Με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Μιχάλη Κριθαρίδη, το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, για το γεγονός ότι «παρέκαμψε την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή των ειδικών που ο ίδιος είχε συστήσει για θέματα ρυθμίσεων του οικογενειακού δικαίου και το ζήτημα της συνεπιμέλειας, φέρνει ένα σχέδιο νόμου που επιμένει στα όσα αναχρονιστικά εξ’ αρχής ήθελε η Κυβέρνηση της ΝΔ να νομοθετήσει παρά τις αντίθετες επισημάνσεις των μελών της επιτροπής».
Προσθέτει ότι «πρέπει να υπάρχει εξατομικευμένη κρίση των όποιων υποθέσεων ανακύπτουν για την συνεπιμέλεια, όπως σε μεγάλο βαθμό υφίσταται και με το υπάρχον νομικό καθεστώς του 83′ και το δικαστήριο να αποφασίζει κατά περίπτωση τι θα ισχύει, χωρίς ο νόμος να επιβάλλει γενικές και οριζόντιες λογικές. Το ζήτημα είναι ο τρόπος εφαρμογής του νόμου μέσα από τη δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων και εξειδικευμένων οικογενειακών δικαστών, που με τις αναγκαίες υποδομές και την υποστήριξη (ψυχολόγων κλπ) θα μπορούν να κρίνουν την κάθε περίπτωση, όχι η αλλαγή του νόμου. Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε στο ΜέΡΑ25 ώστε να καταθέσουμε τις σχετικές παρεμβάσεις μας και στη Βουλή».
Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «χρειάζονται πραγματικά βήματα για τις σχέσεις των γονέων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, τη συναινετική συνεπιμέλεια, τη συνευθύνη και τον τρόπο με τον οποίο τα δικαστήρια θα αποφασίζουν για το μέλλον και το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, χωρίς όμως να παραβλέπουμε ότι ζούμε σε μια βαθιά συστημικά πατριαρχική κοινωνία. Χρειάζεται ακόμα να υπάρξει μια ουσιαστική αξιοπρεπής οικονομική στήριξη των γονέων που έχουν την επιμέλεια και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, απαιτείται στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και των μερών εκείνων που δεν έχουν την δυνατότητα ούτε και για τα όποια δικαστικά έξοδα».
Καταλήγει ιδιαίτερα επικριτικά, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές, που συνιστούν ένα ακόμα βήμα προς την πατριαρχία με οριζόντιες αλλαγές και δεν βοηθούν ούτε τους γονείς, ούτε τα παιδιά. Δεν χρειάζεται δηλαδή μια Κυβέρνηση που ουσιαστικά πάει να αλλάξει τον νόμο προς το χειρότερο. Ο κ. Τσιάρας και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εστιάζουν στο ζήτημα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που θα έδινε την επιμέλεια και στον προχθεσινό γυναικοκτόνο στο Βόλο, αντί για άλλα ζητήματα που πραγματικά θα βοηθούσαν πράγματι το οικογενειακό δίκαιο της χώρας και την επίλυση των σχετικών διαφορών».