Μέχρι το 2030 το κλίμα της Γης θα μοιάζει με εκείνο που επικρατούσε στον πλανήτη πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν επιστήμονες στο πλαίσιο μιας μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).
Η «μαγευτική» περίοδος στην οποία θα παραπέμπει το κλίμα είναι εκείνη του Πλειόκαινου, όταν επικρατούσε ξηρασία, η Βόρεια και η Νότια Αμερική δεν είχαν ακόμη ενωθεί, η Γροιλανδία δεν είχε παγώσει και η στάθμη των ωκεανών ήταν 18 μέτρα υψηλότερη. Η θερμοκρασία τότε ήταν κατά 1,8-3,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη σημερινή.
«Οδεύουμε προς πολύ εντυπωσιακές αλλαγές μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο Τζακ Ουίλιαμς, καθηγητής Επιστημών της Γης και ειδικός στην παλαιοοικολογία και το κλίμα στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.
Αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό, οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι μέχρι το 2150 η Γη θα έχει επιστρέψει στο κλίμα που είχε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια, στην αυγή της εμφάνισης των πρώτων θηλαστικών (οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια).
Για να λιώσουν οι παγετώνες ωστόσο χρειάζεται αρκετός χρόνος και επομένως η Γροιλανδία δεν θα ξαναγίνει καταπράσινη από τον επόμενο αιώνα. Και το επίπεδο των ωκεανών δεν θα αυξηθεί κατά 18 μέτρα. Όμως η ταχύτητα με την οποία υπερθερμαίνεται ο πλανήτης θα αιφνιδιάσει πολλά είδη που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθούν στη σημερινή μορφή τους.
«Πολλά είδη θα εξαφανιστούν», προειδοποίησε ο Ουίλιαμς. «Αυτό δείχνει πώς μπορούμε να αντλήσουμε από την ιστορία μας και την ιστορία της Γης για να καταλάβουμε τις σημερινές αλλαγές και να προσαρμοστούμε», κατέληξε.