Categories: OIKONOMIA

«Μάτια παγωνιού» απειλή για τα φύλλα της ελιάς

Ο μύκητας του κυκλοκόνιου της ελιάς, Cycloconium oleaginum, προσβάλει την ελιά το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία μετριάζεται και αναμένονται οι εποχικές βροχές, οι οποίες θα συνοδεύονται με αρκετά ισχυρούς ανέμους.

Το κυκλοκόνιο προσβάλλει τα φύλλα, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται καφε-κίτρινες κυκλικές κηλίδες που ομοιάζουν με τα «μάτια» στο φτέρωμα των αρσενικών παγωνιών.

Στη συνέχεια, τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Η πρόωρη πτώση των φύλλων προκαλεί εξασθένιση των δέντρων. Σε πολύ υγρές περιοχές, η ασθένεια μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονη, τα δέντρα να παρουσιάσουν συνεχή φυλλόπτωση με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό της παραγωγής.

Ο μύκητας εντοπίζεται στο παλαιό φύλλωμα και για να γίνει επέκταση των προσβολών στο νέο φύλλωμα χρειάζεται να επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 10οC και 20οC και σχετική υγρασία πάνω από 80%. Επίσης, ευνοούνται προσβολές όταν το φύλλωμα παραμείνει βρεγμένο τουλάχιστον 24 ώρες. Οι παραπάνω συνθήκες είναι συνήθεις το φθινόπωρο.

Ο ίδιος καιρός θα επαναληφθεί στο τέλος του χειμώνα οπότε θα δημιουργούν ξανά ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων στην ελιά από το μύκητα κυκλοκόνιο.

Στους ελαιώνες, όπου ενδημεί η ασθένεια, χρειάζονται δύο προληπτικοί ψεκασμοί με κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα ή με βορδιγάλειο πολτό 1% για να προστατευθεί η νέα βλάστηση. Στο εμπόριο υπάρχουν κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα όπως Kocide opti της Du Pont, Champ της Elanco, Heliocuivre της Intrachem, Blue shield, Pasta Caffaro και Cursivo της BASF, Culin, Bouillie 20WP και Fancy της Farma-Chem, Cuprofix, Hidrostar και Bouillie bordelaise της Άλφα Γεωργικά Εφόδια. Μη χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο της ελιάς είναι Stroby της BASF, Dithane της Elanco κλπ.

Με τα παραπάνω σκευάσματα ο πρώτος ψεκασμός γίνεται πριν από την έναρξη των βροχοπτώσεων του φθινόπωρου.

Ο δεύτερος την άνοιξη μετά την έναρξη της βλαστικής περιόδου. Συμπληρωματικά γίνεται κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό του φυλλώματος

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή…

1 hour ago

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου του Ιωάννη Κονδυλάκη «Ο Πατούχας», την…

1 hour ago

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου μέσω των μετρήσεων…

1 hour ago

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο

Ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών “δείχνει” το Λιμενικό Σώμα το BBC,…

2 hours ago

Η δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς της Κρήτης, επανέρχεται στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Επαναφέρει στη Βουλή την ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για τη βιωσιμότητα κατασκευής ενός μέσου σταθερής…

2 hours ago

Σ. Βαλυράκης: Αναβολή της δίκης για την δολοφονία του

Αναβολή για τις 20 Ιανουαρίου του 2025 έλαβε η υπόθεση ανθρωποκτονίας του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, η…

2 hours ago

This website uses cookies.