times πως «πολλοί νέοι δεν ενδιαφέρονται για την ιστορία, και έχουν περιορισμένη γνώση ιστορικών θεμάτων. Πολύ λίγοι γνωρίζουν την ιστορία της πατρίδας του ή την ιστορία της κουλτούρας τους, για να μην αναφερθώ στην ξένη ιστορία».

Το τελευταίο ίσως και να εξηγεί, σε κάποιον βαθμό, την εικόνα που συναντάται συχνά σε αρκετές χώρες, ωστόσο η διαφορά μεταξύ όσων νέων ακολουθούν τη «μόδα» και όσων την επιβάλλουν είναι προφανής.

«Μερικές φορές το να είσαι κουλ, είναι σημαντικότερο από το να είσαι σωστός» αναφέρει ο Σιονγκ. Και για όσους δεν κατάλαβαν, η εικόνα του Αδόλφου Χίτλερ και τα σύμβολα του ναζισμού, για αρκετούς νέους στην Ασία αποτελούν σήμερα απαραίτητο στοιχείο «για να είναι κουλ».

Ωστόσο, η Ελλάδα και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύουν στις ημέρες μας έμπρακτα πως, δεν είναι αρκετό να γνωρίζεις την Ιστορία, αλλά θα πρέπει και να την καταλαβαίνεις.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νίκο Ανδρουλάκη! Περιμένουμε…

Πρώτα απ’ όλα περιόρισε τις αρμοδιότητες της γηραιάς κυρίας. Που ξεδιάντροπα ερωτοτροπούσε με τον ‘’Μητσοτακισμό’’.…

8 hours ago

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών ευχαριστεί τους χορηγούς εκδήλωσής του

Ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Χανιών σε συνεργασία με την ενορία Αγίου Φανουρίου κάτω Γαλατά Χανίων,…

8 hours ago

Στήριξη από τον Παύλο Πολάκη στον αγώνα κατά των πυλώνων και ανεμογεννητριών στον Αποκόρωνα

Συνάντηση με τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλο Πολάκη, είχαν σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025,…

8 hours ago

Τα πρώτα κάλαντα των Θεοφανείων του μικρού Δημήτρη

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Θεοφάνεια που έμελε να περάσει ο δόλιος ο Δημήτρης κείνη…

9 hours ago

ΔΕΗ: 12 φορές ακριβότερο το ρεύμα στην Ελλάδα, αλλά εκατομμύρια ευρώ σε golden boys

To χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο 12…

9 hours ago

1 ρομπότ ανά 10 εργαζόμενους έχει η Κίνα

Έχει αγκαλιάσει τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς ως λύση στη μείωση του πληθυσμού της. Τα…

9 hours ago

This website uses cookies.