Μέτρα 11,5 δισ. ως τον Ιούνιο και απολύσεις στο Δημόσιο

Η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ περίπου) τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.Στην ίδια έκθεση, ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στις απολύσεις στο Δημόσιο, προτείνοντας την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας 15.000 υπαλλήλων προ της απόλυσής τους και στοχευμένες απομακρύνσεις πλεονάζοντος προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το 2013 και 2014 ανέρχονται στο 5,5 % του ΑΕΠ, ποσό που αντιστοιχεί σε δημοσιονομική προσαρμογή ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ.

Η ύφεση εκτιμάται ότι το 2012 θα φτάσει το 4,75% με τάσεις κλιμάκωσης ενώ η μέση ανεργία τοποθετείται στο 18% το 2012 αλλά σημειώνεται ότι σε ορισμένα τρίμηνο θα υπερβεί το 20%.

Στην έκθεση της τρόικας επισημαίνεται ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους (ύψους 1,5% του ΑΕΠ) θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% για φέτος.  «Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», αναφέρει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η υστέρηση για την διετία αυτή αγγίζει το 5,5%. Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Για τις απολύσεις και την εφεδρεία στο Δημόσιο, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας υπογραμμίζουν ότι  «η μείωση στην απασχόληση του δημοσίου τομέα είναι βραδύτερη της προγραμματισθείσης αφού οι περισσότερες των αναμενόμενων αποχωρήσεις εξανεμίστηκαν από τις επίσης μεγαλύτερες των προσδοκώμενων εισροές.

Η τάση αυτή δείχνει να σχετίζεται με την έλλειψη αποτελεσματικού κεντρικού συντονισμού των αποφάσεων του δημοσίου και με την ασθενική εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων που είχαν στόχο στη μείωση της απασχόλησης στο κράτος.
Ειδικότερα, το 2011 οι νέες προσλήψεις ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο της αναλογίας 1 προς 10 (σύμφωνα με το οποίο μόνον ένας για κάθε δέκα εργαζομένους που αποχωρούν από το Δημόσιο επιτρέπεται να αντικατασταθεί από νεοπροσλαμβανόμενο).

Επιπλέον, μικρός μόνον αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού μεταφέρθηκε στο σχήμα της εφεδρείας.

Η απώλεια αυτή ίσως έχει ισοσταθμιστεί από μία αυξητική τάση των εθελούσιων συνταξιοδοτήσεων, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της θέσπισης του θεσμού της εφεδρείας».

Όπως τονίζεται,  «η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δέσμευση της για να μειώσει την απασχόληση στο Δημόσιο έως τουλάχιστον 150.000 άτομα την περίοδο 2011-2015. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναμένεται να εφαρμοστεί αυστηρά ο ήδη υπάρχων αριθμητικός κανόνας (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις) μεταξύ των εισροών και εκροών προσωπικού, να μειωθεί η δομική εργασία και να μεταφερθούν στην εφεδρεία 15.000 άτομα πριν την απόλυση τους».

«Η αποστολή (σσ: της τρόικας) έχει τονίσει ότι η μείωση του προσωπικού δεν πρέπει να λάβει χώρα οριζοντίως αλλά με στοχευμένη προσέγγιση για να προσδιορίσει τους πλεονάζοντες σε διάφορες μονάδες ή υπηρεσίες με διοικητική αλληλοεπικάλυψη ή/και υπεράριθμους υπαλλήλους απέναντι σε άλλους τομείς του δημοσίου τομέα.
Επιπλέον αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030. Η ανάλυση δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014»,προστίθεται.

Πηγή: tvxs

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

6 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

10 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

10 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

10 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

10 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

12 hours ago

This website uses cookies.