Μήνυμα ενότητας – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τα Χανιά στο Ρέθυμνο

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο καλωσορισε το Ρέθυμνο, την Κυριακή και χθες Δευτέρα.

Μήνυμα ενότητας από τα Χανιά

Την ανάγκη της ενότητας και της ομοψυχίας του γενους στην δύσκολη περίοδο που περνά σήμερα η χώρα επεσήμανε το Σάββατο από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της επίσκεψης του στη δυτική Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στο αεροδρόμιο των Χανίων τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του κλήρου με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ενώ παρόντες ήταν , ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης οι βουλευτές Χανίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πλήθος κόσμου.

Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης καλωσόρισε στην Κρήτη τον κ Βαρθολομαίο .με θερμά λόγια.
«Οι δεσμοί των Χανίων με τον οικουμενικό θρόνο είναι άρρηκτοι.
Ο λαός μας τιμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ζητά τις ευχές του ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες των καιρών.
Η κοινωνία μας όπως καλώς γνωρίζετε Παναγιώτατε μαστίζεται από ποικίλα προβλήματα. Σας παρακαλούμε ως πνευματικό πατέρα να προσεύχεσθε για το λαό των Χανίων ώστε να μπορέσομε να πιστέψομε στην ελπίδα.
Αυτό το πνεύμα της ελπίδας χρειαζόμαστε και σήμερα που η οικονομική δυσπραγία και άλλες δυσκολίες οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας στην απόγνωση», είπε ο δήμαρχος Χανίων.
«Ευχόμαστε η επίσκεψη σας να δώσει αέρα στις καρδιές των Χανιωτών» κατέληξε Στην αντιφώνιση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε αρχές κλήρο και πολίτες για την υποδοχή εκφράζοντας την χαρά του που για μια ακόμα φορά επισκέπτεται το νησί, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς που συνδέουν την Κρήτη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη της ενότητας και της ομοψυχίας.
«Γνωρίζεται ότι ευρίσκεσθε πάντα στην σκέψη και στην καρδία μας και πάντοτε προσευχόμαστε για σας και τας ανάγκας σας ιδιαιτέρως δε, κατά την δύσκολον αυτήν περίοδον την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία και η χώρα.
Ευχόμεθα η περίοδος αυτή να παρέλθει συντόμως, και είμαστε πεπεισμένοι ότι τούτο όντως θα συμβεί , διότι γνωρίζομε τα ανεξάντλητα αποθέματα δυνάμεως ενεργητικότητος και εφευρετικότητος δια των οποίων έχει προικίσει ο Θεός το γεννος μας» Ο κ Σκουλάκης δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια έκδοση του δήμου για τα παλιά Χανιά, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στο δήμαρχο Χανίων μια ασημένια μορφή της Παναγίας.

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, όπου ετελεσθη επίσημος δοξολογία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 400 ετών από την ίδρυση της.
Ο Oικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Κρήτη με αφορμή την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.
Το απόγευμα της Δευτέρας μιλησε στα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου ετελεσθη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ιερόν Μετόχιον Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Σταυροπηγιακής καί Πατριαρχικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευσις αγίων Λειψάνων και ακολουθία των εγκαινίων του νέου Καθολικού της Ιεράς Μονής.
Στις 5.30 το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τελεσε τον αγιασμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδεύσεως στην Αγία Κυριακή Βαρυπέτρου Κυδωνίας και αμέσως μετά αναχωρησεγια το Ρέθυμνο.

Πνευματικός επιστηριγμός η επίσκεψη του πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Μήνυμα στήριξης και αγάπης έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου από το Ρέθυμνο, ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κρήτη. Ιερός κλήρος και λαός υποδέχτηκε τον οικουμενικό πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο με βαθιά αισθήματα χαράς, σεβασμού και αγάπης.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ρέθυμνο, ο οικουμενικός πατριάρχης επισκέφθηκε μοναστήρια της μητρόπολης, μεταξύ των οποίων και η ιστορική μονή Αρκαδίου, ενώ παράλληλα εγκαινίασε και την έκθεση αγιογραφίας που συνδιοργανώνουν ο δήμος και η μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Κατά την δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Ρεθύμνου ο παναγιώτατος ευλόγησε το λαό της μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και εξέφρασε τη συμπαράσταση του στις δοκιμασίες του ελληνικού λαού και της χώρας, γενικότερα. “Η αληθινή ελευθερία”, είπε, “είναι η παραμονή στο Θεό” και πρόσθεσε πως “η εκκλησία είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο των ανθρώπων, αφού για το Θεό, δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα”.

Ο οικουμενικός πατριάρχης, αμέσως μετά τη δοξολογία εγκαινίασε την αίθουσα του κέντρου ορθοδόξου πολιτισμού της μητρόπολης που βρίσκεται στο ισόγειο του μητροπολιτικού μεγάρου.

Επόμενος σταθμός του κ. Βαρθολομαίου ήταν το επισκοπείο στο λόφο του Τιμίου Σταυρού. Εκεί αφού φύτευσε συμβολικά ένα δένδρο ελιάς στον αύλειο χώρο, δέχτηκε το θερμότατο καλωσόρισμα από τα παιδιά της ενορίας της Αγίας Φωτεινής και του Οσίου Νικολάου στη Σαρακίνα. Στη συνέχεια, έκανε τα αποκαλυπτήρια του πίνακα της μητροπόλεως, ενώ ακολούθως τέλεσε τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Αποστόλου Τίτου και πάντων των Ρεθυμνιών Αγίων, στους οποίος το έχει αφιερώσει ο μητροπολίτης Ευγένιος. Για την ιστορία μάλιστα θα πρέπει να τονίσουμε ότι το εν λόγω παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στους χώρους του επισκοπείου κατασκευάστηκε το 1974 -όταν έγινε και η ανέγερση του κτιρίου- ενώ η αγιογράφησή του ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα από τον μακαριστό μητροπολίτη Τίτο και ολοκληρώθηκε φέτος από τον μητροπολίτη, Ευγένιο.

Ο κ. Βαρθολομαίος τέλος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο μητροπολίτης του Ρεθύμνου, ενώ στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι με πρωτοβουλία του κ. Ευγένιου, το μεσημέρι του Σαββάτου δόθηκαν 300 δέματα αγάπης σε άπορους συνανθρώπους μας, ώστε να γιορτάσουν και εκείνοι με τη σειρά τους την επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη.

Ύμνοι Αρναουτάκη στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος

Τον προσφώνησε στα εγκαίνεια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αγία Κυριακή Χανίων

Την πολυσχιδή δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος- εξού και «πράσινος» Πατριάρχης- εξύμνησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο επίσημο γεύμα που προηγήθηκε του αγιασμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην Αγία Κυριακή του Βαρύπετρου Κυδωνίας στα Χανιά, η οποία αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής.

Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα στους ισχυρούς της γης για την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος- της δημιουργία του Θεού δηλαδή- και εξήρε τη περιβαλλοντικη δραστηριότητα της Μονής, αλλά και της Περιφέειας Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά ευτυχή τη συγκυρία των εγκαινίων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τον  Παναγιώτατο «Μια και είστε ο πρώτος εκκλησιαστικός ηγέτης ο οποίος έχει αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για το περιβάλλον και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Περιφέρεια ανέλαβε τον εξοπλισμό με σύγχρονα οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα του νέου αυτού τμήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που τυγχάνει της ευλογίας του κ. κ. Βαρθολομαίου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί, και αντλώντας δύναμη απ’ αυτή, εξεδήλωσε την αισιοδοξία του για το μέλλον, παρά την οξύτατη κρίση που διερχόμαστε και τόνισε: «Η λάμψη της προσωπικότητάς σας, το μεγαλόπνοο έργο σας και η πορεία σας μας εμπνέουν, μας καθοδηγούν και ενσταλάζουν στην ψυχή μας ελπίδα και παρηγοριά.»

Στο πρόσωπό σας-πρόσθεσε- ατενίζουμε συμπυκνωμένη την πορεία της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας, αλλά και την υψηλή και οικουμενική αποστολή της για έναν κόσμο καλύτερο από κάθε πλευρά, αποστολή την οποία εσείς πραγματώνετε άριστα σε κάθε σας βήμα και με κάθε σας ενέργεια, όπως προκύπτει και από τη δράση σας  σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα  και την προώθηση του γόνιμου διαλόγου μεταξύ των εκκλησιών.

Ο κ. Αρναουτάκης παρακάλεσε -τον Οικουμενικό Πατριάρχη- εκ μέρους όλων των Κρητικών, για την πατρική ευλογία του

και ως ελάχιστο δείγμα του μεγάλου σεβασμού και της αγάπης των κατοίκων του νησιού, του προσέφερε σαν συμβολικό δώρο την εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. « Της Παναγίας της ελιάς και της αφθονίας, η οποία ευχόμαστε να σας θυμίζει την ελαιοφορούσα γη του νησιού μας και να σας ενισχύει να μας μνημονεύετε στις άγιες προσευχές σας, ώστε να είναι η Κρήτη τόπος προόδου, καρποφορίας και ευημερίας και να συνεχίζει αδιάπτωτα την ορθόδοξη παράδοσή της» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Κρήτη, ο κ. κ. Βαρθολομαίος, απένειμε στον Περιφερειάρχη Κρήτης την υψίστη τιμητική διάκριση του Οικουμενικού Θρόνου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

6 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

6 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

6 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

6 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

6 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

9 hours ago

This website uses cookies.