ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα του Κόλπου στις ΗΠΑ: «Μην αφήσετε το Ισραήλ να χτυπήσει το πετρέλαιο του Ιράν» – Κρίσιμη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου

Τις έντονες πιέσεις των κρατών του Κόλπου προς τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στο Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση που θα αφορά και στις δικές τους εγκαταστάσεις, παρουσιάζει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Reuters. Την ίδια ώρα, επίκειται η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί και ενδεχομένως να αποφασιστεί η απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν.

Τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί σε πετρελαϊκές τοποθεσίες του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από πληρεξούσιους της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του Κόλπου.

Ως μέρος των προσπαθειών τους να αποφύγουν να πιαστούν στα πυρά, τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, αρνούνται επίσης να αφήσουν το Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους για οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν και το έχουν μεταφέρει στην Ουάσιγκτον, οι τρεις πηγές δήλωσαν κοντά σε κυβερνητικούς κύκλους.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Τεχεράνη είπε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστεί με τεράστια καταστροφή, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή που θα μπορούσε να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κινήσεις των κρατών του Κόλπου έρχονται μετά από διπλωματική ώθηση από το μη αραβικό σιιτικό Ιράν να πείσει τους Σουνίτες γείτονές του στον Κόλπο να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ουάσιγκτον, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, το Ιράν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου του Κόλπου, εάν το Ισραήλ είχε οποιαδήποτε βοήθεια για να πραγματοποιήσει μια επίθεση, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος και Ιρανός διπλωμάτης.

Ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας αναλυτής κοντά στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε: «Οι Ιρανοί έχουν δηλώσει: «Εάν τα κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ, αυτό θα ήταν πράξη πολέμου».

Ο διπλωμάτης είπε ότι η Τεχεράνη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ριάντ ότι οι σύμμαχοί της σε χώρες όπως το Ιράκ ή η Υεμένη ενδέχεται να απαντήσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε περιφερειακή υποστήριξη προς το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ένα πιθανό ισραηλινό χτύπημα ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών την Τετάρτη μεταξύ του Σαουδάραβα de facto ηγεμόνα, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Abbas Araqchi, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στον Κόλπο για να συγκεντρώσει υποστήριξη, δήλωσαν πηγές του Κόλπου και του Ιράν.

Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού, μαζί με τις σαουδαραβοαμερικανικές επικοινωνίες σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας, αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε στο Reuters πηγή του Κόλπου κοντά σε κυβερνητικούς κύκλους.

Ένα άτομο στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις συζητήσεις επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με ομολόγους των ΗΠΑ για να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με το πιθανό εύρος των αναμενόμενων αντιποίνων του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν οι κυβερνήσεις του Κόλπου είχαν ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν μετρημένη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν την Τετάρτη για τα ισραηλινά αντίποινα σε μια κλήση που και οι δύο πλευρές χαρακτηρίστηκαν θετική.

Ο Jonathan Panikoff, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τώρα στο think-tank του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Η ανησυχία των κρατών του Κόλπου είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης με τους Ισραηλινούς ομολόγους στην προσπάθεια να πείσουν το Ισραήλ να αναλάβει προσεκτικά βαθμονομημένη απόκριση.”

Πόσο κινδυνεύει η προμήθεια πετρελαίου αν χτυπηθούν εγκαταστάσεις χωρών του Κόλπου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγείται η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου για να αναπληρώσει τυχόν απώλεια ιρανικής προμήθειας εάν ισραηλινά αντίποινα χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις της χώρας.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της πλεονάζουσας δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν στοχοποιηθούν και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία είναι επιφυλακτική για ένα ιρανικό χτύπημα στα πετρελαϊκά της εργοστάσια από τότε που μια επίθεση το 2019 στην πετρελαιοπηγή της Aramco έκλεισε πάνω από το 5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Το Ιράν αρνήθηκε ανάμειξη.

Το Ριάντ είχε μια προσέγγιση με την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, αλλά η εμπιστοσύνη παραμένει ένα ζήτημα. Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ φιλοξενούν όλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή στρατεύματα των ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης ήταν επίσης κεντρικές στις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των Εμιράτων και των ομολόγων τους των ΗΠΑ, δήλωσε άλλη πηγή του Κόλπου.

Το 2022, οι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν Χούτι στην Υεμένη εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε φορτηγά ανεφοδιασμού πετρελαίου κοντά σε διυλιστήριο πετρελαίου που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ ADNOC και ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

«Τα κράτη του Κόλπου δεν αφήνουν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους. Δεν θα επιτρέψουν στους ισραηλινούς πυραύλους να περάσουν από μέσα, και υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι δεν θα χτυπήσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε η πηγή του Κόλπου.

Οι τρεις πηγές του Κόλπου τόνισαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιδρομές μέσω της Ιορδανίας ή του Ιράκ, αλλά η χρήση του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ ή του Κατάρ ήταν εκτός συζήτησης και στρατηγικά περιττή.

Οι αναλυτές τόνισαν επίσης ότι το Ισραήλ έχει άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού στον αέρα που θα επιτρέψουν στα αεροσκάφη του να πετάξουν κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα στον Ινδικό Ωκεανό, να προχωρήσουν στον Κόλπο και στη συνέχεια να πετάξουν πίσω.

Χώρες του Κόλπου: «Θα βρεθούμε στη μέση ενός πυραυλικού πολέμου»

Σύμφωνα με δύο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ πρόκειται να βαθμονομήσει την απάντησή του και, από την Τετάρτη, δεν είχε ακόμη αποφασίσει εάν θα χτυπούσε τις πετρελαιοπηγές του Ιράν.

Η επιλογή ήταν μία από τις πολλές που παρουσίασε το αμυντικό κατεστημένο στους Ισραηλινούς ηγέτες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Τετάρτη: «Το χτύπημα μας θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και πάνω από όλα – εκπληκτικό. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη. Θα δουν τα αποτελέσματα».

Οι τρεις πηγές του Κόλπου δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία, ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου μαζί με τους γείτονες που παράγουν πετρέλαιο – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν – είχαν έντονο ενδιαφέρον για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Θα βρισκόμαστε στη μέση ενός πυραυλικού πολέμου. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία, ειδικά εάν το ισραηλινό χτύπημα στοχεύει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν», δήλωσε μια δεύτερη πηγή του Κόλπου.

Οι τρεις πηγές του Κόλπου ανέφεραν ότι ένα χτύπημα του Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για την Κίνα – τον κορυφαίο πελάτη πετρελαίου του Ιράν – καθώς και για την Καμάλα Χάρις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες είναι υποψήφιος εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι, θα έβλαπτε τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και τις πιθανότητες του Χάρις στις εκλογές. Έτσι αυτοί (οι Αμερικανοί) δεν θα επιτρέψουν να επεκταθεί ο πόλεμος του πετρελαίου», είπε η πρώτη πηγή του Κόλπου.

Πηγές του Κόλπου δήλωσαν ότι η προστασία όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων παραμένει πρόκληση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει προηγμένα συστήματα πυραύλων και αμυντικών συστημάτων Patriot, επομένως η κύρια προσέγγιση παρέμεινε διπλωματική: να δοθεί σήμα στο Ιράν ότι τα κράτη του Κόλπου δεν αποτελούν απειλή.

Ο Μπέρναρντ Χάικελ, καθηγητής Σπουδών Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, σημείωσε ότι το Ριάντ είναι ευάλωτο «επειδή οι Ιρανοί μπορούν να κατακλύσουν αυτές τις εγκαταστάσεις δεδομένης της μικρής απόστασης από την ηπειρωτική χώρα».

Ισραήλ: Η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το χτύπημα στο Ιράν

Εν τω μεταξύ επίκειται σε λίγες ώρες η συνεδρίαση του υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ,  με τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τους υπουργούς να καταλήξουν στην απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Πάντως, δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που απλώς ζητήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να λάβουν οι ίδιοι απόφαση, με βάση τις διαβουλεύσεις με την υπόλοιπη αλυσίδα ασφαλείας.

Όλα αυτά την επομένη της  τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπάιντεν και Χάρις με τον Νετανιάχου για το Ιράν, που κατέληξαν σε αυστηρό μήνυμα, ή ακόμα και σε τελεσίγραφο, του Λευκού Οίκου στο Τελ Αβίβ για τη «μη μετατροπή του Λιβάνου σε Γάζα». Για το τι ειπώθηκε για την επίθεση στην Τεχεράνη δεν έγινε γνωστό, με την Ουάσινγκτον να μιλά για 30λεπτη επικοινωνία και το Ισραήλ για 50λεπτη σε «θερμή ατμόσφαιρα».

«Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις περιορισμένες χερσαίες εισβολές που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ο Ισραηλινός Στρατός εντός του Λιβάνου, δεν θέλουν να επεκταθούν βαθύτερα στον Λίβανο ή να μεταβληθεί σε αόριστου χρονικού διαστήματος η παρουσία του Ισραήλ όπως συνέβη στο παρελθόν» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Γνωρίζουμε τη μακρά ιστορία του Ισραήλ, που ξεκινάει με περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, που μετατρέπονται σε χερσαίες επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας, που μετατρέπονται σε κατοχή, κάτι στο οποίο είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι είμαστε αντίθετοι»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος με ασυνήθιστα σκληρό ύφος.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αγγλία – Ελλάδα 1-2: Τζορτζ η Ελλάδα σου τρέλανε το Γουέμπλει, ανατρίχιασε όλη η Ευρώπη!

Ο Μπάλντοκ... χαμογέλασε από κει πάνω! Είδε τους συμπαίκτες του να δίνουν ρεσιτάλ στο Γουέμπλεϊ…

21 mins ago

«Επίθεση» από τη Θύρα 13 στον Γιώργο Λιάγκα – Σύνθημα και πανό στο ΟΑΚΑ

Λίγο πριν το τζάμπολ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ. Εν συνεχεία,…

23 mins ago

Απευθείας αναμετάδοση της συναυλίας μνήμης Τεμπών στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπουλου

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, το Καλλιμάρμαρο θα φιλοξενήσει μια συναυλία αφιερωμένη στα θύματα του τραγικού…

2 hours ago

Ομιλία Παύλου Πολάκη στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Χανιών Παύλος Πολάκης θα πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική…

4 hours ago

Πού θα στηθούν οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά για τον δεύτερο γύρο

Ανακοίνωση σχετικά με το πώς θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη του…

4 hours ago

Kίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

Η σύμβαση κατασκευής του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) κόστους 157…

4 hours ago

This website uses cookies.