Ο μύκητας του κυκλοκόνιου της ελιάς, Cycloconium oleaginum, προσβάλει την ελιά το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία μετριάζεται και αναμένονται οι εποχικές βροχές, οι οποίες θα συνοδεύονται με αρκετά ισχυρούς ανέμους.
Το κυκλοκόνιο προσβάλλει τα φύλλα, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται καφε-κίτρινες κυκλικές κηλίδες που ομοιάζουν με τα «μάτια» στο φτέρωμα των αρσενικών παγωνιών.
Στη συνέχεια, τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Η πρόωρη πτώση των φύλλων προκαλεί εξασθένιση των δέντρων. Σε πολύ υγρές περιοχές, η ασθένεια μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονη, τα δέντρα να παρουσιάσουν συνεχή φυλλόπτωση με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό της παραγωγής.
Ο μύκητας εντοπίζεται στο παλαιό φύλλωμα και για να γίνει επέκταση των προσβολών στο νέο φύλλωμα χρειάζεται να επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 10οC και 20οC και σχετική υγρασία πάνω από 80%. Επίσης, ευνοούνται προσβολές όταν το φύλλωμα παραμείνει βρεγμένο τουλάχιστον 24 ώρες. Οι παραπάνω συνθήκες είναι συνήθεις το φθινόπωρο.
Ο ίδιος καιρός θα επαναληφθεί στο τέλος του χειμώνα οπότε θα δημιουργούν ξανά ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων στην ελιά από το μύκητα κυκλοκόνιο.
Στους ελαιώνες, όπου ενδημεί η ασθένεια, χρειάζονται δύο προληπτικοί ψεκασμοί με κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα ή με βορδιγάλειο πολτό 1% για να προστατευθεί η νέα βλάστηση. Στο εμπόριο υπάρχουν κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα όπως Kocide opti της Du Pont, Champ της Elanco, Heliocuivre της Intrachem, Blue shield, Pasta Caffaro και Cursivo της BASF, Culin, Bouillie 20WP και Fancy της Farma-Chem, Cuprofix, Hidrostar και Bouillie bordelaise της Άλφα Γεωργικά Εφόδια. Μη χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο της ελιάς είναι Stroby της BASF, Dithane της Elanco κλπ.
Με τα παραπάνω σκευάσματα ο πρώτος ψεκασμός γίνεται πριν από την έναρξη των βροχοπτώσεων του φθινόπωρου.
Ο δεύτερος την άνοιξη μετά την έναρξη της βλαστικής περιόδου. Συμπληρωματικά γίνεται κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό του φυλλώματος