Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα είναι ότι οποίος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
«Συγκάλεσα πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξετάσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλες οι Ελληνίδες κι όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή. Εξετάσαμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου, εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκληρώση της συνεδρίασης.
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας και ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου, θα αντιμετωπίζει και τις ανάλογες συνέπειες».
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυρπιακή Δημοκρατία.
Θα υπάρξει, εξάλλου, προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=prxFIZ9_scs”]
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Μετά το ΚΥΣΕΑ ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αποστολάκη, με τον οποίον συμφώνησαν από κοινού να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως από τις 5.30 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 8.30 μ.μ.
Αντικείμενο η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός ενεργειών σε συνέχεια των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται πως στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και μετέχουν ως μέλη: ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφτεί σήμερα την Κω, ωστόσο χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη εξήγηση, η επίσκεψη αυτή ματαιώθηκε.
«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019” η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.
Δεν επιβεβαιώνεται η τουρκική γεώτρηση
Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.
«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στην δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.
Μια ημέρα νωρίτερα, διπλωματικές πηγές από την Λευκωσία, αναφερόμενες στο ενδεχόμενο έναρξης της τουρκικής γεώτρησης 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, έλεγαν ότι υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή ότι υπάρχει και δεν υπάρχει γεώτρηση σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική πληροφόρηση.
Όσον αφορά τη στόχευση της Λευκωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής κατάληξη σε μέτρα, μέσα από διαβουλεύσεις. Σκοπός είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα μέτρα αυτά να είναι μεν αποτρεπτικά για την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως να είναι και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των εταιρών, ανέφερε η ίδια πηγή, υποδεικνύοντας πως σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη.
Νέο κρεσέντο Ερντογάν
Νέο παραλήρημα Ερντογάν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ομιλία τους προς τους εξαγωγείς, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό».
«Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεἰ», είπε. «Διαθέτουμε 4 πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίσουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας».
Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Μακρόν και ανέφερε πως «ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;».