24.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα από Ισραήλ – «Πέσαν» υπογραφές σε τρεις συμφωνίες

Ημερομηνία:

Την τουρκική προκλητικότητα και τη σημασία της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή με φόντο και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη για ευημερία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Τουρκία με την προκλητική της συμπεριφορά δυναμιτίζει τις προσπάθειες.

«Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και στην απάντηση της Ελλάδας μέσω της χάραξης ΑΟΖ με την Ιταλία.

«Αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Αφήστε τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις στην ισραηλινή εφημερίδα ενέργειες τις «Yedioth Ahronoth».

Ειδικότερα, είπε πως είναι απαράδεκτο πως η Άγκυρα επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται στην περιοχή και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις.

Επανέλαβε δε, ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε χώρας και είναι ανοιχτά σε όλους, με προϋπόθεση την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Η αναφορά Νετανιάχου στον East Med

Από την πλευρά του, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και έφερε ως παράδειγμα των καλών σχέσεων τον αγωγό East Med.

«Έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ποιες υπογραφές «έπεσαν» στο Ισραήλ

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Νετανιάχου, ακολούθησε η υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Ειδικότερα:

– Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Asaf Zamir.

-Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Δ/ντή  του National Cyber Directorate, Yigal Unna.

-Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.

Οι επαφές Μητσοτάκη με επενδυτές

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους όπως τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών. Επίσης θα συναντηθεί με ισραηλινούς επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ επιθυμούν να ενισχυθούν περαιτέρω οι ήδη στενές σχέσεις των δύο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό μετά την πανδημία έγινε στο Ισραήλ, ενώ ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε το Ισραήλ μετά τον κορωνοϊό, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

skai.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα...

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για...

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα...