ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Διεθνής κατακραυγή για αγριότητες εποίκων στη Δυτική Όχθη

Την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν οι αγριότητες Ισραηλινών εποίκων σε περιοχή της Δυτικής Όχθης, την ώρα που στην Ντόχα του Κατάρ οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κρέμονται σε μια κλωστή.

Η επίθεση στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας· η προεδρία των ΗΠΑ την καταδίκασε, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, τη χαρακτήρισε «πογκρόμ». «Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Όχθη. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επίσης επέκρινε έντονα τις «απαράδεκτες» επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι», όρμησαν στο χωριό «πυρπόλησαν οχήματα κι υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ». Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν «απομάκρυναν τους ισραηλινούς πολίτες» από το χωριό, συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, νεκρός είναι ο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα23 ετών, που χτυπήθηκε «από σφαίρες εποίκων». Άλλος Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Οι ταραχοποιοί (…) δεν έχουν καμιά σχέση με τον εποικισμό και με τους εποίκους», δήλωσε με τη σειρά του μέσω X ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, αρχιτέκτονας της επέκτασης του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Όχθη από τον Δεκέμβριο του 2022, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι εγκληματίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές (…) με όλο το βάρος του νόμου», πρόσθεσε. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επίσης «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την περιοχή από πυρά είτε των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ή οπλισμένων εποίκων, ενώ τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτεςσυνοριοφύλακες και πολίτες, έχουν σκοτωθεί επίσης, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή επιχειρήσεις του στρατού στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θρίλερ στις ΗΠΑ: «Δεν μπλοφάρει ο Πούτιν» – Οι μυστικές υπηρεσίες πιέζουν Μπάιντεν για «άκυρο» στον Ζελένσκι

Μετά την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο Πούτιν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους…

12 hours ago

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, ως προς τα συμπεράσματα που…

13 hours ago

Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ελαιολάδου και τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Την εκτίμηση ότι η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, που…

13 hours ago

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές άλλων…

13 hours ago

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων…

13 hours ago

Κρήτη: Άγνωστοι πυροβόλησαν παγώνι στην Κνωσό

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ που κλήθηκαν…

13 hours ago

This website uses cookies.