Μήνυμα Μ. Καρχιμάκη για τον Αγροτικό Αύγουστο 2011

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων, και όλους όσοι συνέβαλανστη σπουδαία αυτή εκδήλωση που πραγματοποιείται στην ιστορική πόλη των Χανίων.

Κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η Κρήτη γιορτάζει  στο όμορφο λιμάνι της, τον Πολιτισμό και την Αγροτική παράδοση του νησιού μας.

Εδώ, και 13 χρόνια, προβάλλουμε υπερήφανοι στους πολίτες και στους χιλιάδες επισκέπτες, την ιστορία μας, τη μακραίωνη αγροτική παράδοση του νησιού μας, την κρητική διατροφή, τη λαϊκή τέχνη και τη συγγραφική δημιουργία της Κρήτης.

Και όλα αυτά, μέσα από τον «Αγροτικό Αύγουστο», έναν πολιτιστικό θεσμό που έχει ριζώσει στην καρδιά όλων των Κρητικών.

Γι’ αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ και τους δεκάδες παραγωγούς, συνεταιρισμούς, επιχειρηματίες, φορείς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Γιατί με την παρουσία σας εδώ,

  • ΤΙΜΑΤΕ την κρητική αγροτική παράδοση,
  • ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ τη μοναδικότητα του Κρητικού Πολιτισμού
  • ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ τα τοπικά κρητικά προϊόντα
  • ΠΡΕΣΒΕΥΕΤΕ μια φιλοσοφία ζωής, που προέρχεται από τα βάθη των αιώνων της αγροτικής μας ιστορίας και ξετυλίγεται δημιουργικά στο σήμερα, με σημαντικούς θεσμούς όπως ο «Αγροτικός Αύγουστος»

Ήρθε η ώρα λοιπόν, ν’ αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.

Ν’ αξιοποιηθεί η Κρητική Διατροφή ως κληρονομιά ιστορικής αξίας.

Ως στάση ζωής, που οφείλουμε να υιοθετήσουμε και να υπερασπιστούμε. Οφείλουμε ν’ αναδείξουμε, δίνοντας μια νέα διάσταση στα προϊόντα μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι

της ταυτότητας της Κρήτης και της ταυτότητας όλης της χώρας.

Και πρέπει να «εκπαιδεύσουμε»  τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, Επιλέγοντας τα δικά μας προϊόντα και διαμορφώνοντας μια στέρεη ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,

μέσα από την οποία θα δώσουμε ώθηση στην τοπική και εθνική μας οικονομία.

Στέλνουμε λοιπόν, από τα Χανιά, και τη γιορτή του «Αγροτικού Αυγούστου», ένα ηχηρό μήνυμα προς τους Καταναλωτές, να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα ποιότητας, ασφάλειας, και διαχρονικής εμπιστοσύνης διαμορφώνοντας μια στέρεη ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ με πυρήνα την κρητική διατροφή.

Στέλνουμε επίσης, και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επιχειρηματίες να δείξουν έμπρακτα την προτίμησή τους στα τοπικά προϊόντα με ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Να τα προτιμήσουν στους χώρους εστίασης, στις γιορτές.

Να τα προωθήσουν, στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια των πλοίων, στα ράφια των καταστημάτων.

Αυτό για εμάς πρέπει να γίνει πλέον μια οικονομική διπλωματία, Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Και σε αυτό μπορούν και οφείλουν να συμβάλλουν όλοι, με πρωτοβουλίες που θα πολλαπλασιάζουν τα οφέλη για την εθνική μας οικονομία.

Ας δώσουμε λοιπόν, στην κρητική διατροφή την ΥΠΕΡΟΧΗ, την ΑΞΙΑ και την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ που δικαιούται έναντι των ξένων ανταγωνιστικών προϊόντων και ας ξεκινήσουμε από εδώ, από το ιστορικό λιμάνι των Χανίων και εμείς τη δική μας εθνική προσπάθεια, για την αναγέννηση της αγροτικής Κρήτης και όλης της αγροτικής Ελλάδας.

Είναι ιστορικό μας χρέος, να κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε να τιμήσουμε τη γη μας, το περιβάλλον μας, την αγροτική μας παράδοση, τοποθετώντας την, στο επίκεντρο της διεθνούς γαστρονομίας και στο υψηλότερο ράφι ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους, ν’ απολαύσουν τις κεντρικές και παράλληλες εκδηλώσεις του «Αγροτικού Αυγούστου», γιορτάζοντας με τους κρητικούς το καλοκαίρι, την ύπαιθρο, τον άνθρωπο και την αγροτική ζωή.

Και να εκφράσω την πεποίθησή μου, πως αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, θα συνεχίσει να πραγματοποιείται, με αναβαθμισμένο κύρος, με αυξημένη συμμετοχή, με καλύτερη οργάνωση, με νέες δημιουργικές ιδέες και πάντα με εορταστικό πνεύμα, όπως αρμόζει στην αυθόρμητη αγάπη της κρητικής ψυχής.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μιχάλης Καρχιμάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιώτες εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου στη Μαδρίτη

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου (Olive Oil World Congress, OOWC) στη Μαδρίτη (26-28 Ιουνίου), που συμμετείχαν…

3 hours ago

Δύο διασώσεις περιπατητριών σε Ρέθυμνο και Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου

Δύο διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης περιπατητριών πραγματοποίησαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης το απόγευμα του Σαββάτου.…

4 hours ago

“Φτάνει πια!”: Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στην Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που…

4 hours ago

Ξεσήκωσε το πλήθος η Μαρίνα Σάττι στο Matala Beach Festival 2024

Παλμός, γέλια και ανάλαφρη ατμόσφαιρα στο Φεστιβάλ Ματάλων που "απογείωσε" χθες βράδυ η Μαρίνα Σάττι με την…

4 hours ago

ΠΑΣΟΚ: Στις 17 μονάδες η ψαλίδα υπέρ Ανδρουλάκη σε νέα δημοσκόπηση

Με 17 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Χάρη Δούκα προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ,…

4 hours ago

Κρήτη: Ξυλοκόπησε τη σύντροφό του και είπε στους γιατρούς ότι τραυματίστηκε σε τροχαίο

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο περιστατικό άγριας ενδοοικογενειακής βίας, που έλαβε χώρα στα Μάλια της Κρήτης. Ένας νεαρός ξυλοκόπησε τη σύντροφό του…

4 hours ago

This website uses cookies.