ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Στην πλευρά του Ισραήλ το… πυραυλικό «μπαλάκι» – Οι πιθανοί στόχοι στο Ιράν

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και χωρίς προειδοποίηση το βράδυ της Τρίτης, καθώς πλέον το Ισραήλ σχεδιάζει την απάντησή του.

Η χθεσινή επίθεση ήταν η δεύτερη φορά που Ιράν και Ισραήλ εμπλέκονται σε σύρραξη απευθείας και όχι δι’ αντιπροσώπων, γεγονός που έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα για πλήρη σύγκρουση των δύο χωρών και ανάφλεξη με απρόβλεπτες συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

To Ιράν ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοί του χτύπησαν αεροπορικές βάσεις, το αρχηγείο της Μοσάντ και στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει. […] Θα σταθούμε στον κανόνα που θέσαμε: όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε».

Πλεόν το «μπαλάκι» έχει περάσει στην πλευρά του Ισραήλ και το βασικό ερώτημα που πλανάται από χθες είναι ποιους στόχους θα επιλέξει να χτυπήσει στην επικράτεια του Ιράν. Ένα σενάριο που, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν αδιανόητο, λόγω της κλιμάκωσης που θα προκαλέσει, είναι το Ισραήλ να χτυπήσει με πυραύλους και/ή drones τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά και μυστικές επιχειρήσεις για την καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας της χώρας και στοχευμένες δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως αυτή που εξόντωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με τον ιστοχώρο Axios, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η όποια απόφαση ληφθεί, θα ληφθεί σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ, αντιτορπιλικά των οποίων συμμετείχαν στην προσπάθεια αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων. Από την άλλη πλευρά, η Ουάσινγκτον φαίνεται να υποστηρίζει την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να είναι αναλογική και μετρημένη.

Ταυτόχρονα, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα προκαλέσει νέα απάντηση της Τεχεράνης, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλήρη σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Κάτοικος του Τελ Αβίβ: «Πήραμε ειδοποίηση πριν την επίθεση του Ιράν να μπούμε στα καταφύγια»

Η Άριελ Ρέλη Καλντερόν, κάτοικος του Τελ Αβίβ, περιέγραψε τί συνέβη μιλώντας στο Mega.

Όπως ανέφερε, «μας ενημέρωσαν από πριν για την επίθεση από την τηλεόραση, η οποία έγινε παραμονή της εβραϊκής πρωτοχρονιάς».

«Προς το παρόν είμαστε καλά, αλλά ο Θεός βοηθός. Παρά τους τόσους πολλούς πυραύλους που ρίξανε, είμαστε ζωντανοί. Με τη βοήθεια των αντιπυραύλων έχουν αναχαιτιστεί, δεν είναι κοντά σε κόσμο», ανέφερε ακόμη.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μόνιμη Πυροσβεστική Υπηρεσία στις Βουκολιές ζητά η Σέβη Βολουδάκη

Η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, κατέθεσε εκ νέου σήμερα ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και…

59 mins ago

Με μια βραδιά για το κρητικό κρασί έριξε “αυλία” το 14ο Φεστιβάλ “Γη Πολιτισμός, Τουρισμός” στον Δήμο Πλατανιά

Μια μεγάλη γιορτή για τα τοπικά μας προϊόντα πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του…

60 mins ago

Νέα προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου από τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Εστιάζοντας στα παιδιά και στους εφήβους του Δήμου Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συνεχίζει τα προγράμματα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης…

1 hour ago

Σοβαρό περιστατικό σχολικής βίας στα Χανιά

Ένα σοβαρό περιστατικό σχολικής βίας σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε ΕΠΑΛ της Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου,…

1 hour ago

Σπιτικές προτάσεις

Ρολό κιμά Παίρνομε πέντε φύλλα του μπακλαβά, τα βουτυρώνομε. Ψήνομε τον κιμά, περίπου μισό κιλό,…

1 hour ago

Επείγουσα προσγείωση αεροσκάφους της Aegean από τα Χανιά στο Ηράκλειο

Ένα αεροσκάφος της Aegean Airlines που εκτελούσε την πτήση Α3 339 από τα Χανιά προς…

1 hour ago

This website uses cookies.